Ό,τι σε κάνει να ντρέπεσαι, το κρύβεις μέσα σου, στο ασυνείδητο. Αυτό κινείται βαθύτερα μέσα στο είναι σου, κυκλοφορεί μέσα στο αίμα σου και σε κουμαντάρει από τα παρασκήνια…..

 


Αν θέλεις να καταπιέζεις, καταπίεσε κάτι όμορφο. Ποτέ μην καταπιέζεις κάτι για το οποίο ντρέπεσαι, επειδή οτιδήποτε καταπιέζεις, πηγαίνει βαθύτερα και οτιδήποτε εκφράζεις, θα εξατμίζεται στον ουρανό.

Έτσι, ότι σε κάνει να ντρέπεσαι, εξέφρασε το, ώστε να τελειώνεις μαζί του. Ότι είναι όμορφο, κράτα το σαν θησαυρό μέσα σου, ώστε να συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή σου.

Εμείς όμως κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Ότι είναι όμορφο, το εκφράζουμε. Για την ακρίβεια, το εκφράζουμε υπερβολικά. Εκφράζουμε περισσότερο από όσο βρίσκεται εκεί. Λες συνέχεια «αγαπώ, αγαπώ, αγαπώ» και μπορεί να μην το εννοείς και τόσο πολύ. Συνέχεια καταπιέζεις το θυμό, το μίσος, τη ζήλια, τη κτητικότητα και σιγά σιγά βρίσκεις πως έχεις γίνει όλα όσα έχεις καταπιέσει. Και τότε εμφανίζεται βαθιά ενοχή.

Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι για τίποτα. Τα πάντα είναι τέλεια έτσι όπως είναι. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο τέλειος κόσμος από αυτόν. Αυτή εδώ η στιγμή είναι το αποκορύφωμα ολόκληρης της ύπαρξης. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο τέλειο, γι αυτό απλώς χαλάρωσε και απόλαυσε το.

Άνοιξε τις πόρτες σου στον ήλιο και στον αέρα και στον ουρανό. Τότε, θα σε διαπερνά πάντοτε ένας καινούριος, φρέσκος αέρας, καινούριες ακτίνες του ήλιου θα σε διαπερνούν πάντοτε. Επίτρεψε στην κυκλοφορία της ύπαρξης να σε διαπεράσει. Ποτέ μην είσαι αδιέξοδος δρόμος, διαφορετικά μόνο θάνατος και σκόνη μαζεύονται. Απλώς παράτα κάθε αντίληψη ντροπής και ποτέ μην κρίνεις τίποτα…

Osho

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com