«Παίρνω πλήρη ευθύνη εδώ και τώρα για κάθε μου εμπειρία, διότι αυτό που δημιουργεί τις πράξεις μου και επηρεάζει τις αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω μου, είναι ο δικός μου προγραμματισμός».

 

Απλοποιημένο: -Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΕΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ, ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΟΥ ΠΙΣΩ ΣΕ ΜΕΝΑ.

Αν πιστεύουμε πως ο κόσμος είναι γεμάτος κλέφτες, θα συναντήσουμε κλέφτες. Αν πιστεύουμε πως οι άνθρωποι είναι εγωιστές και άκαρδοι, αυτό θα είναι το είδος των ανθρώπων που θα συναντήσουμε. Αν πιστεύουμε πως οι άνθρωποι έχουν καλοσύνη και αγάπη, θα προσελκύσουμε αυτή τη συμπεριφορά από τους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα ο νους είναι ένας προβολέας που προβάλλει την πραγματικότητά του πάνω στον καθρέφτη αυτού που ονομάζουμε «πραγματικότητα». Αυτό του οποίου έχουμε εμπειρία στον κόσμο γύρω μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντανάκλαση των σκέψεων, λόγων, πράξεων, επιθυμιών και πεποιθήσεων που έχουμε τώρα και που είχαμε στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον Ken Keyes «ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΓΑΠΗ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΓΑΠΗ. ΕΝΑ ΕΧΘΡΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. Καθένας που συναντάς είναι ο καθρέφτης σου».

Πρέπει να δεχτούμε πως είμαστε ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της οποίας έχουμε εμπειρία. Πως ο νους μας είναι σαν ραδιοφωνικός πομπός που στέλνει σήματα στους άλλους να αντιδράσουν απέναντί μας με τον τρόπο που αντιδρούν. Καθώς αλλάζουμε τα σήματα που στέλνουμε αλλάζοντας τα πιστεύω μας, τις σκέψεις μας, τα λόγια μας, και τις πράξεις μας, τότε η εικόνα που προβάλλουμε στον καθρέφτη ή η πραγματικότητα θα αλλάξει επίσης. Είχαμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε την πραγματικότητα της εμπειρίας μας και τώρα έχουμε τη δύναμη να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Αυτή η αλλαγή πραγματικότητας μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΓΜΗ, μέσω συνειδητής παρατήρησης και μετασχηματισμού των προσκολλήσεων και των συνηθειών μας.

Θυμίζοντας στον εαυτό μας αυτό το μονοπάτι, βοηθάει να αποφύγουμε τη συνήθεια να κατηγορούμε τους άλλους σπαταλώντας χρόνο και ενέργεια, όπως τον ή τη σύζυγό μας, τα παιδιά μας, την κοινωνία ή ακόμα και το Θεό για τα προβλήματα και τις καταστάσεις που έχουμε εμείς οι ίδιοι δημιουργήσει. Αν κατηγορούμε τους άλλους, όχι μόνο έχουμε λάθος στην κατανόησή μας, αλλά είμαστε αβοήθητοι να αλλάξουμε τις καταστάσεις διότι πιστεύουμε πως η αιτία της πραγματικότητάς μας είναι οι άλλοι, και ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας είναι ν΄αλλάξουμε τους άλλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατο.

Τώρα μπορούμε να ξυπνήσουμε από αυτό τον εφιάλτη και να καταλάβουμε πως εμείς έχουμε δημιουργήσει τα βάσανά μας. Αυτά είναι τα δυσάρεστα νέα. Τα ευχάριστα νέα είναι πως εφόσον εμείς τα δημιουργήσαμε, μπορούμε τώρα να σταματήσουμε να δημιουργούμε όσα δεν μας αρέσουν και να δημιουργήσουμε αυτά που μας αρέσουν.

Έτσι αν βρίσκουμε ότι οι άνθρωποι μας απορρίπτουν μπορεί να είναι απλώς η δικιά μας απόρριψη του εαυτού μας που αντανακλάται στον άλλον. Όταν αρχίσουμε να δεχόμαστε και ν΄αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, τότε και οι άλλοι θ΄αρχίσουν να μας αγαπάνε και να μας δέχονται και να μας σέβονται περισσότερο. Όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και υγιείς, τότε θα έχουμε και ευτυχία και υγεία.

Δεν είναι μόνο τα πιστεύω μας που αντανακλώνται στον καθρέφτη της ζωής, αλλά επίσης η συμπεριφορά και οι πράξεις μας. Ο εγωισμός αντανακλάται σαν εγωισμός. Η έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους σαν έλλειψη σεβασμού από τους άλλους προς εμάς. Η επιθετικότητα μας, μας έρχεται πίσω σαν επιθετικότητα από τους άλλους. Η προσπάθεια να ελέγχουμε τους άλλους αντανακλάται στην προσπάθειά τους να μας αντισταθούν ή και ακόμα να μας ελέγξουν αυτοί. Αυτά λέγονται παιχνίδια δύναμης που συνήθως παίζονται ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν κάποια στενή σχέση, και σε διάφορες καταστάσεις στην δουλειά.

Αν κάνουμε ένα κατάλογο αυτών που μας ενοχλούν περισσότερο στους άλλους, μπορεί να μας βοηθήσει ν΄ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται ν΄αλλάξουμε μέσα μας.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: «η ψυχολογία της ευτυχίας» του ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΑΤΖΕΜΥ