Η σκέψη είναι μια ικανότητα που χρειάζεται καλλιέργεια.

Με αρκετή εξάσκηση και εμπειρία, όλα τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν καθαρή σκέψη. Δεν θα γίνουν αναγκαστικά Αϊνστάιν, αλλά μπορούν σίγουρα να γίνουν άτομα με καλή κρίση, έτοιμα να πάρουν σωστές αποφάσεις όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τα ναρκωτικά. Σε μια οικογένεια όπου επικρατεί το πνεύμα της υποστήριξης, η καθαρή σκέψη αποτελεί  ένα από τα συστατικά του πυρήνα στο πρόγραμμα πρόληψης της κατάχρησης ναρκωτικών.

Σαν γονιός έχετε τεράστιες ευκαιρίες για να προωθήσετε ικανότητες σκέψης και να στηρίξετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν κατανόηση για τον κόσμο. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να νιώσουν σίγουρα για τη σκέψη τους, να μάθουν να εστιάζουν τις σκέψεις τους, να ορίζουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται και να τα καταφέρουν με επιτυχία.

Στις υποστηρικτικές οικογένειες, η ατμόσφαιρα του σπιτιού συντελεί στην πρόκληση συζητήσεων που θέλουν σκέψη με θέματα που κυμαίνονται από τα πιο φιλοσοφικά ως τα πιο προσωπικά. Υπάρχει μια αίσθηση: «Ας μιλήσουμε». Οτιδήποτε ενδιαφέρει ένα μέλος της οικογένειας, αποτελεί θέμα προς συζήτηση. Θα μπορούσε να ήταν κριτική για ένα φιλμ που όλοι είδανε ή μια σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πού θα πάνε διακοπές όλοι μαζί. Σ’ αυτές τις συζητήσεις ο καθένας ωθείται να έχει άποψη και να την εκφράσει. Δεν υπάρχει θέμα που να είναι ταμπού, ακόμα κι αν πρόκειται για μια κρίση της οικογένειας όπως μια ασθένεια, ένα διαζύγιο ή η απώλεια μιας θέσης εργασίας. Κανείς δεν τιμωρείται ή κρίνεται επειδή λέει τις προσωπικές του σκέψεις.

Πέρα από τα σημαντικά παιδαγωγικά οφέλη που έχουν αυτές οι συζητήσεις, όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουν για ναρκωτικά με τα παιδιά που έχουν γίνει έφηβοι πια, θα είναι πιο εύκολο, αφού θα έχουν θέσει στο παρελθόν τις βάσεις για ανοιχτές συζητήσεις.

Στις συζητήσεις στο σπίτι, το σημαντικό δεν είναι τι σκέφτονται τα παιδιά. Η ουσιαστική ιδέα είναι ότι ενθαρρύνονται να σκεφτούν, να έχουν άποψη, να ακούσουν την άποψη των άλλων και να εξασκήσουν τη λογική τους. Χρειάζονται μια ευκαιρία να σκεφτούν για τον εαυτό τους και μέσα από το διάλογο να δουν την ποικιλία των τρόπων που μπορεί κανείς να δει ένα θέμα.

Μπορείτε να προωθήσετε συζητήσεις στο σπίτι σας με το να είστε εσείς προσωπικά ανοιχτοί και με το να κάνετε ερωτήσεις που οδηγούν σε σκέψη. Πολλές ερωτήσεις θα βγουν αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πάνω στις δραστηριότητες του καθένα:

  • «Τι γνώμη έχεις για το νέο σου δάσκαλο;»
  • «Τι νέα από τον αδελφό της Μαρίας, που βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο στο εξωτερικό στο πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών;»

Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι πάνω σε θέματα της κοινότητας και επίκαιρων γεγονότων:

  • «Τι λέτε για τη νέα εθνική οδό που κατασκευάζουν εδώ δίπλα; Λέτε να μας επηρεάσει καθόλου;»
  • «Τι γνώμη έχετε για τις επερχόμενες εκλογές;»

Μπορείτε επίσης να δώσετε τη μορφή παιχνιδιού:

  • «Αν μπορούσες να επισκεφτείς μια άλλη χώρα, πού θα σου άρεσε να πήγαινες; Γιατί;»
  • «Ποια είναι τα πέντε αγαπημένα πράγματα που θα έκανες για να διασκεδάσεις;»

Οι συζητήσεις που προκαλούν σκέψεις είναι ένα συνδετικό στοιχείο για τη δημιουργία και το ξεκαθάρισμα των αξιών. Εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν αξίες, όπως είναι η θρησκεία, το σεξ, οι βαθμοί, η σωστή συμπεριφορά με τους παππούδες και φυσικά τα ναρκωτικά, βοηθάτε τα παιδιά σας να σκεφτούν τις αξίες τους.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα για συζήτηση είναι η παρουσίαση των ναρκωτικών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αφού οι οικογένειες παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα παρέα, είναι μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσουν ότι το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά παρουσιάζονται μερικές φορές μ’ ένα ρομαντικό τρόπο, όπως σε σκηνές χαρούμενες, σέξι και γιορταστικές που χρησιμοποιούνται για να πωλούν μπύρες. Τέτοιου είδους ενημέρωση είναι μια εξαιρετική προετοιμασία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αρνητικών επιρροών.

Http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com – Σχέσεις και συναισθήματα

Πηγή: Από το βιβλίο «Να λες ΟΧΙ δεν είναι αρκετό…» του Robert Schwebel, Ph. D.