Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες δημοσιεύονται στηριζόμενες στον επιστημονικό κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας. Εάν παρατηρήσουμε τα γραφόμενα των ερευνητών, θα δούμε ότι εστιάζουν περισσότερο στις κοινωνικές σχέσεις και όχι στα υλικά αγαθά.

 

Όσο περισσότερους τίτλους ιδιοκτησίας έχει κάποιος, δεν σημαίνει ότι βιώνει την καθημερινότητά του με αμέριστη ικανοποίηση.

Είναι γεγονός πως οι εμπειρίες  με συνανθρώπους προσφέρουν ποιοτικότερη ικανοποίηση. Αλήθεια, πριν 5-10 χρόνια που πήρατε το πρώτο σας gadget (κινητό, τσάντα, ρολόι) σίγουρα νιώσατε απόλυτα ικανοποιημένος.

Κάτι που σήμερα όμως δεν προσφέρει την ίδια αίσθηση ικανοποίησης, είναι απλά ένα γεγονός. Σκεφθείτε όμως κάποια στιγμή με κάποιο οικείο σας πρόσωπο… είναι μια ανάμνηση που η έντασή της θα μιλάει πάντα στον συναισθηματικό σας κόσμο.

Σε μια κοινωνία που οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει “καταναλωτικές”, δεν μπορούμε να δηλώνουμε δυσαρεστημένοι στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να κρατηθεί μια φιλική ή ερωτική σχέση. Πως σχετίζεται όμως αυτό με την ευτυχία;

Καθημερινά “ρυθμιζόμαστε” ώστε να λειτουργούμε ως καταναλωτές. Για παράδειγμα ο βομβαρδισμός διαφημίσεων με περιεχόμενο:

“EΣΥ θα έχει το καλύτερο αυτοκίνητο” , “Πάρε αυτό το κινητό ΕΣΥ για να ξεχωρίζεις”, “Φόρα το άρωμα και θα είσαι τέλεια”,  “Με αυτή την μάρκα ρούχων ΕΣΥ θα είσαι fashion icon” , “ΕΣΥ να έχεις τέλειο κορμί για να σε κοιτάνε ΟΛΟΙ”…

Και εάν πιστεύετε ότι αυτές οι διαφημίσεις δεν μας επηρεάζουν καθόλου… απλά μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να αποδείξουν ότι “Αυτοί” περνάνε τέλεια.

Βλέποντας μια τέλεια φωτογραφία με ένα ωραίο γεύμα σε ένα ακριβό εστιατόριο με ένα αστραφτερό χαμόγελο κρύβεται η πραγματικότητα  …. λίγα δευτερόλεπτα προτού βγει η φωτογραφία και λίγα δευτερόλεπτα αφότου ανέβει στα social media.

Άτομα που εναγωνίως προσπαθούν να πάρουν την καλύτερη πόζα και έπειτα με σπασμωδικές κινήσεις κοιτούν το κινητό εάν πήραν αρκετά “like”. Το χαμόγελο της απόλυτης ικανοποίησης για την ωραία αυτή στιγμή, είναι απλά μια πόζα.. Οι άνθρωποι που συνυπάρχουν στο γεγονός αυτό; Ασήμαντοι… εκτός και εάν θέλουν να συζητήσουν για το ποιος έκανε like στη φωτογραφία που μόλις ανέβηκε.

Πόσες όμορφες στιγμές με οικείους μας χάνονται καθημερινά γιατί αποπροσανατολιζόμαστε από υλικά αγαθά;

Πόσες μοναδικές στιγμές χάνονται στον βωμό της ικανοποίησης μόνο μέσω υλικών αγαθών;

Πόσοι ξαπλώνουν το βράδυ μόνοι τους και προβληματίζονται για το πότε θα κάνουν μια ποιοτική σχέση;

Σίγουρα κανείς!  Αυτοί που θέλουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν, προσπαθούν να κάνουν νέα πράγματα ασχέτως εάν σου ορίζουν τα social media τι θεωρείται επιτυχία και ευτυχία.

ΕΣΥ;

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγου, Συγγραφέα