Χάρτινος ήρωας της ιταλικής σχολής των κόμιξ, δημιουργία του ιταλού σκιτσογράφου Τζόρτζιο Ρεμπούφι (1928 – 2014).

Ο Τιραμόλα (Tiramolla) είναι μια παράξενη λαστιχένια ανθρωπόμορφη φιγούρα με μαύρες γραμμές για σώμα, οβάλ πρόσωπο, έναν κύλινδρο για μύτη και ημίψηλο καπέλο. Το όνομά του προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις tiro (εκτινάσσω) και molla (ελατήριο).

Έχοντας πέσει μικρός σ’ ένα καζάνι με καουτσούκ, ο Τιραμόλα απέκτησε τη μοναδική ικανότητα να μπορεί να τεντώνει το σώμα του, ακόμα και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, και να παίρνει οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί. Έτσι, διευκολύνεται αφάνταστα στη μάχη που δίνει καθημερινά για την επικράτηση του καλού, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στον αναγνώστη.

Ο Τιραμόλα πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Cucciolo» στις 8 Αυγούστου 1952. Ήταν δημιούργημα της γραφίδας του νεαρού κομίστα Τζόρτζιο Ρεμπούφι, ενώ τα κείμενα των ιστοριών του έγραφε ο Ρομπέρτο Ρέντσι. Αρχικά, ήταν δευτεραγωνιστής ανάμεσα στους ήρωες του περιοδικού, αλλά σύντομα αγαπήθηκε από το κοινό και πέρασε τα σύνορα της Ιταλίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 έφθασε στο απόγειό της δημοτικότητάς του με την έκδοση δικού του περιοδικού, που έφερε το όνομά του. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου 1959 και το τελευταίο στα μέσα του 1993. Το 1992 ο Τιραμόλα πέρασε στη διάσταση του κινούμενου σχεδίου από τον σκηνοθέτη Τζουζέπε Λαγκανά.

Στην Ελλάδα, ο «Τιραμόλας» έγινε γνωστός από τις εκδόσεις Καμπανά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και λατρεύτηκε από την πιτσιρικαρία της εποχής. Μάλιστα, έγινε παρατσούκλι ποδοσφαιριστή (Νίκος Βαμβακούλας) και χρησιμοποιείται (τουλάχιστον από τους παλαιότερους) στον καθημερινό λόγο. Όταν λέμε κάποιον «Τιραμόλα» εννοούμε τον άνθρωπο με κορμί λάστιχο, που μπορεί να κάνει κινήσεις πέραν των κινήσεων του μέσου ανθρώπου. Επίσης, όταν δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια κίνηση, υπενθυμίζουμε στον συνομιλητή μας ότι δεν είμαστε Τιραμόλα.

Πηγή