Το κατά Ματθαίον 7:12 λέει: «Λοιπόν πάντα όσα αν θέλητε να κάμνωσιν εις εσάς οι άνθρωποι, ούτω και σείς κάμνετε εις αυτούς». Αυτό το ρητό έχει ένα ευρύτερο νόημα που είναι το εξής: Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, πρέπει να σκέφτεστε και εσείς γι’ αυτούς. Όπως θα θέλατε να αισθάνονται οι άλλοι για εσάς, έτσι πρέπει να αισθάνεστε και εσείς γι’ αυτούς. Όπως θα θέλατε να συμπεριφέρονται οι άλλοι σε εσάς έτσι πρέπει να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς.

 

Για παράδειγμα, μπορεί να είστε τυπικός και ευγενικός με κάποιον που δουλεύει στο ίδιο γραφείο με εσάς, μόλις όμως γυρίσει την πλάτη του τον κατηγορείτε, ή νιώθετε μέσα σας μίσος εναντίον του. Τέτοιου είδους αρνητικές σκέψεις είναι καταστροφικές για σας. Είναι σαν να παίρνετε δηλητήριο. Στην πραγματικότητα παίρνετε ένα νοητικό δηλητήριο που καταστρέφει τη ζωτικότητά σας, τον ενθουσιασμό σας και τη δύναμή σας και σας στερεί από την καθοδήγηση και την καλή θέληση. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά σας κατακάθονται στο υποσυνείδητό σας και προκαλούν στη ζωή σας κάθε είδους προβλήματα και διάφορες παθήσεις.

«Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε. Διότι με οποίαν κρίσιν κρίνετε θέλετε κριθή και με οποίον μέτρον μετρείτε θέλει αντιμετρηθεί εις εσάς». Κατά Ματθαίον 7:1-2

Η μελέτη αυτών των γραμμών και η εφαρμογή της βαθύτερης αλήθειας που περιέχουν, αποτελεί το βασικό κλειδί για αρμονικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Κρίνω σημαίνει σκέφτομαι και καταλήγω σε μια νοερή ετυμηγορία, ή συμπέρασμα. Η σκέψη που κάνετε για κάποιον άλλο είναι δική σας σκέψη, αφού εσείς την κάνετε. Η σκέψη δημιουργεί, άρα ουσιαστικά δημιουργείτε ένα βίωμα που συνίσταται σ’ αυτό που σκέφτεστε και αισθάνεστε για τον άλλο. Είναι επίσης αλήθεια ότι η υποβολή που κάνετε σε κάποιον, είναι υποβολή που κάνετε στον εαυτό σας, εφόσον ο νους σας είναι το δημιουργικό μέσο.

Γι’ αυτό λέει ότι με το κριτήριο που θα κρίνετε θα κριθείτε. Εφόσον γνωρίζετε αυτό το νόμο και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υποσυνείδητό σας, πρέπει να προσέχετε ώστε να σκέφτεστε, να αισθάνεστε και να ενεργείτε δίκαια απέναντι στους άλλους. Οι γραμμές αυτές του Ευαγγελίου μας διδάσκουν κάτι που αφορά την απελευθέρωση του ανθρώπου και μας προτείνουν τη λύση στα ατομικά μας προβλήματα.

Και με όποιο μέτρο μετρήσετε θα μετρηθείτε

Το καλό που κάνετε στους άλλους επιστρέφει σε εσάς σε ίσες δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για το κακό το οποίο επιστρέφει σε εσάς σύμφωνα με το νόμο του συνειδητού-υποσυνείδητου που λειτουργεί μέσα σας.

Αν κάποιος εξαπατά και ξεγελά έναν άλλο, στην πραγματικότητα εξαπατά και ξεγελά τον εαυτό του. Το αίσθημα ενοχής και η διάθεση πρόκλησης απώλειας θα του επιφέρουν απώλεια με κάποιο τρόπο, σε κάποια στιγμή. Το υποσυνείδητό του καταγράφει τις νοητικές του διεργασίες και αντιδρά ανάλογα με τις προθέσεις ή τα κίνητρά του.

Το υποσυνείδητό σας είναι απρόσωπο και μη μεταβλητό. Δεν λαμβάνει υπόψη του πρόσωπα, ούτε σέβεται θρησκείες, δεσμούς ή θεσμούς οποιουδήποτε είδους. Δεν είναι ούτε συμπονετικό ούτε αυστηρό. Ο τρόπος που σκέφτεστε, αισθάνεστε και συμπεριφέρεστε στους άλλους, στο τέλος επιστρέφει σε σας.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή: απόσπασμα από το βιβλίο «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ»  του Dr. Joseph Murphy – εκδ. Διόπτρα