Όλοι αντιμετωπίζουμε το θυμό κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ο θυμός είναι ένα ειλικρινές συναίσθημα. Όταν όμως δεν τον εκφράσεις ή δεν τον αντιμετωπίσεις ανοιχτά, τότε η αντιμετώπισή του θα γίνει εσωτερικά, μέσα στο σώμα, και θα εξελιχτεί σε κάποια ασθένεια ή δυσλειτουργία.

Όπως συμβαίνει και με την επίκριση, συνήθως θυμώνεις για τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Όταν λοιπόν είσαι θυμωμένος και νιώθεις ότι δεν πρέπει να εκφράσεις το θυμό σου, τότε τον καταπίνεις, κι αυτό σου προκαλεί δυσαρέσκεια, πικρία ή κατάθλιψη. Γι’ αυτό καλό είναι να αντιμετωπίζεις το θυμό σου όταν εμφανίζεται.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις θετικά το θυμό. Ένας από τους καλυτέρους είναι να μιλήσεις ανοιχτά στον άνθρωπο με τον οποίο έχεις θυμώσει και να απελευθερώσεις τα καταπιεσμένα σου συναισθήματα. Μπορείς να πεις: «Έχω θυμώσει μαζί σου, επειδή……». Η επιθυμία να του βάλεις τις φωνές δείχνει ότι μάζευες το θυμό για πολύ καιρό.

Άλλος τρόπος για να απελευθερώσεις το θυμό σου είναι να μιλήσεις με τον άλλο στον καθρέφτη, όπου θα αισθάνεσαι ασφαλής και δε θα σε ενοχλήσει κανείς.

Απελευθέρωσε όλα σου τα συναισθήματα. Κι αν νιώσεις την επιθυμία να αντιδράσεις δυναμικά, τότε πάρε μαξιλάρια κι άρχισε να τα χτυπάς. Μη δειλιάσεις να αφήσεις το θυμό σου να ακολουθήσει τη φυσιολογική του εξέλιξη. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις ούτε ενοχή ούτε ντροπή. Να θυμάσαι μόνον ότι τα συναισθήματα είναι σκέψεις εν δράσει. Υπηρετούν κάποιο σκοπό κι όταν τα απελευθερώσεις από το νου κι από το σώμα σου δημιουργείς μέσα σου χώρο για άλλες, πιο θετικές εμπειρίες.

Αφού εκφράσεις μ’ αυτό τον τρόπο το θυμό σου, προσπάθησε να συγχωρήσεις εκείνο το άτομο. Η συγχώρηση είναι μια σημαντική πράξη ελευθερίας για σένα, γιατί εσύ θα ωφεληθείς απ’ αυτήν. Αν δεν μπορέσεις να συγχωρήσεις, τότε η άσκηση αυτή θα περάσει ως μια απλή αρνητική δήλωση και δε θα σε θεραπεύσει.

Ο θυμός δεν είναι φαινόμενο καινούριο ή μοναδικό και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την εμπειρία. Η ουσία είναι να αναγνωρίσεις αυτό ακριβώς που είναι και να στρέψεις αυτή την ενέργεια σε πιο υγιή κατεύθυνση. Όταν μάθεις να αντιμετωπίζεις το θυμό με τρόπο θετικό που θα σε ωφελεί άμεσα, τότε θα δεις να συμβαίνουν πάρα πολλές υπέροχες αλλαγές στην ποιότητα της ζωής σου.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πηγή: Αποσπάσματα από το βιβλίο «Η δύναμη είναι μέσα σου» LOUISE L. HAY