Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό σχετικά με τις βασικές συναισθηματικές ανάγκες είναι ότι ορισμένες έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλες, ανάλογα με το φύλο.

 

Η αγάπη, είναι εξίσου σημαντική για τους άντρες και τις γυναίκες. Η αντρική πλευρά ενός ανθρώπου έχει κυρίως ανάγκη από την εμπιστοσύνη, την παραδοχή και την εκτίμηση, ενώ η γυναικεία από το ενδιαφέρον, την κατανόηση και το σεβασμό.

Επειδή, άντρες και γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι οι βασικές τους ανάγκες διαφέρουν, κάνουν ένα πολύ κοινό λάθος: δίνουν στο σύντροφό τους εκείνο που θα ήθελαν οι ίδιοι, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι αυτό θέλει ο σύντροφός τους. Νιώθουν μεγάλη έκπληξη όταν δεν τους ανταποδώσει τη χάρη.

Για παράδειγμα, πολλές φορές μια γυναίκα δείχνει σ΄έναν άντρα τόσο ενδιαφέρον και κατανόηση που εκείνος νιώθει πως δεν τον εμπιστεύεται. Η γυναίκα δίνει ενδιαφέρον και κατανόηση γιατί αυτά κυρίως χρειάζεται από το σύντροφό της. Κακώς βγάζει το συμπέρασμα ότι εκείνος θα εκτιμήσει το ενδιαφέρον της κι ότι θα της το ανταποδώσει. Εκείνος, όμως, μπορεί ν΄αντιδράσει με αδιαφορία ή ίσως μπορεί να θεωρήσει τη βοήθειά της ασφυκτική κι ενοχλητική! Όταν της κρατήσει κακία για το ενδιαφέρον της, τότε εκείνη μπερδεύεται και σαστίζει.

Από την άλλη πλευρά, ένας άντρας μπορεί να δείχνει τόση παραδοχή κι εμπιστοσύνη ώστε η σύντροφός του να συμπεραίνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για κείνη και να του κρατάει κακία. Ο άντρας δίνει εμπιστοσύνη και παραδοχή στη σύντροφό του γιατί είναι αυτά που ο ίδιος έχει κυρίως ανάγκη. Αν, για παράδειγμα, εκείνη είναι εκνευρισμένη, ίσως εκείνος κρατήσει μια απόσταση – για να ξεδιαλύνει τα πράγματα – και την αγνοήσει. Από τη δική του άποψη, της δίνει παραδοχή κι εμπιστοσύνη. Εκείνη, όμως, το ερμηνεύει σαν εγκατάλειψη και απόρριψη.

Είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι, ενώ εκείνοι προσφέρουν στη σχέση τόσα πολλά, ο σύντροφός τους δεν ανταποδίδει τίποτα. Σίγουρα δίνουν, όχι όμως αυτό που χρειάζεται ο άλλος. Η διαπίστωση αυτή βεβαιώνει ότι και οι δυο τους είναι θύματα.

Αν ο σύντροφός μας δεν συγκινείται από τις προσφορές μας, αντί να τον κατηγορούμε σαν αχάριστο, πρέπει να θεωρήσουμε τον εαυτό μας υπόλογο και να ψάξουμε για άλλους, αποτελεσματικότερους τρόπους προσφοράς. Η εφαρμογή αυτής της γνώσης έχει βελτιώσει αμέτρητες σχέσεις!

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Άντρες & Γυναίκες – Διαφορές & Ομοιότητες» του ψυχολόγου JOHN GRAY, Ph.D.