Τη θέση των νύξεων και υπαινιγμών μπορεί να πάρει ο σαρκασμός, η γκρίνια, η κριτική, π.χ. «θες να βγούμε έξω ή πάλι είσαι κουρασμένος;» Σε αυτή την περίπτωση δεν εκφράζουμε ξεκάθαρα την επιθυμία μας. Επιπλέον, βάζουμε το σύντροφό μας σε κατάσταση άμυνας, αφού είναι σαν να τον κατηγορούμε που δεν ανταποκρίνεται στα θέλω μας.
Από την άλλη σαμποτάρουμε τη διαδικασία, αφού δεν του δίνουμε πραγματικά την ευκαιρία να αποφασίσει αν θέλει να κάνει αυτό που του ζητάμε, γιατί αυτό που του ζητάμε είναι μεταμφιεσμένο και κρύβει παγίδες. Στο παραπάνω παράδειγμα αφενός τον ρωτάμε αν θέλει να βγούμε έξω χωρίς να επικοινωνούμε εμείς τι θέλουμε και αφετέρου το «ή είσαι πάλι κουρασμένος» μπορεί να χτυπάει καμπανάκι για εκείνον και να φέρει στο φως τη δυσλειτουργική επικοινωνία.
Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας είναι να πούμε τι θέλουμε ξεκάθαρα και με ωραίο τρόπο και να ρωτήσουμε το σύντροφό μας αν συμφωνεί χωρίς να νιώσει ότι το απαιτούμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε: «τις τελευταίες μέρες κουράζομαι πολύ στη δουλειά κι έχω ανάγκη από ένα διάλειμμα, να ξεφύγω. Θα ήθελα μια από τις επόμενες μέρες να κανονίζαμε μια έξοδο γιατί θέλω πολύ να περάσουμε μια ευχάριστη βραδιά μαζί απαλλαγμένοι από σκέψεις γύρω από τη δουλειά. Πώς σου φαίνεται;» Περνάμε στο σύντροφό μας το μήνυμα ότι αυτό που του ζητάμε είναι σημαντικό για μας, αφήνοντάς του παράλληλα το περιθώριο να αποφασίσει το χρονικό πλαίσιο ώστε αυτή η έξοδος να είναι κάτι που να το θέλουμε και οι δύο εξίσου.
Πώς Μπορεί Κάποιος να Εκφράσει τις Επιθυμίες του Χωρίς να καταλήξει σε Καβγά;
Μπορεί κάποιος να καταφύγει στη μέθοδο που χρησιμοποιούν τα παιδιά και έχουν εγγυημένα αποτελέσματα: την καταλληλότητα της στιγμής. Τα παιδιά είναι επιδέξια στο να εκμεταλλεύονται καταστάσεις ανάλογα με τη συναισθηματική διάθεση κάποιου. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μιλήσουμε στο σύντροφό μας για οικονομικά ανοίγματα όταν είναι πιεσμένος οικονομικά. Αν όμως πάρει προαγωγή με μεγάλες οικονομικές απολαβές, μπορούμε να διεκδικήσουμε την πιθανότητα να προβούμε στην αγορά ενός μεγαλύτερου σπιτιού. Η καταλληλότητα της στιγμής χρησιμεύει όχι για να χειραγωγήσουμε το σύντροφό μας, αλλά για να βρούμε πρόσφορο έδαφος για να μιλήσουμε για όλα αυτά που μας απασχολούν.
Όταν Εκείνος δεν Καβγαδίζει και Εκείνη Φαίνεται η Υστερική!
Πολλοί άντρες όταν θυμώνουν χρησιμοποιούν τη σιωπή για όπλο. Αυτό εκνευρίζει τις συντρόφους τους, όταν εκείνες επιλέγουν να εκτονώσουν το θυμό τους φωνάζοντας ή και ουρλιάζοντας. Όσο εκείνος δεν ανταποκρίνεται, τόσο εκείνη εξοργίζεται. Είναι όντως ο άντρας το κακόμοιρο θύμα μιας υστερικής γυναίκας; Στην πραγματικότητα και οι δύο έχουν πολύ θυμό, αλλά ο άντρας αφήνει τη σύντροφό του να βγάλει το φίδι από την τρύπα, δραματοποιώντας τα αρνητικά συναισθήματα και των δύο. Αυτό γίνεται σε ασυνείδητο επίπεδο, δηλαδή, έχει μάθει να βγάζει την επιθετικότητά του έμμεσα και έτσι όλη η προσοχή είναι στραμμένη στη γυναίκα, η οποία ξεχωρίζει γιατί είναι προφανές ότι είναι θυμωμένη. Όσο εκείνη φωνάζει, τόσο εκείνος την «εκδικείται» με το να της στερεί την ευκαιρία για επικοινωνία.
Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com
Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Γάμος σχέση στοργής ή σχέση οργής;» της ψυχολόγου Αντιγόνης Κεμερλίογλου.