Ο εγωκεντρισμός, χαρακτηρίζεται από μια ανικανότητα να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Όσο περισσότερο αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας, τόσο πιο εγωπαθείς γινόμαστε και τόσο περισσότερο στα σοβαρά παίρνουμε τον εαυτό μας.
Από την άλλη, όσο περισσότερο καταφέρνουμε να πιστέψουμε στον εαυτό μας, τόσο λιγότερο στα σοβαρά τον παίρνουμε. Ωστόσο, ακόμα κι αν πιστεύουμε στον εαυτό μας, συνήθως αυτό συμβαίνει για μία και μόνο πλευρά του, εκείνη που έχουμε ειδικά εξασκήσει και αναπτύξει. Κάποιοι πετυχημένοι επιχειρηματίες, για παράδειγμα, πιστεύουν πως μπορούν να σημειώσουν επιτυχίες στην καριέρα τους, παρ’ όλο που ελάχιστη πίστη έχουν στο ότι μπορούν να πετύχουν σαν εραστές ή σαν γονείς. Από την άλλη, ορισμένοι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί γονείς και φίλοι, αλλά αποτυχημένοι επαγγελματικά. Βέβαια, θα μπορούσαν να ήταν και εκεί πετυχημένοι, αν πίστευαν περισσότερο στον εαυτό τους, καθώς η δύναμη της πίστης είναι αφάνταστα ισχυρή.
Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας εξαιρετικά όμορφης κοπέλας, που είναι εντελώς πεισμένη πως δεν αξίζει τίποτα. Από πού, άραγε, να πηγάζει αυτή της η πεποίθηση; Ίσως, όταν ήταν μικρή, να είχε να ανταγωνιστεί μια πολύ όμορφη αδερφή, οπότε κατάληξε να πιστέψει ότι η ίδια δεν είναι ελκυστική. Τόση είναι η δύναμη της πίστης της, ώστε ούτε ο καθρέφτης, ούτε οι διαβεβαιώσεις των γύρω της δεν μπορούν να την πείσουν για το αντίθετο.
Κατά παρόμοιο τρόπο, πάρα πολλοί νεαροί σήμερα δημιουργούν μια εικόνα για το πώς πρέπει να είναι ο «αληθινός» άντρας και δεν πιστεύουν πλέον πως θα μπορέσουν ποτέ να απαλλαγούν από αυτό το πρότυπο. Οι συνέπειες είναι συχνά δραματικές – συμπλέγματα κατωτερότητας, αναστολές, δειλία, εσωστρέφεια, αγωνία, φόβος του αντίθετου φύλου – και μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη δημιουργία σχέσεων ή ακόμα και κατάθλιψη.
Στην πραγματικότητα, η πίστη δικαιώνεται τότε από τα αποτελέσματα και έχουμε αυτό που αποκαλούμε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com
Πηγή: Από το βιβλίο «Αγάπη και γάμος» του Ερικ Μπλούμενταλ (συνεχιστής του έργου του ΑΝΤΛΕΡ)