Ένας από τους σημαντικότερους νόμους της φύσης, είναι ο νόμος της σποράς, ο οποίος συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση: «Θα θερίσετε μόνο αν έχετε σπείρει». Πρώτα πρέπει να οργώσετε τη γη, να σπείρετε και να ποτίσετε τους σπόρους, έπειτα να περιμένετε ένα διάστημα και τότε να κάνετε τη συγκομιδή των καρπών σας.

 

Προσπάθεια + υπομονή = αποτελέσματα.

Οι άνθρωποι συχνά δεν μπορούν να συλλάβουν αυτή την αρχή. Σκέφτονται, για παράδειγμα: «Αν σπείρω σήμερα φασόλια, τι θα κερδίσω αύριο;» Και η απάντηση είναι: «Βρεγμένα φασόλια!» Σύμφωνα με το νόμο της σποράς, «Σπέρνετε σήμερα και θερίζετε…ΑΡΓΟΤΕΡΑ!» Αν σπείρετε τα φασόλια σήμερα, υπολογίστε ότι θα μπορείτε να κάνετε τη συγκομιδή τους τέσσερις μήνες αργότερα. Όταν οι άνθρωποι καλλιεργούσαν την τροφή τους, μάλλον κατανοούσαν καλύτερα αυτή την αρχή. Σήμερα, όμως, ζούμε στην εποχή των έτοιμων κατεψυγμένων γευμάτων.

Ο Αλέξανδρος σκέφτεται: «Αν είχα μια αξιοπρεπή δουλειά, θα εργαζόμουν σκληρά. Τώρα, όμως, το μόνο που κάνω είναι να πλένω πιάτα, οπότε…Σκασίλα μου!» Μεγάλο λάθος, Αλέξανδρε! Αν γίνεις ο καλύτερος λαντζιέρης της πόλης, τότε σίγουρα κάποιος θα σε προσέξει ή κάποιος θα σου δώσει προαγωγή ή θα νιώθεις τόσο καλά με τον εαυτό σου, ώστε κάποια μέρα θα καταφέρεις να κάνεις κάτι που σου αρέσει πραγματικά.

Πρώτα πρέπει να καταβάλουμε την προσπάθεια κι έπειτα να θερίσουμε. Είναι νόμος της Φύσης. Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τη διαδικασία. Η Μαίρη σκέφτεται: «Αν μου δώσετε προαγωγή, θα σταματήσω να κοιμάμαι στη δουλειά». Ο Παύλος σκέφτεται: «Αν μου δώσετε αύξηση, θα σταματήσω να αρρωσταίνω».

Οι πιστωτικές κάρτες και οι κατάλογοι τηλεφωνικών παραγγελιών μας παρακινούν να αγοράσουμε τώρα, μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα πληρώσουμε τόκους μέχρι το Φεβρουάριο, αλλά δεν μας προειδοποιούν ότι θα έχουμε μείνει άφραγκοι μέχρι το Μάρτιο. Αυτή η τακτική βασίζεται στον ίδιο νόμο.

Ακούστε και κάτι άλλο που μαθαίνουμε μέσα από τη δουλειά στον… κήπο: Όταν σπέρνουμε δώδεκα σπόρους φασολιών, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αποκτήσουμε δώδεκα φασολιές. Ο Αλέξανδρος σπέρνει αρκετούς σπόρους φασολιών. Ορισμένοι από αυτούς καίγονται, άλλοι παρασύρονται από τον άνεμο, κάποιοι καταβροχθίζονται από τα πουλιά. Τελικά ο Αλέξανδρος αποκτά μόνο δύο φασολιές. «Είναι άδικο!», σκέφτεται. Δεν είναι άδικο. Απλώς έτσι είναι η ζωή.

Για να αποκτήσουμε έστω και λίγους καλούς φίλους, ξεκινάμε από έναν ευρύτερο κύκλο γνωριμιών. Για να βρούμε τον τέλειο υπάλληλο, πρέπει να δούμε πενήντα υποψήφιους. Για να αποκτήσουμε μερικούς καλούς πελάτες, ξεκινάμε με ένα μεγαλύτερο πελατολόγιο. Για να ανακαλύψουμε την καλύτερη αστακομακαρονάδα, πρέπει να επισκεφτούμε πολλά εστιατόρια.

Πολλές αντιλήψεις και πεποιθήσεις μας, πολλοί υπάλληλοί μας, ακόμα και πολλοί φίλοι μας θα… παρασυρθούν από τον άνεμο ή θα αποτελέσουν τροφή για τα πουλιά. Κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι΄αυτό, εκτός από το να κατανοήσουμε ότι έτσι είναι η ζωή και να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «άκου την ΚΑΡΔΙΑ σου» του ANDREW MATTHEWS – ΕΚΔ. διόπτρα