Και τα δυο είναι μεγάλα αν όχι κυρίαρχα μεγέθη στη ζωή μας. Χωρίς αγάπη η ζωή δεν έχει παρά μόνο μοναξιά, πόνο και έλλειψη και χωρίς χρήματα δεν έχουμε τη δυνατότητα απόλαυσης αγαθών που μας ικανοποιούν και μας εξελίσσουν.

 

Προφανώς αναφερόμαστε σε καταστάσεις που επικρατεί το μέτρο και η λογική και όχι σε ακραίες παθογενείς περιπτώσεις άκρατου υλισμού. Τι όμως από τα δύο βαραίνει την πλάστιγγα; Σε τι πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία και που οφείλουμε να ρίχνουμε μεγαλύτερο βάρος;

Αμερικανοί μελετητές που έβαλαν στο μικροσκόπιο χιλιάδες ζευγάρια, με σκοπό να μελετήσουν τις συνέπειες του υλισμού στις ερωτικές και συζυγικές σχέσεις κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα που πρέπει να μας προβληματίσουν. Οι λεγόμενοι κατηγορία των υλιστών, αυτοί δηλαδή που θεωρούν σημαντικό παράγοντα της ευτυχίας τους τα χρήματα και την υλική ιδιοκτησία, οδεύουν σε λιγότερο ευτυχισμένους και σύντομους γάμους σε σχέση με άλλους που εστιάζουν και θεωρούν σημαντικότερα άλλα πράγματα στη ζωή.

Τα ζευγάρια που δεν θεωρούν τον πλούτο το Α και το Ω στη ζωή τους σε ποσοστό 10 με 15% έχουν πιο σταθερούς γάμους και πιο ποιοτική συμβίωση. Επίσης, καταφέρνουν μια ειλικρινέστερη επικοινωνία και το χιούμορ τους είναι πιο φλεγματικό.

“Ο υλισμός συνδέθηκε επίσης με λιγότερο αποτελεσματικές ικανότητες επικοινωνίας, περισσότερες αρνητικές “τριβές” και λιγότερη ικανοποίηση και σταθερότητα στις συζυγικές σχέσεις”, δήλωσε ο Jason Carroll, επικεφαλής της μελέτης. Συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως οι καβγάδες περί χρημάτων είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες διαζυγίων. Ωστόσο, δεν φταίνε τα χρήματα από μόνα τους, αλλά η αγάπη των συζύγων για αυτά: “Συμπεραίνουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα ζευγάρια που εστιάζουν εξίσου στα χρήματα. Αν ο ένας σύντροφος θεωρεί τα λεφτά λιγότερο σημαντικά από τον άλλο, τότε ο γάμος τείνει να είναι πιο ευτυχισμένος από όταν και οι δύο σύζυγοι είναι εξίσου υλιστές”.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή