Παρακολουθώντας το τι γίνεται, γράφεται και ακούγεται γύρω μας καθημερινά, από κάθε πιθανή κι απίθανη πηγή επικοινωνίας είναι ένα θαύμα το ό,τι καταφέρνουμε -κάποιοι από εμάς, όχι όλοι- και επιβιώνουμε κρατώντας ένα στοιχειώδες επίπεδο λογικής και ψυχικής υγείας. Αυτό το οφείλουμε εν μέρη στην προσωπικότητα μας, στις προσεκτικές δράσεις μας, αλλά και στην Ενέργεια που διαθέτουμε.
Είναι γεγονός επίσης πως υπάρχουν δραστηριότητες (δράσεις) που προσθέτουν ενέργεια και δραστηριότητες που αφαιρούν ενέργεια. Χοντρικά μιλώντας κάθε δράση που είναι χαρούμενη, γελαστή και ευχάριστη ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, κάθε δράση που είναι καταθλιπτική, θυμωμένη, απαθής, κακιά, εχθρική, ΑΦΑΙΡΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Όταν κάποιος άνθρωπος ή ομάδα ανθρώπων βρίσκεται μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάσταση ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ τότε βρίσκεται σε Μόνιμη κατάσταση Κατάθλιψης.
Όταν κάποιος άνθρωπος ή ομάδα ανθρώπων βρίσκεται μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάσταση ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ τότε βρίσκεται σε Μόνιμη κατάσταση Ενθουσιασμού.
Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζεις πως είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις κατάσταση -αν δεν είναι βαριά παθολογική- απλά και μόνο ανακατευθύνοντας τις δράσεις που την δημιουργούν.
Επίσης να θυμάσαι πως βαριά παθολογική ασθένεια είναι η Κατάθλιψη και όχι ο Ενθουσιασμός. Κάποιος που βιώνει ενθουσιασμό βρίσκεται σε άριστη υγεία από πλευράς σώματος και πνεύματος και το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε όποιον βιώνει κατάσταση κατάθλιψης. Άλλωστε και το πρώτο συνθετικό των λέξεων το υποδηλώνουν, κατά- (κατάθλιψη) και εν- (ενθουσιασμός). Να θυμάσαι πως ότι δημιουργεί την θλίψη, το ίδιο δημιουργεί και τον θυμό άρα ελέγχονται και καταπολεμούνται με τον ίδιο τρόπο.
Δηλ. τον ενθουσιασμό τον προκαλούν οι ευχάριστες σκέψεις, τα αστεία, τα ανέκδοτα, το γέλιο, οι κωμωδίες και κατά προέκταση οι συναναστροφές με ανθρώπους και καταστάσεις που βρίσκονται κοντά σε αυτές τις δράσεις. (Αύξηση Ενέργειας)
Την θλίψη την προκαλούν οι ειδήσεις στα ΜΜΕ, οι θρησκείες (όλες), κάθε ομαδοποίηση-προβατοποίηση, κάθε μαζικότητα και κάθε αναφορά σε “κολλήματα”, εθισμούς, κλάματα, αρρώστιες, θυμό, επιθέσεις, κλπ, κλπ. όπως και η συναναστροφή με ανθρώπους που ζουν με αυτόν τον τρόπο. (Χάσιμο Ενέργειας).
Απλά και μόνο αλλάζοντας τις δράσεις (Σκέψεις-Λέξεις-Συναισθήματα) που ορίζουν την κάθε κατάσταση μπορείς να μεταπηδήσεις από την μία στην άλλη. Ναι υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να το πετύχει όποιος θέλει να μην χάνει την τόσο πολύτιμη Ενέργεια του, αλλά και να ζήσει την ζωή του ως άνθρωπος με αξιοπρέπεια και όχι μεμψιμοιρώντας και νιαουρίζοντας σαν αδύναμη κι ασήμαντη γυναικούλα.
