Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του και η διατήρησή του είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και θέληση και από τους δύο συντρόφους. Η επικοινωνία του ζευγαριού είναι το κλειδί στην επίλυση των όποιων διαφορών προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας σχέσης.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Τι σημαίνει «φυσιολογική» ερωτική ζωή;

Πολλές φορές τα ζευγάρια αναρωτιούνται για τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής ή αν το είδος της επαφής τους είναι ίδιο ή διαφορετικό σε σχέση με άλλων ζευγαριών. Πολλές φορές διαβάζουν ή προβληματίζονται με νούμερα που δείχνουν τον «φυσιολογικό» αριθμό συχνότητας των επαφών. Έτσι λοιπόν, αναλώνονται σε αυτά που ακούνε γύρω τους, σε «φυσιολογικούς» μέσους όρους ερευνών ή σε  υπερβολικές προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει  από το περιβάλλον.

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο πραγματικός δείκτης ικανοποίησης ενός συντρόφου μέσα σε μια σχέση από τη σεξουαλική του ζωή, δεν είναι ούτε η συχνότητα ούτε ο τρόπος που γίνεται η ερωτική πράξη. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι σε τι βαθμό το άτομο νιώθει άνετο και ικανοποιημένο μέσα στην ερωτική σχέση. Η αίσθηση της ικανοποίησης και της επάρκειας καθορίζει την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής είτε η επαφή είναι 1 φορά τον μήνα είτε 20.

Τι προκαλεί τη μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία όπως προβλήματα υγείας, ορμονικές διαταραχές, φαρμακευτικές αγωγές, σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία, αλλά και φόβοι όπως ο φόβος της αποτυχίας στην επίδοση της σεξουαλικής πράξης, ο φόβος της εγκυμοσύνης κα. Ακόμα, αρνητικά συναισθήματα όπως η ντροπή για το σώμα, το στρες, η κατάθλιψη, η κούραση, σαφώς επηρεάζουν την ερωτική διάθεση.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία: Σύμπτωμα ή αποτέλεσμα της επικοινωνίας;

Η ερωτική ζωή του ζευγαριού αναμφίβολα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας του ζευγαριού. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σε έναν από τους δύο συντρόφους ή και στους δύο μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα και αποτέλεσμα της ευρύτερης επικοινωνίας του ζευγαριού.

Ως σύμπτωμα, εμφανίζεται όταν το ένα από τα δύο μέλη εμφανίζει μειωμένη ερωτική διάθεση για οποιοδήποτε λόγο (στρες στη δουλειά, πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις κα.) και το άλλο μέλος –που δε βιώνει καμιά αλλαγή στην ερωτική του διάθεση­- παρερμηνεύει τη διαφοροποίηση του συντρόφου ως απόρριψη, αισθάνεται συνήθως ανεπιθύμητο ή θυμώνει.

Από την άλλη, το άτομο με τη μειωμένη επιθυμία, νιώθει ακόμα μεγαλύτερη πίεση και άγχος και αποσύρεται ακόμα περισσότερο. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που σιγά σιγά επηρεάζει τη συνολικότερη επικοινωνία του ζευγαριού.

Ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας του ζευγαριού, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να φανερώνει μια ήδη ελλιπή ή προβληματική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, που αν δε λυθεί επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της επικοινωνίας όπως είναι η ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Τι κάνουμε όταν η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί πρόβλημα; 

Σίγουρα αυτό είναι κάτι που αφορά και τους δύο συντρόφους και όχι μόνο αυτόν που εμφανίζει μειωμένη ερωτική διάθεση.

  • Εργαστείτε σαν ομάδα για να λύσετε το πρόβλημα.
  • Μιλήστε στον σύντροφό σας για αυτά που σας απασχολούν ή φοβάστε. Τα «μυστικά» επηρεάζουν αρνητικά και την επικοινωνία του ζευγαριού και τη σχέση συνολικότερα.
  • Αφιερώστε χρόνο στις αγκαλιές, στα φιλιά, στο άγγιγμα, καθώς ενισχύουν το δέσιμο και την εγγύτητα του ζευγαριού.
  • Συνειδητοποιείστε ότι η ερωτική επαφή είναι κάτι παραπάνω από την ερωτική πράξη και την απόλαυση.
  • Αναρωτηθείτε αν οι προσδοκίες σας από την ερωτική σας ζωή και από τον σύντροφό σας είναι ρεαλιστικές.
  • Μη χρησιμοποιείτε την ερωτική επαφή για να «τιμωρήσετε» τον σύντροφό σας. Βρείτε άλλους τρόπους να εκδηλώσετε τον θυμό σας ή την ενόχλησή σας.
  • Διατηρείστε έναν σχετικά σταθερό δικό σας τρόπο και συχνότητα της ερωτικής επαφής. Όσο περισσότερο ένα ζευγάρι αποφεύγει την ερωτική επαφή, τόσο πιο δύσκολα σπάει τον κύκλο στη συνέχεια.

Οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους στο επίπεδο της σεξουαλικής τους επιθυμίας, αλλά και το ίδιο το άτομο έχει διακυμάνσεις στην ερωτική του επιθυμία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του και η διατήρησή του είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και θέληση και από τους δύο συντρόφους. Η επικοινωνία του ζευγαριού είναι το κλειδί στην επίλυση των όποιων διαφορών προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας σχέσης.

Πηγή