Λέγοντας και ακούγοντας το “ευχαριστώ”, μπορούμε να αντλήσουμε την ευχαρίστηση που αναζητούμε αλλού.

Όλοι θέλουμε μια ευτυχισμένη ζωή…

Μια άνετη δουλειά, μια τέλεια οικογένεια, οικονομική σταθερότητα και μια υπέροχη κοινωνική ζωή!

Και σε αυτό το αόριστο κυνήγι της ευτυχίας που μοιάζει κυρίως με οφθαλμαπάτη, πόσο συχνά αφιερώνουμε ένα λεπτό για να ευχαριστήσουμε αυτό που ήδη έχουμε αυτή τη στιγμή;

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ισχυρό ανθρώπινο συναίσθημα. Μεταφέροντας και λαμβάνοντας απλά μηνύματα “ευχαριστώ”, μπορούμε πραγματικά να αντλήσουμε την ευχαρίστηση που αναζητούμε αλλού.

“Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μετατρέψει τις συνηθισμένες μέρες σε ευχαριστίες, να μετατρέψει τις δουλειές ρουτίνας σε χαρά και να μετατρέψει τις συνηθισμένες ευκαιρίες σε ευλογίες” 

Στη θετική ψυχολογία, η ευγνωμοσύνη είναι ο ανθρώπινος τρόπος αναγνώρισης των καλών πραγμάτων της ζωής. Οι ψυχολόγοι έχουν ορίσει την ευγνωμοσύνη ως μια θετική συναισθηματική αντίδραση που αντιλαμβανόμαστε όταν δίνουμε ή λαμβάνουμε ένα όφελος από κάποιον (Emmons & McCullough, 2004).

Μια παρόμοια εξήγηση δόθηκε από τους Emmons και McCullough οι οποίοι είπαν ότι:

“Η ευγνωμοσύνη συνδέεται με ένα προσωπικό όφελος που δεν επιδιώχθηκε σκόπιμα, δεν άξιζε ή δεν κερδήθηκε, αλλά μάλλον λόγω των καλών προθέσεων ενός άλλου προσώπου” (Emmons & McCullough, 2004).

Ευχαριστώντας τους άλλους, ευχαριστώντας τον εαυτό μας, τη Μητέρα Φύση ή τον Παντοδύναμο – η ευγνωμοσύνη σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να φωτίσει το μυαλό και να μας κάνει να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι. Έχει θεραπευτική επίδραση πάνω μας (Russell & Fosha, 2008).

Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης είναι ατελείωτα και σε αυτό το άρθρο, ας προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τι είναι η ευγνωμοσύνη, να συζητήσουμε την επιστημονική της βάση και να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευγνωμοσύνη για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι στη ζωή μας.

Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης

Τα πιο άμεσα και αξιόπιστα οφέλη της ευγνωμοσύνης είναι μάλλον ψυχολογικά και κοινωνικά, παρά σωματικά.

Πώς λειτουργεί η ευγνωμοσύνη

“Απολαύστε τα μικρά πράγματα. Γιατί μια μέρα μπορεί να κοιτάξετε πίσω και να συνειδητοποιήσετε ότι αυτά ήταν τα μεγάλα πράγματα” Robert Brault

Η ευγνωμοσύνη σε όλες τις μορφές συνδέεται με την ευτυχία. Είτε λέμε “ευχαριστώ” σε κάποιον είτε λαμβάνουμε το ίδιο από άλλους, το συναίσθημα που φέρνει είναι αυτό της καθαρής ικανοποίησης και ενθάρρυνσης. Οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης βοηθούν στη δημιουργία και διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων, στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων και στην ανάκαμψη από αυτές με δύναμη και κίνητρο.

Η ευγνωμοσύνη φέρνει ευτυχία

Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις στο σπίτι και στην εργασία. Η σχέση μεταξύ της ευγνωμοσύνης και της ευτυχίας είναι πολυδιάστατη. Η έκφραση ευγνωμοσύνης όχι μόνο προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας, προκαλεί θετικά συναισθήματα, κυρίως ευτυχία. Παράγοντας συναισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης, η ευγνωμοσύνη επηρεάζει και τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Ο Holden, στη μελέτη του, πρότεινε ότι οι ρίζες πολλών ψυχοπαθολογικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες είναι η δυστυχία.

Απλές πρακτικές, όπως η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης, τα κομπλιμέντα για τον εαυτό μας ή η αποστολή μικρών συμβολισμών και ευχαριστήριων σημειωμάτων, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πολύ καλύτερα και να βελτιώσουν άμεσα τη διάθεσή μας. Μελέτες ζευγαριών έχουν επίσης δείξει ότι οι σύντροφοι που εξέφραζαν συχνά την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον άλλον, μπορούσαν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με αμοιβαία εμπιστοσύνη, αφοσίωση και είχαν μακροχρόνιες ευτυχισμένες σχέσεις.

Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την υγεία

Η ευγνωμοσύνη επηρεάζει την ψυχική και σωματική ευεξία. Οι ερευνητές της θετικής ψυχολογίας και της ψυχικής υγείας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διαπιστώσει μια συντριπτική σχέση μεταξύ της ευγνωμοσύνης και της καλής υγείας. Η τήρηση ημερολογίου ευγνωμοσύνης προκαλεί λιγότερο άγχος, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει τη συναισθηματική επίγνωση.

Η ευγνωμοσύνη συσχετίζεται θετικά με περισσότερη ζωτικότητα, ενέργεια και ενθουσιασμό για σκληρότερη εργασία.

Η ευγνωμοσύνη ενισχύει την επαγγελματική δέσμευση

Οι ευγνώμονες εργαζόμενοι είναι πιο αποδοτικοί, πιο παραγωγικοί και πιο υπεύθυνοι. Η έκφραση ευγνωμοσύνης στον εργασιακό χώρο είναι μια προληπτική ενέργεια προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης διαπροσωπικών δεσμών και πυροδοτεί συναισθήματα εγγύτητας και δεσίματος.

Οι εργαζόμενοι που εξασκούνται στην έκφραση ευγνωμοσύνης στην εργασία τους είναι πιο πιθανό να προσφερθούν εθελοντικά για περισσότερες εργασίες, είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα επιπλέον βήμα για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους και εργάζονται με χαρά ως μέρος της ομάδας. Επίσης, οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι που νιώθουν ευγνωμοσύνη και θυμούνται να μεταφέρουν το ίδιο, έχουν ισχυρότερη συνοχή της ομάδας και καλύτερη παραγωγικότητα.

Αναγνωρίζουν την καλή δουλειά, δίνουν σε όλους τη σημασία που τους αναλογεί στην ομάδα και επικοινωνούν ενεργά με τα μέλη της ομάδας.

Η ευγνωμοσύνη κάνει έναν ηγέτη συμπονετικό, διακριτικό, ενσυναισθητικό και αγαπητό μεταξύ των άλλων.

“Η ευγνωμοσύνη είναι το πιο υγιές από όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα” Zig Ziglar