«…Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας πολεμιστής, είναι να κρατά ένα Άλμπουμ των Εξαιρετικών Στιγμών. Ένα άλμπουμ ονείρων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Αυτό είναι μια Μη-Πράξη. Φτιάξε με σημειώσεις ένα άλμπουμ που να σου θυμίζει όλες τις εξαιρετικές σου στιγμές, τις σκέψεις και τα πράγματα που σε εκπλήσσουν και σε χαροποιούν. Μην νιώθεις μίζερος. Μην κλαψουρίζεις συνέχεια σαν γυναικούλα ή σαν μωράκι. Υπάρχει κάτι φριχτό εκεί έξω, που δεν νοιάζεται για σένα και την μιζέρια σου και επιπλέον δεν ξέρεις πόσος χρόνος σου απομένει ακόμη εδώ….» Taisha Abelar
Είναι απαραίτητο να ΞΕΡΕΙΣ τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι να μην ξεχνάς τις ευτυχισμένες στιγμές που έχεις ήδη ζήσει. Αν τυχών λόγω ηλικίας ή λόγω λανθασμένων πεποιθήσεων, δεν υπάρχουν τέτοιες ευτυχισμένες στιγμές, δημιούργησε τις με την φαντασία σου.
Πάρε μια φωτογραφική μηχανή και ξεκίνα να αποθανατίζεις ό,τι όμορφο παρατηρείς γύρω σου. Αν δεν υπάρχει εκεί κοντά σου, δημιούργησε το. Φρόντισε να ανατρέχεις συχνά στα παλιά σου άλμπουμ όπως και να τα ανανεώνεις συχνά.
Συνήθισε να μασουλάς ξηρούς ανάλατους καρπούς, καρύδια, φουντούκια, σταφίδες, ειδικά όταν νοιώθεις την θλίψη να σου χτυπά την πόρτα.
Βάλε στην ζωή σου τα αιθέρια έλαια. Είναι ολόκληρη επιστήμη, φρόντισε να μάθεις τα βασικά και χρησιμοποίησε τα, για να αρωματίσεις την ζωή σου. Όπου υπάρχει το άρωμα του γιασεμιού, της βανίλιας ή του μάραθου, η θλίψη πάει περίπατο.
Φόρεσε φωτεινά χρώματα, κατά προτίμηση το κόκκινο ή το πορτοκαλί, το χρώμα της λεβάντας ή το πράσινο. Αποφεύγεις τα μαύρα τα γκρι, τα καφέ, τα μουντά γενικά χρώματα, σε όλες τις αποχρώσεις τους. Ειδικά το κόκκινο να το χρησιμοποιείς όταν νοιώθεις πως η θλίψη, αρχίζει να περιφέρεται εκεί γύρω, σε ένα μαντήλι, κραγιόν, βερνίκι νυχιών, γραβάτα, τσάντα ή εσώρουχο.
Κάνε μια μεγάλη βόλτα, αλλά χωρίς να σκέφτεσαι. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις την βόλτα χωρίς να σκέφτεσαι τίποτε άλλο πέρα από ότι βλέπεις γύρω σου εκείνη την στιγμή. Άρχισε να παρατηρείς τα διάφορα πράγματα που σε περιβάλουν, χωρίς να τα μετατρέπεις σε λέξεις.
Κάθισε σε μια πλατεία με μεγάλη κίνηση και παρατήρησε τους ανθρώπους που περνούν από μπροστά σου, με τον ίδιο τρόπο, χωρίς λέξεις και σκέψεις.
Κάνε διαλογισμό, γιόγκα, πιλάτες ή κάποια άσκηση που ελέγχει τις αναπνοές, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.
Όταν η θλίψη ετοιμάζεται να σε επισκεφτεί, ο πρόδρομος της, ο τελάλης, είναι οι άσχημες σκέψεις που περιτριγυρίζουν στο κεφάλι σου, τα άσχημα συναισθήματα που ακολουθούν, σου σφίγγουν σαν τανάλια το στήθος και αυτά είναι που της ανοίγουν την πόρτα. Δεν χρειάζεται να είσαι ευγενής, κλείσε της την πόρτα κατάμουτρα. Όταν νοιώσεις πως το μυαλό σου αρχίζει να σκέφτεται κάτι άσχημο, άρχισε να γελάς, ρηχά στην αρχή, αλλά στην συνέχεια με την καρδιά σου. Γέλα χωρίς λόγο, είναι αστείο αυτό από μόνο του. Γέλα χωρίς λόγο, έτσι … !!!
