Από όλα τα συναισθηματικά τραύματα που υφιστάμεθα στη ζωή μας η απόρριψη είναι ίσως η πιο κοινή.

Μέχρι να φτάσουμε στο γυμνάσιο, μας έχουν ήδη αποκλείσει από αγώνες, επειδή μας επέλεξαν τελευταίους στην ομάδα, δεν μας έχουν προσκαλέσει σε πάρτι γενεθλίων, μας έχουν παρατήσει παλιοί φίλοι και έχουν μπει σε νέες παρέες και μας έχουν πειράξει ή μας έχουν εκφοβίσει συμμαθητές μας.

Πετυχαίνουμε τελικά να ξεπερνάμε τον σκόπελο των απορρίψεων των παιδικών μας χρόνων απλώς και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι μια νέα σειρά εμπειριών απόρριψης μας περιμένει ως ενήλικες.

Οι απορρίψεις είναι τα ψυχολογικά κοψίματα και οι γρατζουνιές που σκίζουν το συναισθηματικό μας δέρμα και διεισδύουν στη σάρκα μας. Ορισμένες απορρίψεις είναι τόσο σοβαρές, που δημιουργούν ψυχικούς ερεθισμούς σε βάθος. Άλλες είναι σαν κοψίματα από χαρτί, που τσούζουν αρκετά, αλλά αιμορραγούν ελάχιστα.

Οι απορρίψεις μπορεί να προκαλέσουν τέσσερα διαφορετικά ψυχικά τραύματα, που η σοβαρότητά τους εξαρτάται από την κατάσταση και τη συναισθηματική υγεία μας τη συγκεκριμένη στιγμή. Συγκεκριμένα, οι απορρίψεις προκαλούν συναισθηματικό πόνο, τόσο έντονο, που επηρεάζει τη σκέψη μας, μας πλημμυρίζει θυμό, διαβρώνει την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμησή μας και αποσταθεροποιεί τη θεμελιώδη αίσθηση του ανήκειν.

Συναισθηματικός πόνος… γιατί ακόμη και οι χαζές απορρίψεις τσούζουν πολύ.

Ο λόγος για τον οποίο η απόρριψή μας από κάποιον που βγαίνουμε μαζί, η απόλυση από τη δουλειά μας ή το να ανακαλύψουμε ότι οι φίλοι μας συναντιούνται χωρίς εμάς μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συναισθηματική ευημερία μας.

Οι απορρίψεις συχνά προκαλούν θυμό και επιθετικές παρορμήσεις. Παίζουν τεράστιο ρόλο στη βία μεταξύ συντρόφων. Πολλά περιστατικά βίας προκαλούνται από ζήλια και υποψίες απιστίας, οι οποίες συνδέονται στενά με αισθήματα απόρριψης. Επιδεινώνουμε τις εμπειρίες αυτές κάνοντας στον εαυτό μας εξαιρετικά σκληρή αυτοκριτική.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η αυτοεκτίμησή μας είναι τόσο ευάλωτη στην απόρριψη είναι ότι αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη μας να νιώθουμε αποδεκτοί από τους άλλους.

Παρόλο που είναι σημαντικό να αναρωτιόμαστε για το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε μια απόρριψη, ώστε να διορθώσουμε τυχόν προφανή λάθη που κάναμε και να αποφύγουμε τέτοιες εμπειρίες στο μέλλον, το να κάνουμε κάτι τέτοιο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μετριάσουμε τον πόνο που προκαλεί η απόρριψη και να αναπληρώσουμε την αυτοεκτίμησή μας είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας σημαντικές πτυχές του χαρακτήρα μας, που οι άλλοι βρίσκουν πολύτιμες και επιθυμητές.

Αν η απόρριψη που έχετε βιώσει είναι πολύ σοβαρή (π.χ. σας έχει απορρίψει ολόκληρη η οικογένειά σας ή η κοινωνία εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού σας ή των θρησκευτικών σας πεποιθήσεων) ή αν βιώνετε χρόνια απόρριψη για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να ωφεληθείτε από τις συμβουλές ενός ειδικού.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Αποσπάσματα από το βιβλίο «Γίνε γιατρός της ψυχής σου» εκδ. διόπτρα