Οποιαδήποτε πεποίθηση σας κρατά αιχμάλωτο της δυστυχίας σας! Αν οι πεποιθήσεις σας δεν σας βοηθούν, μη διστάσετε να τις διαγράψετε!
Δεν είναι απαραίτητο να είναι λανθασμένες – αλλά σας κάνουν δυστυχισμένους. Αρχικά διαγράψτε τις πεποιθήσεις που περιέχουν στη διατύπωσή τους τις λέξεις «θα έπρεπε»:
- ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να μου ανταποδίδουν τις χάρες που κάνω!
- ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να με επαινούν! Όταν κάνω κάτι καλά, ο άντρας μου οφείλει να το προσέχει.
- ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να με αγαπούν, αφού τους αγαπώ κι εγώ!
- ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ενδιαφέρονται περισσότερο για μένα!
- ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι πιο ευγνώμονες!
Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτή η λίστα των «θα έπρεπε» περιλαμβάνει ορισμένες λογικές προσδοκίες. Αλλά τι θα συνέβαινε αν δεν τρέφατε καμία από αυτές τις πεποιθήσεις; Τι θα συνέβαινε αν οι άλλοι δεν ήταν αναγκασμένοι να συμφωνούν μαζί σας, να ανταποδίδουν τις χάρες που τους κάνετε, να προσέχουν τα επιτεύγματά σας, να σας αγαπούν όσο τους αγαπάτε κι εσείς; Με ποιον τρόπο θα επηρεαζόταν η ζωή σας; Δεν θα σας σέβονταν και δεν θα σας εκτιμούσαν λιγότερο. Αλλά αν οι άλλοι δεν έκαναν όλα όσα περιμένετε από αυτούς, θα εξακολουθούσατε να είστε ευτυχισμένος.
Αυτές οι πεποιθήσεις δεν μας βοηθούν επειδή η πραγματικότητα δεν κατανοεί τα «θα έπρεπε». Έτσι είναι τα πράγματα, έτσι είναι η ζωή. Όταν τα βάζετε με την πραγματικότητα, η πραγματικότητα βγαίνει πάντα κερδισμένη.
Για παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι πιστεύετε πως οι μπαμπάδες θα έπρεπε να επαινούν τα παιδιά τους και να τους κάνουν πολλά δώρα. Όποτε ο δικός σας μπαμπάς δεν συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, εσείς στενοχωριέστε. Κι έτσι θέλετε να αλλάξετε μπαμπά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται ποτέ ότι υπάρχει μια πιο απλή εναλλακτική λύση: ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ.
Σκέφτεστε: «Μα όλοι δεν πιστεύουν το ίδιο πράγμα;»
Όχι! Ορισμένοι άνθρωποι δεν το πιστεύουν, γι΄αυτό και είναι πιο ευτυχισμένοι. Ορισμένοι άνθρωποι δεν απαιτούν από τους άλλους να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Και ως εκ τούτου, είναι πολύ πιο ήρεμοι.
Για να αλλάξετε τις αντιλήψεις σας, δεν χρειάζεται να διαθέτετε ιδιαίτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση, ούτε να κάνετε εγχείρηση στον εγκέφαλο. Χρειάζεται απλώς να βρείτε το θάρρος να σκεφτείτε με έναν διαφορετικό τρόπο, έναν τρόπο που δεν σας είναι τόσο γνωστός και οικείος. Την επόμενη φορά που θα νευριάσετε, θυμηθείτε ότι δεν ευθύνονται τόσο πολύ οι άλλοι για το θυμό σας, όσο οι πεποιθήσεις σας. Οι σκέψεις που σας προκαλούν πόνο δεν είναι τίποτα παραπάνω από σκέψεις. Και οι σκέψεις μπορούν να αλλάξουν.
Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com
Πηγή: Από το βιβλίο «άκου την ΚΑΡΔΙΑ σου» του ANDREW MATTHEWS – εκδ. διόπτρα