Τα Θεοφάνεια, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία βαπτίστηκε ο Ιησούς, συμβολίζει για τους ορθόδοξους Χριστιανούς την αναγέννηση του ανθρώπου και γι’ αυτό μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα αποτελούσαν την Πρωτοχρονιά. Τα Φώτα, όπως αλλιώς λέγεται η συγκεκριμένη γιορτή, σχετίζονται με την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, τη γονιμότητα του ανθρώπου και την ευφορία της γης.
Γιατί να μη το δούμε λίγο πιο προσωπικά, πιο εσωτερικά; Σαν τη δική μας αναγέννηση, που όπως το πουλί της μυθολογίας μας, ο Φοίνικας, αναγεννιόμαστε μέσα από τις στάχτες μας; Γιατί να μη δούμε την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, σαν απομάκρυνση των ματαιωτικών σκέψεων, ανθρώπων- βαμπίρ και συνθηκών ζωής που μας καταδυναστεύουν; Γιατί να μη δούμε τη γονιμότητα του ανθρώπου σαν την αναγέννηση νέων σκέψεων στη θέση των παλιών και ενός νέου τρόπου ζωής και την ευφορία της γης σαν μια μεταλαμπάδευση αυτών των ιδεών και σκέψεων στους δικούς μας ανθρώπους που με τη σειρά τους θα μεταφέρουν στους επόμενους;
Αν το καλοσκεφτούμε, πότε γίνονται οι μεγαλύτερες αλλαγές μέσα μας; Όταν πιάνουμε πάτο. Τότε είναι που δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε από το μηδέν και να δούμε τη ζωή διαφορετικά. Μια σοβαρή ασθένεια, σωματική ή ψυχική, ένα τραυματικό γεγονός κατά το οποίο απειλήθηκε η ζωή μας, η απώλεια ενός σημαντικού προσώπου. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μια αφυπνιστική εμπειρία κατά την οποία θα μπούμε στη διαδικασία να αμφισβητήσουμε πολλά σε σχέση με τη ζωή που είχαμε ως σήμερα και να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές. Γιατί όμως να περιμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο στη ζωή μας για να “αναγεννηθούμε”;
Γιορτές σαν αυτή μπορούν να είναι μια υπενθύμιση για αυτή την εσωτερική αλλαγή και η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από μικρά καθημερινά πράγματα. Κάθε αλλαγή χρειάζεται ισχυρό κίνητρο γι’ αυτό ας αναρωτηθούμε εάν η ζωή που ζούμε σήμερα μας ικανοποιεί. Επόμενο βήμα είναι η αυτοπαρατήρηση, τι είναι αυτό στη ζωή μας που θα θέλαμε να αλλάξουμε; Το κλειδί όμως είναι να ψάξουμε πρώτα εσωτερικά και όχι εξωτερικά. Αλλάζοντας εσωτερικά, αλλάζουμε και εξωτερικά. Ο τρόπος που σκέφτεστε και βλέπετε τη ζωή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τις πράξεις, άρα και τη ζωή που ζείτε. Στη συνέχεια χρειάζεται επιμονή και υπομονή γι αυτή την εσωτερική αλλαγή. Κάνετε πάντα το πρώτο βήμα και αρχίστε να παρατηρείτε σιγά σιγά και τις αλλαγές στη ζωή σας.
Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη “μεταμόρφωση”.
Σταματήστε να δίνετε τόση σημασία στη γνώμη των άλλων για εσάς. Τι θα πει ο ένας, τι θα πει ο άλλος; Τι εννοούσε όταν είπε αυτό κ.ο.κ. Μόνο κακό στον εαυτό σας κάνετε. Ο καθένας έχει τη γνώμη του και συχνά αυτή η γνώμη είναι αποτέλεσμα ζήλειας, κακεντρέχειας ή διαφορετικότητας. Γιατί λοιπόν να σας επηρεάζει;
Και αν…. αυτό το “και αν”, αυτή η μόνιμη αμφιβολία σας στερεί τόσα πολλά. Είναι σωστό αυτό το επάγγελμα, ο άνθρωπος που διάλεξα στη ζωή μου ή να ψάξω για κάτι καλύτερο; Και αν αύριο φορέσω αυτό και βρέξει; Αν κάνοντας εκείνο θα έβγαζα περισσότερα χρήματα; Και αν πω αυτό και σκεφτεί εκείνο; Και αν πάρω αυτό το ρίσκο και αποτύχω; Και αν… και αν… Η αμφιβολία τις περισσότερες φορές λειτουργεί σαν τροχοπέδη στη ζωή σας, εμποδίζοντας να… Ζήσετε! Ο άνθρωπος που συνεχώς αμφιβάλλει είναι μίζερος, άτολμος και σπάνια περνάει στη δράση. Τον συντροφεύει αυτό το “και αν”, ο μόνος τρόπος να μάθει είναι Πράττοντας. Σταματήστε λοιπόν να μένετε πίσω με το “και αν” που μόνο σας αγχώνει, πράξτε. Ή θα πετύχετε και θα δείτε ότι άδικα είχατε αμφιβάλλει ή δε θα πετύχετε και θα το διαχειριστείτε έχοντας όμως περισσότερες γνώσεις για την επόμενη φορά!
