Η κατάθλιψη είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σήμερα. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κατάθλιψη και το στρες απαντώνται συχνά και στους νέους.

 

Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή με συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Ωστόσο, υπάρχουν και τρόποι φυσικής αντιμετώπισης, ή μάλλον, πρόληψης της κατάθλιψης.

Έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει φαινόμενα κατάθλιψης: οι φίλοι και η μουσική.

Πώς η μουσική βοηθά στην κατάθλιψη;

Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ήδη. Η μουσική μπορεί να μεταβάλλει άρδην την ψυχική μας διάθεση και μάλιστα άμεσα, αυτόματα, με έναν τρόπο μαγικό. Τη μια στιγμή νιώθουμε άσχημα και μέσα σε λίγα λεπτά, με το άκουσμα μιας μελωδίας μεταμορφωνόμαστε σε χαρούμενες και χαλαρές υπάρξεις. «Η μουσική έχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που φαντάζεστε», παραδέχεται ο Μαρκ Νάικρουγκ, συνθέτης σύγχρονης κλασικής μουσικής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα και την ένταση αλλά και διάρκεια του πόνου.

Ποια η συνεισφορά των καλών φίλων στην αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης;

Έχει αποδειχθεί ότι οι καλοί φίλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το έντονο στρες, τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη. Επίσης, έρευνες έχουν αποδείξει ότι δρα ευεργετικά και απέναντι σε σοβαρές παθήσεις.

Οι στενοί κοινωνικοί δεσμοί και οι ανθρώπινες σχέσεις συνδέονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της σωματικής και συναισθηματικής υγείας.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com