Τελικά το Facebook  μας δείχνει αυτό που είμαστε στη πραγματική ζωή. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να χτίσουν μια εικόνα  στο Facebook καλύτερη από την πραγματική είναι μια λανθασμένη ιδέα, ένα στερεότυπο.

Ότι το Facebook είναι γεμάτο από ψεύτικα προφίλ : δηλ. αυτός  που εγγράφεται δίνει ψεύτικα στοιχεία και μάλιστα ότι μπορεί και κάποιος να προσποιείται ένα άλλο πρόσωπο και αυτό επίσης είναι ένα στερεότυπο ευρέως διαδεδομένο (όχι ότι δεν υπάρχουν καθόλου fake προφίλ).

Ο τρόπος όμως,  με τον οποίο χτίζουμε την ταυτότητά μας στο Facebook συχνά είναι παρόμοιος με το πως είμαστε στην καθημερινή ζωή.
Τα ψέματα ανακαλύπτονται πολύ γρήγορα στο Facebook, άρα δεν συμφέρει.
Το βασικό στοιχείο είναι ο έλεγχος που έχουμε για τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι παρουσιαζόμαστε: στην ουσία είναι ένας μερικός έλεγχος.
Πιστεύουμε ότι όποιος επισκέπτεται το προφίλ μας, εξαρτιέται από τα περιεχόμενα που αναρτούμε ( δημοσιεύσεις, φωτογραφίες, κλπ) αλλά και από τα σχόλια που προσθέτουν οι άλλοι φίλοι μας.
Τελικά όμως, όλα μιλούν για μας και δίνουν κατευθύνσεις για το ποιοί είμαστε.
Το αποτέλεσμα είναι να  υπάρχουν αρκετές πιθανότητες, οι χρήστες του Facebook να παρουσιάζουν μια ρεαλιστική εικόνα του εαυτού τους και όχι μια εξιδανικευμένη δηλ. να περιγράφουν τον εαυτό τους γι΄ αυτό που είναι παρά για αυτό που θα ήθελαν να είναι.

Ο ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σχετικά με την εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού, έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιό τρόπο παρουσιάζονται οι ναρκισσιστικοί άνθρωποι.
Γι΄ αυτούς το Facebook λειτουργεί σαν μια βιτρίνα, επιζητούν τον θαυμασμό, δείχνουν πόσο «πρωτότυποι» είναι, σε τι υπέροχα μέρη πάνε διακοπές, τι έξυπνα βιβλία διαβάζουν κλπ.
Ωστόσο, το κοιτάξτε «πόσο ωραία περνάω», είναι μόνο μια πρόσοψη και αυτός που είναι ναρκισσιστής, στην πραγματικότητα είναι ανασφαλής, εξαρτημένος από την γνώμη των άλλων και όχι τόσο πεπεισμένος για την αξία του. Με λίγα λόγια έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Στο Facebook, οι ναρκισσιστές αλλάζουν κάθε μέρα την σελίδα του προφίλ τους και μέσα από αυτή προτείνουν – έτσι όπως κάνουν και στην πραγματική ζωή- μια εικόνα του εαυτού τους φαινομενικά εκθαμβωτική.

Αλλάζουν συχνά την φωτογραφία τους επιλέγοντας πάντα μια όπου φαίνονται να είναι σε τέλεια φόρμα ή να ασχολούνται με κάποια πολύ ωραία δραστηριότητα.

Ενημερώνουν την κατάστασή τους πολλές φορές μέσα στην ημέρα χρησιμοποιώντας υπερβολικούς τόνους, ώστε να προκαλέσουν μία αντίδραση στους άλλους.

Οι ναρκισσιστές αποδέχονται επίσης τα αιτήματα φιλίας που προέρχονται από αγνώστους, έτσι ώστε να έχουν ένα ευρύτερο κοινό που τους «χειροκροτεί», θέλουν επίσης να έχουν σχόλια χωρίς όμως αυτοί να είναι πολύ δραστήριοι στα προφίλ των άλλων.

Οι ναρκισσιστές συμπεριφέρονται στο Facebook όπως συμπεριφέρονται στην προσωπική τους ζωή, προσπαθούν να ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή τους και ψάχνουν για την διαβεβαίωση της αξίας τους δίνοντας για αντάλλαγμα πολύ λίγο.

Το Facebook  είναι γι΄ αυτούς μια σκηνή που τους ικανοποιεί την ανάγκη αναγνώρισης από τους άλλους. Για το λόγο αυτό, μπορεί να λειτουργήσει τόσο καλά ώστε να γίνει για ορισμένους από αυτούς ένας πραγματικός εθισμός.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν είναι το Facebook που δημιουργεί τον Ναρκισσισμό ή την εξάρτηση.
Ο ναρκισσισμός ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, προϋπήρχε και απλά στο Facebook αποκαλύπτεται όπως θα γινόταν προφανώς και σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο.

πηγή