Ο άνθρωπος είναι σώμα, προσωπικότητα και ψυχή. Όταν το ένα σώμα έλκεται από ένα άλλο σώμα, αυτό είναι seχ. Όταν μια προσωπικότητα έλκεται από μια άλλη προσωπικότητα, αυτό είναι έρwτας. Και αγάπη είναι η έλξη ανάμεσα σε δυο πνεύματα.

 

Όταν υπάρχει αγάπη μπορεί πολύ φυσικά ν’ ακολουθήσει ο έρwτας ή το seχ σαν εκδήλωση, στο επίπεδο της προσωπικότητας και του σώματος της ενότητας που ήδη υπάρχει στο πνευματικό επίπεδο. Όταν υπάρχει έρwτας ή seχ χωρίς αγάπη, τότε υπάρχει λίγη αίσθηση της ενότητας αλλά συνήθως πολλά προβλήματα.

Και τα τρία είναι προσπάθειες ν’ απαλύνουν το αίσθημα της ξεχωριστότητας, της μοναξιάς ή του κενού. Και τα τρία συναισθήματα εκφράζουν την ανάγκη της ψυχής να ενωθεί πάλι με τους άλλους που είναι μέρη της αληθινής της ύπαρξης.

Αλλά το seχ και ο έρwτας μόνα τους σπάνια, αν όχι ποτέ, μπορούν να μας δώσουν την αίσθηση της ενότητας εάν δεν υπάρχει συγχρόνως αυτή η αγνή και αιώνια αγάπη για να ενώνει τις ψυχές αντί μόνο το σώμα και την προσωπικότητα.

Αυτό που συνήθως ονομάζουμε αγάπη είναι στην πραγματικότητα σεξουαλική έλξη ή έρwτας – η έλξη ανάμεσα σε δυο προσωπικότητες. Απόδειξη είναι ότι εάν η άλλη προσωπικότητα αρχίσει ν’ αλλάζει, η τα ενδιαφέροντά μας αλλάξουν, η αγάπη μας μαραίνεται και γίνεται απογοήτευση και πολλές φορές θυμός, παράπονο, πικρία ή εχθρότητα.

Η αγάπη μας δεν είναι μια αγάπη χωρίς όρους. Συνήθως το αίσθημα είναι στο επίπεδο της προσωπικότητάς μας και των αναγκών της, καμιά φορά σε τελείως σωματικό επίπεδο και τις ανάγκες που έχει αυτό, και σπάνια, ίσως ποτέ, σε πνευματικό επίπεδο και στις ανάγκες του.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο “η ψυχολογία της ευτυχίας” του Ρόμπερτ Νατζέμυ