Οι παρεξηγήσεις σε μια σχέση γίνονται είτε λόγω διαστρεβλωμένου τρόπου επικοινωνίας είτε λόγω προκατειλημμένων ερμηνειών.

 

Αυτό σημαίνει:

Α) Διαστρεβλωμένος Τρόπος Επικοινωνίας

Πολλές φορές γίνεται διαφορετική αποκωδικοποίηση του ίδιου ερεθίσματος από τους δύο συντρόφους. Οι άντρες μιλάνε μόνο όταν μία κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και θέλουν πρακτική βοήθεια, δεν μπορούν να καταλάβουν τη συναισθηματική βοήθεια – μοίρασμα που τους ζητάει η σύντροφός τους. Τους φαίνεται παράλογο κάποιος απλά να μιλάει για να ανακουφιστεί. Αυτοί έχουν εκπαιδευτεί με έναν άλλο τρόπο (φυσικά αυτό αφορά στο σύνολο των αντρών και γυναικών και όχι σε όλους ανεξαιρέτως).

Να γίνει κατανοητή/σεβαστή η διαφορετικότητα του συντρόφου. Ο κάθε σύντροφος έχει τις δικές του αντιλήψεις, προκαταλήψεις, προσδοκίες οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργεί και αντιδρά. Γι΄αυτό μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στο ίδιο ερέθισμα. Αν για παράδειγμα ο ένας σύντροφος έχει μεγαλώσει σε σπίτι όπου η σιωπή είναι σεβαστή και αποδεκτή, ενώ ο άλλος έχει μεγαλώσει σε σπίτι όπου η σιωπή χρησίμευε ως μέσο εκδίκησης και τιμωρίας, θα έχουν διαφορετική αντίληψη περί σιωπής και επομένως θα δώσουν διαφορετικές ερμηνείες  κάθε φορά που θα το αντιμετωπίζουν.

Να αποφευχθεί η ετικετοποίηση. Να μη βάζουμε ταμπέλα στο σύντροφό μας ότι είναι αδιάφορος, δεσποτικός, υστερικός, κ.λπ. Συχνά, όταν βάζουμε ταμπέλες παρατηρείται το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, δηλαδή το άτομο αρχίζει να φέρεται σύμφωνα με την ταμπέλα που του βάζουμε.

Να γίνει προσεχτική παρατήρηση συμπεριφοράς του συντρόφου όταν μιλάει για κάτι: τόνος φωνής, γλώσσα σώματος, κ.λπ.

Να γίνουν άμεσες ερωτήσεις (π.χ., «τι έγινε ακριβώς και ένιωσες έτσι;»). Αυτό οδηγεί σε αποφυγή παρεξηγήσεων ενώ από την άλλη βοηθάει το σύντροφο να χαλαρώσει μιλώντας για αυτό που του συμβαίνει.

Β) Προκατειλημμένες Ερμηνείες

Συχνά η πράξη καθαυτή έχει λιγότερη σημασία από την αντίληψη/ερμηνεία του κάθε συντρόφου σε σχέση με την ίδια την πράξη. Εμείς χρωματίζουμε την ερμηνεία μας και βάση αυτής φέρνουμε την καταστροφή ή την ηρεμία στη ζωή μας.

Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω και συσσωρεύουμε θυμό, με αποτέλεσμα κάθε καινούρια συμπεριφορά να ερμηνεύεται σύμφωνα με προηγούμενες συμπεριφορές και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να εξετάζεται μία συμπεριφορά στο σύνολό της προτού βιαστούμε να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα.

http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Γάμος σχέση στοργής ή σχέση οργής;» της ψυχολόγου Αντιγόνης Κεμερλίογλου.