‘’ Μη πανικοβάλλεσαι με τη λέξη ‘χωρισμός’ ή ‘μοναξιά’. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τίποτα δεν είναι για πάντα’’.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν συμπεριφορές που δεν τους κάνουν ευτυχισμένους και ασφαλείς. Οι συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με τους διάφορους τύπους κρίσης που έχουν ξεσπάσει παγκοσμίως ( ανθρωπιστική, οικονομική κ.ά), οδηγούν σε μη υγιείς και ανασφαλείς σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό το μοτίβο ζωής, βέβαια, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες το πολύ σημαντικό πεδίο των ερωτικών σχέσεων.
Η αναζήτηση του έρωτα και της αγάπης, αλλά και ο φόβος της μοναξιάς και της απόρριψης, περπατούν παράλληλα σε κάθε ηλικία. Από τη μια πλευρά βρίσκονται τα άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία ζουν με το φόβο των αποτυχημένων και αδιέξοδων σχέσεων και από τη άλλη τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία ως πιο υποψιασμένα και πιο έμπειρα στα λάθη κρατούν μια στάση επιφυλακτικότητας, φόβου, αλλά και πολλές φορές αναπάντεχης ανωριμότητας για την ηλικία τους κατά την αναζήτηση και διεκδίκηση του ερωτικού τους πόθου.
Φαινόμενο της εποχής μας, δυστυχώς, είναι η αύξηση της συχνότητας των εξαρτητικών σχέσεων, που πρωτίστως στηρίζονται στο φόβο της απόρριψης και στην ανασφάλεια, παρόλου που μπορεί να υπάρχει αληθινή και ανιδιοτελής αγάπη. Η ανασφάλεια σε μια σχέση βιώνεται με καχυποψία, ανησυχία και συνεχή διέγερση από οποιαδήποτε αιτία, ακόμη και πολύ μικρής σημασίας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί σε παράλογες, εμμονικές σκέψεις για τον σύντροφό μας, καθώς επίσης και σε κτητικές- εξαρτητικές συμπεριφορές.
Μελετώντας τις σχέσεις που έχουν ως κινητήρια δύναμη την απόρριψη και το φόβο, παρατηρούμε ότι συνήθως οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους για να αποφύγουν τη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση, να μη μείνουν μόνοι στο σπίτι στις γιορτές ή να μην αποδράσουν μόνοι τους από την καθημερινότητά τους στις διακοπές τους. Όμως οι φοβικοί λόγοι δημιουργούν εξαρτητικά και αναληθή συναισθήματα για το έτερόν μας ήμισυ. Για το χτίσιμο μιας υγιούς και με προοπτική σχέσης, χρειάζονται θεμέλια γερά και πραγματικά. Όχι μια φοβισμένη αυτοαντίληψη, στηριζόμενη στην χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Συχνά ακούμε ‘’ Αυτός ο άνθρωπος είναι όλη μου η ζωή, χωρίς αυτόν δεν θα αντέξω’’. Αυτή είναι μια θέση αδυναμίας και άνευ όρων αποδοχής και παράδοσης, λόγω μιας ασυνείδητης ή ενσυνείδητης απειλής, της απόρριψης. Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και καλή διάθεση , μπορεί να συνάψει μια ευχάριστη και υγιή σχέση, στηριζόμενος πρώτα στις δικές του δυνάμεις και κατ’ επέκταση στο ‘’εμείς’’ .
Πώς θα αποφύγεις όμως το φόβο της απόρριψης και την εξαρτητική σχέση;
Διώξε τους φόβους του παρελθόντος και μην επηρεάζεσαι από προηγούμενες αποτυχημένες σχέσεις.
Συζήτησε τους προβληματισμούς σου.
Κάνε εναλλαγή θέσεων και οπτικής.
Απόφυγε την καταστροφολογία και τα άσχημα σενάρια.
Αποδέξου και αγάπησε τον εαυτό σου. (Μόνο έτσι θα αποδεχθείς και θα αγαπήσεις κάποιον άλλο).
Μη πανικοβάλεσαι από την έννοια του χωρισμού και της μοναξιάς. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και μόνιμο.
Μην εγκαταλείπεις ατομικές σου δραστηριότητες που σε κάνουν ευτυχισμένο.
Μην εγκαταλείπεις αγαπημένους σου ανθρώπους που σε κάνουν ευτυχισμένο.
Πάρε ρίσκα.
Εξασφάλισε χρόνο για τον εαυτό σου.
Μην σχεδιάζεις τα όνειρά σου μόνο σε σχέση με τον σύντροφό σου.
Δώσε ελευθερίες και στον σύντροφό σου.
Συνειδητοποίησε ότι το τέλος μια σχέσης είναι η αρχή μιας άλλης.
Πάρε θετικά στοιχεία από τον σύντροφό σου και πορέψου είτε μαζί του, είτε μόνος σου, είτε με κάποιον άλλον.
Σκέψου και αναθεώρησε την έννοια της αγάπης και του έρωτα .
Αν κανένα από τα προηγούμενα δεν είναι βοηθητικά, μην διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικότερο στην διαχείριση του θέματος, έναν συνεργάσιμο και συμβατό με σένα ψυχοθεραπευτή.
Http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com
Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΖΟΥ Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια