Συχνά οι άνθρωποι, προσκολλώνται στους συνηθισμένους τρόπους σκέψης τους, επειδή φοβούνται τις επικρίσεις που θα ακολουθούσαν κάποιες αλλαγές τους.

 

Όταν προτρέπονται να δοκιμάσουν να μεταβάλλουν το σκεπτικό τους, συνήθως λένε: «Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω αυτό που προτείνετε, αλλά κάτι τέτοιο θα σκότωνε τους γονείς μου» ή «Η οικογένειά μου θα με αποκλήρωνε, αν το έκανα! Το τίμημα είναι πολύ μεγάλο!» Υπάρχουν κάμποσοι άνθρωποι να παραδέχονται πως ο θάνατος του/της συζύγου τους θα ήταν μια πιο εύκολη λύση από το να προβούν οι ίδιοι σε αλλαγές!

Ο Σάμιουελ Μπάτλερ αισθανόταν πιθανότατα κάτι παρόμοιο όταν προς το τέλος της ζωής του, το 1902, έγραψε: «Πιστεύω ότι η περισσότερη δυστυχία προέρχεται από αυτή την πηγή παρά από οποιαδήποτε άλλη – εννοώ την απόπειρα να παρατείνουμε πέραν του φυσιολογικού, τους οικογενειακούς δεσμούς για να κάνουμε κάποιους ανθρώπους να παραμένουν μαζί με τεχνητό τρόπο, όταν ποτέ δεν θα έκαναν από μόνοι τους κάτι τέτοιο».

Δεν ανήκετε στην άμεση οικογένειά σας. Είστε μέλος της ανθρώπινης οικογένειας. Τα παιδιά σας δεν σας ανήκουν, ούτε κι εσείς είστε κτήμα των γονιών σας. Δεν είστε υποχρεωμένοι να εκπληρώσετε τις επιθυμίες ή το πεπρωμένο που έχουν σχεδιάσει για σας οι συγγενείς σας.

Είναι σημαντικό να έχετε συνειδητή επίγνωση πως βρίσκεστε εδώ για να γίνετε οι συνθέτες της δικής σας μουσικής και πως δεν είναι ανάγκη να πεθάνετε χωρίς να έχετε εκφράσει ποτέ αυτή τη μουσική.

Κερδίζετε πολύ περισσότερος σεβασμός παρά επίκριση από την οικογένεια, όποτε ενθαρρύνω τον εαυτό μου να ζήσει τη ζωή που θέλω. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αποβάλλετε τις δικαιολογίες του τύπου: «Δεν μπορώ να απογοητεύσω τη γιαγιά και τον παππού ή τους γονείς μου. Γιατί να είμαι ο μόνος που θα θελήσει να φύγει από αυτή την πόλη; Ή να ξεκινήσω καινούργιο επάγγελμα; Ή να παντρευτώ κάποιον/α αλλόθρησκο/η;

Αυτές είναι σκέψεις βασισμένες στους φόβους που εσωτερικεύσατε κατά την παιδική σας ηλικία. Μην αφήνετε τον φόβο των «οικογενειακών δραμάτων» να σας αποτρέψει να αλλάξετε παρωχημένα, άχρηστα και ανεπιθύμητα πρότυπα σκέψης.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com