Κάποιες περιόδους νιώθεις σαν να σε έχει πατήσει οδοστρωτήρας. Οι πιέσεις της δουλειάς και της οικογένειας σου φαίνονται αβάσταχτες. Κάποιος δικός σου μπορεί να έχει πρόβλημα υγείας. Μπορεί η σχέση σου να περνάει κρίση ή να τελειώνει και να νιώθεις ότι φεύγει η γη κάτω από τα πόδια σου.

Ωστόσο, δεν είσαι μόνος. Υπάρχουν πολλοί άλλοι σαν κι εσένα εκεί έξω που έχουν περάσει πολύ χειρότερα. Άνθρωποι που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους στην Αμμόχωστο μέσα σε μια βραδιά, άνθρωποι που απολύθηκαν από υψηλόβαθμες θέσεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους γιατί παντρεύτηκαν κάποια αλλοδαπή, άνθρωποι που κινδύνεψαν να πεθάνουν.

Όλοι φοβόμαστε κάτι. Ζώντας με τον φόβο της απώλειας, χαλάς την υγεία σου και το παρόν σου. Αντιμετωπίζοντας γενναία τα δύσκολα νέα δεδομένα, μπορείς να αλλάξεις τη διαδρομή της ζωής σου, τις συνήθειές σου, τη χώρα σου, και να ξαναγεννηθείς όρθιος ή να μείνεις στα γόνατα αυτοπεριοριζόμενος  και στερώντας από τον εαυτό σου την ομορφιά του τοπίου που απλώνεται μπροστά σου.

Χρειάζεσαι κουράγιο, κίνητρα και ένα σύστημα στήριξης για να σταθείς στα πόδια σου. Αλλά αυτό θα το κάνεις με τις δικές σου δυνάμεις. Όπως όταν μπαίνεις στο χειρουργείο. Υπάρχουν έξω άνθρωποι για εσένα που σε περιμένουν και σου στέλνουν την αγάπη τους, αλλά το χειρουργείο το περνάς μόνος σου. Εσύ, το σώμα σου και ο εαυτός σου. Και μάλιστα γυμνός. Αλλά έχεις λόγο που το κάνεις. Θέλεις να βγεις καλύτερα. Θέλεις να γίνεις καλύτερα.

Το ίδιο και στη ζωή. Ορισμένες δύσκολες στιγμές θα τις περάσεις στα γόνατα, για να σηκωθείς γρήγορα όρθιος και να ζήσεις καλύτερα. Θα εύχεσαι στον εαυτό σου περαστικά, θα προσεύχεσαι στον Θεό και θα είσαι σοφότερος από την εμπειρία αυτή.

Και το μπόνους σου θα είναι ότι, μόλις σηκωθείς, θα εκτιμάς στη ζωή σου, θα τη σέβεσαι πολύ περισσότερο από ό,τι πριν.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ» της Κατερίνας Τσεμπερλίδου – εκδ. χάρτινη πόλη