Διάβασε φωναχτά ανέκδοτα, να ακούς την φωνή σου και να γελάς, σαν να τα ακούς από κάποιον άλλο. Είναι απίθανα αστείο αυτό. Αποκλείεται να το κάνεις και η θλίψη να είναι κάπου εκεί κοντά. Να πως θεράπευσε ο Δημόκριτος την τρέλα του Ιπποκράτη
Φέρσου σαν να είσαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος. Παίξε το σαν ρόλο, γίνε ηθοποιός. Εδώ δεν χρειάζεται να είσαι χαρούμενος ή να γελάς από την καρδιά σου, απλά παίξε τον ρόλο, του να είσαι χαρούμενος.
Κάνε μια καλή πράξη που σε καμία περίπτωση δεν θα την έκανες υπό νορμάλ συνθήκες, κατά προτίμηση σε κάποιον που δεν γνωρίζεις και δεν υπάρχει περίπτωση να τον ξαναδείς. Έχει σημασία αυτό, το κάνεις για να μην νοιώθει σπουδαίο το εγώ σου. (Εγώ ή Gestalt) Γιατί αυτό είναι που θλίβεται, πονάει, υποφέρει κι όχι Εσύ.
Μαγείρεψε, ζωγράφισε, βάψε, φτιάξε, γράψε αστεία ποίηση, τρέξε, χοροπήδα, φτιάξε ένα διαφορετικό μακιγιάζ, κολύμπα, χόρεψε, λούσου στην βροχή, πήγαινε σε μέρη της γειτονιάς σου, της πόλης σου, που δεν έχεις ξαναπάει, φόρεσε διαφορετικές γραβάτες από αυτές που συνηθίσεις, καθάρισε την παραλία, ένα πάρκο, μια αυλή, μια αποθήκη, κλάδεψε τις τριανταφυλλιές, πότισε τον κήπο, ανακάτεψε τα χέρια σου με το χώμα της γης που σε φιλοξενεί, κλπ …γενικά ΚΑΝΕ, πράξεις και μη πράξεις. Αποφεύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι … ποδόσφαιρο, πολιτική, εκκλησίες, αλκοόλ, ναρκωτικά και διάφορα συναφή που διεγείρουν την θλίψη και τον φόβο.
Ζήσε στον ΠΑΡΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ. Αυτό είναι μακράν το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να έχεις μια ισχυροποιημένη ζωή και να ελέγχεις τα συναισθήματα θλίψης, εχθρότητας, θυμού που είναι η μάστιγα και η καταβόθρα της πολύτιμης Ενέργειας σου. Όταν βρίσκεσαι στον Παρόντα Χρόνο είναι αδύνατον να είσαι θλιμμένος ειδικά όταν ο χρόνος σου είναι δημιουργικά ευχάριστος. Αν δεν είναι οι συνθήκες κατάλληλες φρόντισε να τις κάνεις και όπως βλέπεις κάποιες από τις ασκήσεις είναι εκτός από δωρεάν και πανεύκολες, εκτός κι αν από κάποιο κουσούρι, δεν έχεις καρδιά άρα και δεν μπορείς να γελάσεις με αυτήν.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι πως ο θάνατος σου θα σε επισκεφτεί κάποια στιγμή και δεν ξέρεις ποια είναι αυτή η στιγμή, άρα είναι ανόητο να σπαταλάς Ενέργεια, καταστρέφοντας την ζωή σου, ενώ μπορείς να την ζήσεις όμορφα απολαμβάνοντας την. Η Δύναμη θα σε ευγνωμονεί και θα σου το δείξει, με πολλούς τρόπους, εύχομαι να είσαι εκεί, για να λάβεις τα δώρα της.
http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com
πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Δαμάζοντας τα Πιράνχας»