Πολλοί από μας βασανίζουμε τον εαυτό μας με τρομακτικές σκέψεις και κάνουμε τη ζωή μας εφιαλτική. Παίρνουμε ένα μικρό πρόβλημα και το μετατρέπουμε σε σωστό τέρας. Είναι φοβερό να ζει κανείς μ’ αυτό τον τρόπο, περιμένοντας πάντα από τη ζωή το χειρότερο.

 

Πόσοι από μας, πριν κοιμηθούμε το βράδυ, δε δημιουργούμε κάποιο οδυνηρό σενάριο γύρω από κάποιο πρόβλημα; Όπως ακριβώς κάνει το μικρό παιδί που φαντάζεται ότι κάτω από το κρεβάτι του υπάρχουν τέρατα, και τρομοκρατείται.

Οι άρρωστοι κάνουν πολλές τέτοιες σκέψεις. Συχνά ο νους τους πάει στο χειρότερο και πολλοί φαντάζονται την κηδεία τους. Παραδίδουν τη δύναμή τους και βλέπουν τον εαυτό τους ως στατιστικό στοιχείο.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις σχέσεις σου. Αν κάποιος δεν σου τηλεφωνήσει, συμπεραίνεις αμέσως ότι δε σ’ αγαπά και ότι δεν πρόκειται να ξαναδημιουργήσεις άλλη σχέση. Νιώθεις εγκατάλειψη και απόρριψη.

Το ίδιο κάνεις και στη δουλειά σου. Σου κάνει κάποιος μια παρατήρηση και αμέσως σκέφτεσαι ότι θα σε απολύσουν. Καλλιεργείς μέσα στο νου σου τέτοιες οδυνηρές σκέψεις που είναι φυσικό να σε παραλύουν. Να θυμάσαι ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι και αρνητικές δηλώσεις.

Αν διαπιστώσεις ότι συστηματικά επαναφέρεις στο νου σου κάποια αρνητική εικόνα ή σκέψη, τότε χρειάζεται να σκεφτείς μια άλλη που σου αρέσει πολύ, με την οποία θα αντικαταστήσεις την πρώτη. Μια τέτοια εικόνα θα μπορούσε να είναι ένα ηλιοβασίλεμα, λουλούδια ή κάτι άλλο που σου αρέσει. Αν με καθημερινή εξάσκηση συνεχίσεις έτσι, τελικά θα απαλλαγείς από αυτήν τη συνήθεια.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Η δύναμη είναι μέσα σου» Louise L. Hay