Ο σεβασμός είναι το θεμέλιο για μια επιτυχημένη σχέση και περιλαμβάνει την κατανόηση και την αποδοχή παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των ατόμων. Μια υγιής σχέση επιτρέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία που διευκολύνει τη συνύπαρξη των ατόμων αλλά και κρατάει ζωντανή την αγάπη.

 

Ο σεβασμός σε μια σχέση είναι η αναγνώριση των συναισθημάτων και η αποδοχή της προσωπικότητας και των επιθυμιών του άλλου. Ο σεβασμός συνεπάγεται μια γενναιόδωρη προσφορά ενδιαφέροντος από τον σύντροφο, προς τις ανάγκες, τις απόψεις, τις υποχρεώσεις, τις καλές και τις κακές στιγμές που μπορεί να υπάρχουν. Ο σεβασμός προέρχεται από την αναγνώριση της αξίας του προσώπου, της συμπεριφοράς του και των δεξιοτήτων του ώστε να αποδεχθούν και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον, παρά τις διαφορές τους.

Η κοινή ζωή του ζευγαριού και ο σεβασμός

Από την ώρα που ένα ζευγάρι μείνει μαζί, είναι ακόμη πιο σημαντικό να διατηρήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό και για να γίνει αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά και από τους δύο. Κατά την έναρξη της σχέσης τα πάντα είναι γεμάτα ευτυχία, πάθος και ενθουσιασμό. Βλέπει ο ένας τον άλλον σαν ένα τέλειο ον. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, τα συναισθήματα μειώνονται και αρχίζουν να γίνονται ορατά τα ελαττώματα του καθενός. Αυτά τα ελαττώματα μαζί με την ρουτίνα, την ανία της καθημερινότητας, της μικρές παρεξηγήσεις δημιουργούν ένα αίσθημα απογοήτευσης στο ζευγάρι.

Αυτές οι καταστάσεις είναι ένα φυσικό μέρος μιας σχέσης και υπάρχουν ακόμη και στα πιο ερωτευμένα ζευγάρια. Το πώς θα χειριστούν αυτό το αίσθημα και το πως θα το διαπραγματευθούν θα αποκαλύψει το αν η σχέση αυτή είναι υγιής. Βέβαια κάθε ζευγάρι μπορεί να ξεπεράσει τις διαφορές και τις κακές στιγμές αρκεί να υπάρχει θέληση και να μην αισθάνονται ματαίωση για την σχέση τους. Ένα απαραίτητο στοιχείο για τον σεβασμό μέσα στην σχέση είναι να γίνει διάκριση μεταξύ της προσωπικής ζωής και της ζωής που ζει το ζευγάρι μαζί. Το κάθε άτομο να μην χάνει την ατομικότητα του για να υπάρχει ισορροπία στη σχέση. Το μαζί είναι ένα κράμα του εγώ και εσύ…του εσύ και εγώ σε ισορροπία. Το εγώ και εγώ ή το εσύ και εσύ δεν οδηγούν πουθενά.

Σεβαστείτε τον εαυτό σας, το σύντροφό σας αλλά και τους συνανθρώπους σας. Είναι εξίσου σημαντικός ο σεβασμός προς τους άλλους όσο και ο σεβασμός για τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε την αξιοπρέπεια σας και να μην επιτρέπετε καταχρήσεις και κακομεταχείριση στο όνομα της αγάπης. Σε μια περίοδο κρίσης διατηρήστε την αξιοπρέπεια σας, πείτε ειλικρινά τι αισθάνεστε και μην σταματήστε να αγωνίζεστε για τη σχέση προσπαθώντας να βελτιώσετε πράγματα που και εσείς καταλαβαίνετε πως κάνετε λάθος ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

Σεβαστείτε τον άλλο. Και αυτό απλά σημαίνει αποδοχή των διαφορών (από την άποψη της προσωπικότητας, του γούστου, των απόψεων κτλ) χωρίς να προσπαθείτε να αλλάξετε ο ένας τον άλλο. Αποδεχθείτε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Ο σεβασμός προϋποθέτει επίσης να σας ενδιαφέρει ειλικρινά η ζωή του άλλου, η δουλειά του, η οικογένειά του, η διάθεσή του, τα όνειρα και οι επιδιώξεις του. Σεβασμός σημαίνει να δίνεις χρόνο στον άλλον να μιλήσει, να είσαι πρόθυμος να ακούσεις, να αξιολογήσεις αυτά που άκουσες, να δείξεις πραγματικό ενδιαφέρον να καταλάβεις ώστε να υπάρξει μια ουσιώδης επικοινωνία και να αποφευχθούν παρεξηγήσεις ή προσβολές κάθε είδους.

Σεβαστείτε τη σχέση. Ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε σεβασμό προς τη σχέση είναι να προσπαθούμε να εργαζόμαστε συνειδητά και φιλότιμα για αυτή. Για αυτό απαιτείται μια καλή επικοινωνία, που επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του ζευγαριού και διευκολύνει τη σχέση. Ένα στοιχείο που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που πριν λίγο καιρό ήταν θετικό για την σχέση, σήμερα μπορεί να να μην είναι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προστριβές και επιθετικότητα. Εκεί θα πρέπει να κατανοήσετε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και είτε να τις αποδεχθείτε, είτε να αποχωρίσετε κρατώντας πάντα τον σεβασμό για το πρόσωπο του συντρόφου σας. Καμία σχέση δεν είναι ποτέ χάσιμο χρόνου. Αν δεν σου έδωσε αυτό που ήθελες, σου έμαθε τι είναι αυτό που δεν θέλεις.

Η αγάπη, η επικοινωνία και ο σεβασμός είναι βασικοί πυλώνες για την μακροημέρευση μιας σχέσης αλλά είναι και τα τρία κύρια συστατικά για να θεωρείται μια σχέση ολοκληρωμένη. Ας μην παραβλέπουμε φυσικά πως ως άτομα είναι σημαντικό να σεβόμαστε τον εαυτό μας, την οικογένεια μας αλλά και την ευρύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε.

Με λίγα λόγια ο αυτοσεβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε αρετής. Η υποστήριξη, η ενθάρρυνση, η προσεκτική ακρόαση, η αποδοχή, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η θέληση για την επίλυση διαφορών θα κάνει εσάς, την σχέση σας και την κοινωνία πιο όμορφη.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή