Ένα από τα πιο σπουδαία ανταλλάγματα που μας προσφέρει η σωρεία των δικαιολογιών είναι πως έχουμε την ευκαιρία να χειριστούμε τους άλλους, βάζοντάς τους να κάνουν αυτά που μας αναλογούν.

 

Αν και δεν φαίνεται να είναι κάτι πολύ θετικό, ωστόσο αυτό συμβαίνει τελικά. Όποτε επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε μια δικαιολογία του τύπου «Δεν έχω την απαιτούμενη ενέργεια… Είμαι πολυάσχολος… Δεν είμαι αρκετά δυνατός ή αρκετά έξυπνος…» και τα σχετικά, μεταθέτουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Αφού εξηγήσουμε σ’ αυτό το άλλο άτομο γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, έχουμε την ευχέρεια να καθίσουμε αναπαυτικά και να παρατηρήσουμε πώς οι εξηγήσεις μας θα τον/ την ωθήσουν σε δράση.

Για παράδειγμα:

  • Το Είμαι πολύ κουρασμένος/η μεταφράζεται ως: Βάλε κάποιον άλλον να κάνει την αγγαρεία. Το αντάλλαγμα; Εγώ πάω για έναν υπνάκο, την ώρα που κάποιος άλλος αναλαμβάνει τις ευθύνες μου.
  • Το Δεν έχω τα απαιτούμενα χρήματα ή Ξόδεψα όλα μου τα χρήματα μεταφράζεται ως: Εσύ να μου αγοράσεις αυτό που θέλω ή χρειάζομαι. Το αντάλλαγμα; Σε χειρίζομαι μέσω αυτής της δικαιολογίας.
  • Το Δεν μου αξίζει μεταφράζεται ως: Λυπήσου με. Το αντάλλαγμα; Θα μου δώσεις αυτό που θέλω, επειδή δεν αντέχεις να με βλέπεις να νιώθω ανάξιος.

Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να είμαστε το παιδί μέσα σε μια οικογένεια για να επωφεληθούμε από όλες αυτές τις δικαιολογίες, οι οποίες, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, μας επιτρέπουν να χειριζόμαστε τους άλλους και να τους βάζουμε να κάνουν αυτά που αναλογούν σε εμάς.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Δικαιολογίες ΤΕΛΟΣ!» του Dr. Wayne W. Dyer