Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το να αισθάνεστε μόνοι ενώ έχετε σύντροφο απλώς σας καταστρέφει σιγά-σιγά. Ξεφύγετε από αυτήν την κατάσταση και χαρείτε μια πιο υγιή ζωή.

Υπάρχει μια φράση που πάντα θεωρούμε πολύ σημαντική,
αν και δεν εμβαθύνουμε σε αυτό που σημαίνει: «είναι καλύτερα να είμαστε μόνοι παρά με κακή συντροφιά».

Κάτι τέτοιο σαφώς ισχύει σε περίπτωση που αισθάνεστε μόνοι ενώ έχετε σύντροφο, μια σχέση που πιθανώς είναι η χειρότερη από όλες.

Όταν δεν έχετε κάποιον στο πλάι σας, μπορεί να αισθάνεστε φόβο, ακόμα και τρόμο, όμως φανταστείτε να είστε σε μια σχέση με κάποιον και να εξακολουθείτε να αισθάνεστε μόνοι.

Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζετε. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αποφασίζετε να μην ξεφύγετε από αυτή.

Με σύντροφο αλλά μόνοι

Το να αισθάνεστε μόνοι ενώ έχετε σύντροφο μπορεί να προκαλέσει ένα βαθύ συναίσθημα εσωτερικού κενού. Αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να προσπαθήσετε να καλύψετε το κενό αυτό επειδή έχετε ήδη σύντροφο!

Σίγουρα, στην πράξη δεν είστε «μόνοι», τουλάχιστον όχι σε σωματικό επίπεδο. Όμως απλώς επειδή ένα άτομο είναι κοντά σας με το σώμα δεν σημαίνει ότι είναι κοντά σας και με το πνεύμα.

Μερικές φορές πρέπει να δώσετε προσοχή στα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι εσείς και ο σύντροφός σας δεν είστε τόσο κοντά όσο νομίζετε.

Δεν σας ακούει ούτε δίνει προσοχή σε όσα λέτε. Ίσως προσποιείται ότι ακούει, όμως ξέρετε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τον αιφνιδιάζετε κάνοντας ερωτήσεις, στις οποίες απαντά λανθασμένα.
Τον πιάνετε να λέει ψέματα. Δεν σας δίνει προσοχή.

Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι, ίσως χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε (και αρχίζετε να επαναλαμβάνεστε για να το δικαιολογήσετε).
Αντί ο σύντροφός σας να σας ενθαρρύνει, να σας κινητοποιεί να ακολουθήσετε τα όνειρά σας και να ξεκινήσετε αυτά τα τρελά σχέδια που έρχονται στον νου σας, προσπαθεί να σας κάνει να ξεχάσετε αυτές τις ανοησίες.
Φταίτε πάντα εσείς για όλα; Ο σύντροφος είναι εκεί για να σας υποστηρίξει, όχι για να σας βουλιάξει στη δυστυχία.
Ίσως κάνατε λάθος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο στο πλάι σας πρέπει να σας κατηγορήσει και να σας αφήσει μόνους να αντιμετωπίσετε τη ζημιά νίπτοντας τας χείρας του.

Μήπως περιγράφουμε το προφίλ ενός εγωιστικού ατόμου; Αναμφίβολα. Όμως πρόκειται για έναν πολύ συνηθισμένο τύπο προσωπικότητας από τον οποίο θα πρέπει να μένετε μακριά, ειδικά αν αρχίσετε να αισθάνεστε μόνοι.

Το πρόσωπο στο πλάι σας δεν σας δίνει αξία, δεν σας εκτιμά, δεν νοιάζεται για σας και δεν σας υποστηρίζει χωρίς όρους. Είστε με έναν σύντροφο που δεν σας προσφέρει ποιοτικό χρόνο και αυτό σας πληγώνει.

Οι συναισθηματικές πληγές του να αισθάνεστε μόνοι ενώ έχετε σύντροφο

Δεν είναι απλώς ότι αισθάνεστε μόνοι, δυστυχείς ή απογοητευμένοι… Είναι ότι αυτή η μοναξιά ενώ έχετε σύντροφο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για σας μακροπρόθεσμα.

Σκεφτείτε ότι είναι σαν να είστε με κάποιο τοξικό άτομο. Παίρνει χωρίς να δίνει, σας αναλώνει μέχρι που δεν υπάρχει πια τίποτα για σας.

Ξαφνικά αρχίζετε να υποφέρετε από κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στο άτομο που εξακολουθείτε να έχετε δίπλα σας.

Η μεγάλη δυσκολία βρίσκεται στο να εγκαταλείψετε αυτήν την κατάσταση. Με κάποιον τρόπο η αυτοεκτίμησή σας μειώνεται όλο και περισσότερο, μέχρι που αρχίζετε να αισθάνεστε σαν να φταίτε εσείς για ό,τι συμβαίνει.

Φτάνετε ακόμα και να κατηγορείτε τον εαυτό σας για τα αισθήματα μοναξιάς σας.

Αρχίζετε να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσετε μια συναισθηματική σύνδεση με τον σύντροφό σας, για να κάνετε τη σχέση σας πιο δυνατή και πιο υγιή.

Αρχίζετε να αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας σάς αφήνει επειδή δεν έχετε καταφέρει να βρείτε λύση.

Αναπτύσσετε συναισθηματική εξάρτηση και έπειτα η ανισορροπία ανάμεσά σας γίνεται ξεκάθαρη.

Έχετε σταματήσει να είστε ο εαυτός σας και έχετε χάσει τη δύναμή σας δίνοντας μια αδύνατη μάχη. Αν ο σύντροφός σας σάς κάνει να αισθάνεστε μόνοι, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Δεν φταίτε εσείς -φταίει εκείνος.

Επιλέξτε τη δική σας μοναξιά
Αν βρίσκεστε σε σημείο που μόλις αρχίζετε να συνειδητοποιείτε όλα όσα συμβαίνουν, ζητήστε βοήθεια. Δεν έχει σημασία αν τη ζητήσετε από έναν φίλο, κάποιον συγγενή ή έναν επαγγελματία. Δεν θα μπορέσετε να βγείτε από αυτήν την κατάσταση χωρίς ανθρώπους που σας στηρίζουν πραγματικά.

Μόλις έχετε αφήσει αυτό το άτομο, καλλιεργήστε τη δική σας μοναξιά. Αυτή που σας έφτιαξε ο σύντροφός σας σάς έκανε να αισθάνεστε πολύ άσχημα, επομένως αναζητήστε τη δική σας -επιλέξτε τη.

Αυτή θα είναι μια υγιής μοναξιά στα πλαίσια της οποίας θα ανακαλύψετε τον εαυτό σας και θα αισθανθείτε ασφαλείς.

Αν και μπορεί να τη φοβόσασταν στο παρελθόν, σήμερα γνωρίζετε ότι αυτό το είδος μοναξιάς είναι καλύτερο από αυτή που σας έκανε να αισθάνεστε κάποτε εκείνο το άτομο.

Πολλοί άνθρωποι θα έρθουν στη ζωή σας και θα ανατρέψουν την ισορροπία σας. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι και αυτό είναι μια δοκιμασία.

Οι εμπειρίες αυτές θα σας διδάξουν και θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο δυνατοί. Ό,τι έγινε, δεν έγινε μάταια. Δεν θα συμβεί ξανά…

Πηγή