Υπάρχουν κάτι φιλίες, που μπορεί να έρθουν αργά στη ζωή, την ώρα που όλα είναι τακτοποιημένα, την ώρα που τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, που έχεις συμβιβαστεί με την καθημερινότητα σου, την ώρα που ξέρεις πως όλα είναι κύκλοι, που κλείνουν, όταν έρθει η ώρα.

 

Στην αρχή βγαίνουν οι άμυνες. Δύσκολα μεγαλώνοντας βάζουμε καινούριους ανθρώπους στην ζωή μας , δίνοντας σους ξεχωριστή θέση.

Στη συνέχεια μπορεί να σε φέρει κοντά μια ανάγκη, κάτι που θα διευκολύνει την καθημερινότητα σου.

Και τέλος αν είσαι τυχερή θα ζήσεις το μαγικό της φιλίας που θυμίζει εφηβεία.

Θα αρχίσεις να μιλάς όλο και πιο συχνά στο τηλέφωνο, θα εξομολογείσαι πράγματα του παρελθόντος, θα μάθεις να εμπιστεύεσαι, θα μάθεις να νοιώθεις ασφαλής, θα νοιώσεις να σου λείπει σε σημαντικές στιγμές, θα θες να την ενημερώνεις για ότι σου συμβαίνει, θα θες την άποψη της για ότι σημαντικό.

Και αφού γίνουν όλα αυτά έρχεται η ώρα των πληγών και των μυστικών. Κάθε μια έχει μια μεγάλη πληγή και ίσως ένα μεγάλο μυστικό. Και έρχεται εκείνη η φίλη που θα νοιώσει αυτό, που με τόση μαεστρία έχεις κρύψει ακόμη και από τον εαυτό σου και σιγά σιγά, δειλά δειλά το πλησιάζει με τρόπους και λόγια που είσαι δεκτικός να ακούσεις και έτσι πετυχαίνει το ακατόρθωτο. Επιτέλους βγάζεις από μέσα σου το βάσανο σου. Και μόλις το μοιραστείς γίνεται μικρότερο και ευκολότερο.

Και μετά έρχεται ο έρωτας. Ατελείωτες συζητήσεις ερωτικού περιεχομένου.

Εσύ και η φίλη σου κάθε μέρα ζείτε αλλά και αναπαράγετε μεταξύ σας όλα τα γεγονότα. Η χαρά σας μεγαλώνει και η λύπη σας μικραίνει.

Εσύ και η φίλη σου έχετε μάθει πως κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν στο μυαλό της άλλης, όποτε παύεται να προσπαθείτε για να της αλλάξετε γνώμη. Απλά αποδέχεστε το κόλλημα της.

Εσύ και η φίλη σου έχετε τις δικές σας ερωτήσεις, ίδιες συνέχεια, με την ίδια απάντηση.

Εσύ και η φίλη σου γελάτε με τα δικά σας αστεία, έχετε τους δικούς σας κώδικες επικοινωνίας.

Εσύ και η φίλη σου περνάτε τόσο καλά μαζί, ώστε όταν είστε μαζί, να μην θέλετε άσχετους να παρεμβάλλονται.

Εσύ και η φίλη σου μάθατε να διαχειρίζεστε η μια τον πανικό και τον θυμό της άλλης.

Εσύ και η φίλη σου μπορείτε να μιλάτε ατελείωτες ώρες, λέγοντας τια ίδια και τα ίδια σχεδόν κάθε μέρα και να είστε μες την καλή χαρά.

Εσύ και η φίλη σου μάθατε να βάζετε φρένο η μια στην άλλη, όταν κινδυνεύει.

Εσύ και η φίλη σου ανοίξατε ένα παράθυρο η μια στην ζωή της άλλης και από αυτό το παράθυρο μπήκε άπλετο φως, που φώτισε κάθε σκοτεινιά, έφερε ζεστασιά και χαλάρωση.

Αυτές οι φιλίες που σε βρίσκουν την ώρα που δεν το περιμένεις, δίνουν τόση πνοή στη ζωή σου και σε γυρίζουν πίσω , εκεί στις φίλες της εφηβείας, εκεί που η λέξη «κολλητή» ήταν ιερή και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Στις φίλες αυτές που μας γυρίζουν στα χρόνια της εφηβείας και που φέρνουν στη ζωή μας χαρά , γέλιο και συμπαράσταση ένα τεράστιο ευχαριστώ.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Κείμενο της Εύας Τσέδου