Σταματήστε να βάζετε τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να λειτουργούν σαν συναισθηματικά βαμπίρ για εσάς. Μπορεί να είναι φίλοι, μια σχέση, ο οποιοσδήποτε. Αναρωτηθείτε, χρειάζεστε κάτι τέτοιο στη ζωή σας; Ύστερα προχωρήστε στην πράξη, έξοδος.
Μάθετε να λέτε “όχι”. Όρια, πολύ σημαντική λέξη. Δε γίνεται όλοι να είναι ικανοποιημένοι με όλους. Είναι σημαντικό εκτός από το να κοιτάτε τους άλλους, να κοιτάτε και τον εαυτό σας. Να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Ειδάλλως θα καταντήσετε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί και συνήθως αυτό γίνετε αργά και βασανιστικά. Επιπλέον με το να λέτε συνεχώς “ναι” οι άλλοι σπάνια θα σας υπολογίζουν. Καιρός είναι λοιπόν να αρχίσετε να λέτε και “όχι”. Υποστηρίξτε τη γνώμη σας και προχωρήστε.
Σταματήστε να φοβάστε να εκφράζετε τα θετικά σας συναισθήματα. Αν έχετε απογοητευθεί από ανθρώπους του παρελθόντος, αποχαιρετήστε τους ψυχικά! Δεν έχουν πια χώρο στη ζωή σας. Χρειάζεται να δώσετε πρώτα αγάπη στον εαυτό σας, να τον συγχωρήσετε για παλιά λάθη και αφού το πετύχετε αυτό θα μπορείτε να δώσετε και στους γύρω σας. Δεν σας ενδιαφέρει τόσο ποια θα είναι η ανταπόκριση του άλλου στην έκφραση των θετικών σας συναισθημάτων, όσο το πόσο όμορφα θα νιώσετε κάνοντας κάτι τέτοιο που υποδηλώνει τη δική σας συναισθηματική ωριμότητα και επιθυμία.
Σταματήστε να συγκρίνετε εσάς με τους άλλους ανθρώπους, τη ζωή σας με τη δική τους. Σπάνια μια οποιαδήποτε σύγκριση κάνει καλό! Συνήθως προκαλούνται συναισθήματα ζήλιας, μνησικακίας, θυμού, στενοχώριας, αίσθημα ματαιότητας και αδικίας. Δεν τα θέλετε αυτά στη ζωή σας. Αυτά περισσεύουν. Ο καθένας είναι αυτό που είναι, χαράζει το δικό του μοναδικό δρόμο και το μόνο μέτρο σύγκρισης είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Η σύγκριση με άλλους είναι μια παγίδα που μας πηγαίνει πίσω.
Επικεντρωθείτε στο “Εδώ και το Τώρα”. Έχετε αναρωτηθεί πόσο χρόνο από τη ζωή σας έχετε σπαταλήσει αναλογιζόμενοι το χθες ή το αύριο; Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που έχει το ένα του πόδι στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον, στα δυο άκρα ενός άξονα. Θα μπορέσει να ισορροπήσει ποτέ; Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι άδικο να το κάνετε αυτό. Από τη στιγμή που το χθες έχει φύγει, δε μπορεί να ξαναέρθει και το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα. Οτιδήποτε σκεφτόμαστε σε σχέση με αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια υπόθεση. Το μόνο που μας μένει είναι το πολύτιμο “τώρα”. Ζήστε το στο έπακρο (σύμφωνα πάντα με τις εκάστοτε συνθήκες της ζωή σας) και αφήστε το αύριο για…αύριο!
Ψάξτε τη δική σας ευτυχία και πέρα από τα υλικά αγαθά. Είναι η μυρωδιά του φρεσκοψημένου καφέ; Τα γελάκια των παιδιών σας που παίζουν ανέμελα; Η ζεστή αγκαλιά του συντρόφου σας το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο; Το να προσφέρετε κάτι σε κάποιον και να τον δείτε να χαμογελάει γνωρίζοντας ότι συνεισφέρατε εσείς σε αυτό; Ο ήχος της βροχής, η αντανάκλαση του ήλιου στη θάλασσα; Αρχίστε να δίνετε σημασία και σε αυτά τα “μικρά” πράγματα μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου μικρά!
Και γνωρίζοντας για την παγίδα της αναβλητικότητας, ξεκινήστε Τώρα!
Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com
Πηγή: Ουρανία Ζερικιώτη, συγγραφέας – ψυχολόγος