Ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα προβλήματά σας, ή τα θέματα τα οποία έχετε να αντιμετωπίσετε, το να μάθετε να παραμένετε εσωτερικά ισορροπημένοι σας βοηθάει πάρα πολύ. Είναι αυτό ακριβώς που προσφέρει αρμονία, ηρεμία και ισορροπία στη ζωή σας.

 

Ένας άνθρωπος που διατηρεί την επαφή με το εσωτερικό του κέντρο μπορεί να παραμείνει ήρεμος στη μέση μιας κρίσης και μπορεί να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις σε καθημερινή βάση. Έτσι, καταφέρνετε να μην ενοχλείστε για μικροπράγματα και να παραμένετε ψύχραιμοι.

Ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρείτε την εσωτερική σας ισορροπία είναι να εστιάσετε την προσοχή σας όσο το δυνατόν περισσότερο στην παρούσα στιγμή. Με το να παρακολουθείτε προσεκτικά τη σκέψη σας, θα μάθετε να αντιλαμβάνεστε αμέσως τη στιγμή που η προσοχή σας θα εστιάζεται στο παρελθόν ή σε κάποιο σημείο του μέλλοντος. Γενικά μιλώντας αν νιώθετε στρεσαρισμένοι, το μυαλό σας θα βρίσκεται σε κάποιο από τα δύο – ή στο παρελθόν ή στο μέλλον.

Και όταν προσέξετε πώς ακριβώς νιώθετε τη στιγμή που το μυαλό σας βρίσκεται κάπου αλλού εκτός από το εδώ και τώρα, θα δείτε πως αισθάνεστε στρεσαρισμένοι και καθετί σας ενοχλεί πολύ εύκολα. Αν η προσοχή σας είναι στραμμένη στο παρόν, σας ενθαρρύνει να κάνετε ένα πράγμα τη φορά, το καθένα με τη σειρά του. Αντί να σκέφτεστε τα δέκα πράγματα που έχετε να κάνετε ακόμα, θα μάθετε να ασχολείστε αποκλειστικά με αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή – και μετά το επόμενο – προσφέροντάς του την αμέριστη προσοχή σας. Αυτή η διαδικασία σας επιτρέπει να είστε πιο αποτελεσματικοί και έτσι η ζωή σας θα έχει λιγότερο άγχος.

Όταν διατηρείτε την εσωτερική σας ισορροπία, κερδίζετε περισσότερη ηρεμία. Όταν μπορείτε να έχετε μια αίσθηση ισορροπίας, ακόμα και στη μέση του χάους, θα ανακαλύψετε πως η ζωή είναι πολύ πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη τώρα παρά όταν η προσοχή σας ήταν διάσπαρτη και νιώθατε άγχος. Αντί να θυμάστε τη δύσκολη μέρα που είχατε χθες, ή να σκέφτεστε τη δύσκολη μέρα που είναι πιθανόν να έχετε αύριο, θα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε ό,τι καλύτερο μπορείτε από το σήμερα.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα» του Richard Carlson, Ph.D. – εκδ. Ελληνικά γράμματα