Πολύ λίγοι γάμοι εκμεταλλεύονται τα πραγματικά αξιοθαύμαστα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης στρατηγικής.

 

Η όλη ιδέα φυσικά στηρίζεται στο γεγονός πως, όταν ο σύντροφός σας είναι ευτυχισμένος και νιώθει ότι τον εκτιμάτε, θα θέλει να σας βοηθήσει! Από την άλλη πλευρά, όταν νιώθει δυστυχής, ή ότι τον θεωρείται δεδομένο, το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θα επιθυμεί είναι να κάνει τη δική σας ζωή εύκολη!

Ας ξεκαθαρίσω εδώ πως δε σας προτείνω να θεωρείτε δική σας ευθύνη το να κάνετε το σύντροφό σας ευτυχισμένο. Ο κάθε άνθρωπος στηρίζεται αποκλειστικά στον ίδιο για να κάνει τον εαυτό του ευτυχισμένο. Παρ΄όλα αυτά, ο καθένας μας παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο ο σύντροφός μας νιώθει ότι τον εκτιμάμε. Σκεφτείτε για λίγο τη δική σας περίπτωση. Πόσο συχνά ευχαριστείτε ειλικρινά το σύντροφό σας για όλη τη σκληρή δουλειά που κάνει για σας; Έχω συναντήσει εκατοντάδες ανθρώπους που παραδέχονται ότι σχεδόν ποτέ δεν έχουν ευχαριστήσει κατ΄αυτόν τον τρόπο τους συντρόφους τους, και σχεδόν κανένας δεν το κάνει αρκετά συχνά.

Ο σύντροφός σας είναι ο συνεργάτης σας. Το ιδανικό θα ήταν να φέρεστε στο σύντροφό σας όπως στον καλύτερό σας φίλο. Αν, για παράδειγμα, ο καλύτερός σας φίλος σας πει «Πολύ θα ήθελα να φύγω μόνος μου για λίγες μέρες», τι θα του λέγατε; Στις περισσότερες των περιπτώσεων θα λέγατε κάτι όπως «Πολύ ωραία ιδέα. Το αξίζεις και πρέπει να το κάνεις». Αλλά, αν ο σύντροφός σας πει ακριβώς το ίδιο πράγμα, η αντίδρασή σας θα είναι η ίδια; Ή θα σκεφτείτε τι επίδραση θα έχει αυτή του η επιθυμία σε σας; Θα νιώσετε παραγκωνισμένοι, αμυντικοί, ή ενοχλημένοι; Ένας καλός φίλος πρέπει να σκέφτεται περισσότερο τον εαυτό του, ή την ευτυχία του φίλου του; Νομίζετε ότι είναι σύμπτωση ότι οι καλοί σας φίλοι αρέσκονται να σας βοηθούν όποτε μπορούν;

Είναι προφανές βέβαια ότι δεν μπορείτε να φέρεστε πάντα στο σύντροφό σας όπως στους φίλους σας. Στο κάτω κάτω η λειτουργία ενός γάμου και ενός νοικοκυριού, καθώς και η διαχείριση των κοινών οικονομικών δημιουργούν μεγάλες ευθύνες. Η δυναμική όμως μπορεί να είναι ανάλογη. Για παράδειγμα, αν ένας καλός φίλος έρθει και καθαρίσει το σπίτι σας και μετά βρει χρόνο να σας ετοιμάσει και το φαγητό, τι θα του λέγατε; Αν ο σύντροφός σας κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, δεν αξίζει την ίδια αναγνώριση και ευγνωμοσύνη; Και με το παραπάνω. Είτε λοιπόν η δουλειά μας είναι η απασχόληση με τα οικιακά, είτε δουλεύουμε εκτός σπιτιού, σε όλους μας αρέσει και το αξίζουμε να την εκτιμούν. Και όταν δεν θεωρούμε ότι μας εκλαμβάνουν ως κάτι δεδομένο, η φυσική μας διάθεση θα είναι να βοηθήσουμε.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι πιο προβλέψιμο από τον τρόπο που οι άνθρωποι ανταποκρίνονται όταν νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους υπολογίζουν.  Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι περισσότερο μπορώ να κάνω για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς το σύντροφό μου; Συνήθως η απάντηση είναι πολύ απλή. Ξεκινήστε μια συνεχή προσπάθεια να λέτε «Ευχαριστώ», και να το λέτε ειλικρινά. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση που τρέφετε γι΄αυτόν. Όσο πιο ευτυχισμένος νιώθει ο σύντροφός σας, τόσο πιο συχνά θα προστρέχει σε βοήθειά σας.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Μη Βασανίζεστε για μικροπράγματα… μέσα στην οικογένεια» του Richard Carison, Ph.D.