Διαπροσωπικές σχέσεις… όλο και πιο δύσκολες και δυσλειτουργικές.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Η αληθινή αγάπη η οποία θεωρώ ότι αποδέχεται το παρελθόν του άλλου, υποστηρίζει το παρόν του και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την καλή και βέλτιστη εξέλιξη του στο μέλλον καθώς και για την επίτευξη, πραγματοποίηση όλων των ονείρων και στόχων του είναι δύσκολο να βρεθεί στις μέρες μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να αγαπήσουν και φυσικά πως να αγαπήσουν αληθινά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων προβάλλουν τις δικές τους ανάγκες, πρότυπα, θέλω, στη σχέση τους. Και αν αυτά δεν ικανοποιούνται μέσα στη σχέση πολύ εύκολα ρίχνουν το φταίξιμο στον άλλον χωρίς να κάνουν καμία αυτοκριτική και χωρίς να δίνουν τον απαραίτητο και απαιτούμενο χώρο και χρόνο στον άλλο αλλά και στον εαυτό τους να σκεφτούν και να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα.

Απλά με μεγάλη ευκολία περνούν από τη μια γνωριμία στην άλλη χωρίς να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι το άλλο άτομο το πρόβλημα αλλά ο εαυτός τους. Φεύγω σημαίνει ψάχνω κάτι που μπορεί να μην βρω ποτέ ενώ μένω και προσπαθώ σημαίνει δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, δίνω το χρόνο, τη θετική ενέργεια μου, αφουγκράζομαι και κατανοώ, καταλαβαίνω και συγχωρώ.

Για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ καταστάσεις στις οποίες μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε μορφή βίας. Εκεί το να φύγει κανείς είναι το καλύτερο.

Πώς το μυαλό αλλά και η ευαισθησία βοηθάει στο να δημιουργηθεί μια σχέση στην οποία υπάρχει αγάπη, σεβασμός, υποστήριξη, αλληλοκατανόηση, μια σχέση που θα αντέξει στο χρόνο αλλά και στα καλά και τα άσχημα της ζωής;

Θεωρώ ότι το μυαλό όχι μόνο σαν προίκισμα, χάρισμα από τη φύση αλλά κυρίως ως καθημερινή καλλιέργεια μέσω της σκέψης, μπορεί να βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις μέσα σε μια σχέση.

Όπως στο να καταλαβαίνουμε πότε είναι καλό να μιλήσουμε και πότε να σιωπήσουμε, τι είναι καλό να πούμε και τι είναι καλό να μην πούμε ακόμα και αν το σκεφτούμε. Ένα δυνατό μυαλό μπορεί να σώσει πολλές άσχημες καταστάσεις ακόμα και με το χιούμορ. Με ένα χαμόγελο, με ένα άγγιγμα, με μια κίνηση καλής θελήσεως και με τόσα άλλα μικρά πραγματάκια της καθημερινότητας. Φτάνει να υπάρχει καλή προαίρεση. Το έξυπνο μυαλό και η καλή προαίρεση μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές μας, να κατανοήσει τις αδυναμίες μας και τέλος να σώσει τη σχέση μας από πολλές καθημερινές τριβές.

Η ευαισθησία από την άλλη, και λέγοντας ευαισθησία εννοώ τις καλές και δυνατές αισθήσεις που και αυτές δύναται να καλλιεργηθούν, παίζουν μεγάλο ρόλο στην δημιουργία μιας σχέσης καλής και υποστηρικτικής. Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Συμβαίνει γιατί ένας ευαίσθητος άνθρωπος αφουγκράζεται πολλά πράγματα, κατανοεί πολλά πράγματα και συνεπώς πράττει ή δεν πράττει σύμφωνα με το συμφέρον και το καλό και των δυο, σύμφωνα με το καλό και συμφέρον της σχέσης.

Μη θεωρείτε την ευαισθησία αδυναμία. Η ευαισθησία είναι δύναμη μεγάλη καθώς μπορεί να σώσει από πολλές φορτισμένες καταστάσεις.
Ο ευαίσθητος και έξυπνος άνθρωπος αντιλαμβάνεται πράγματα, κατανοεί πράγματα, δέχεται και αποδέχεται πράγματα και καταστάσεις.

Στις μέρες μας όπου τα περισσότερα ζευγάρια είτε χωρίζουν είτε περνούν σοβαρές κρίσεις, θεωρώ ότι φταίνε πολλά πράγματα μέσα στα οποία είναι και η μη άσκηση του μυαλού και της ευαισθησίας μας. Δεν μπαίνουμε στον κόπο να σκεφτούμε, να αξιολογήσουμε αυτό που μας λέει ο άλλος. Κρίνουμε το κάθε τι σύμφωνα με το δικό μας σύστημα αξιολόγησης, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τι μας λέει ο άλλος, πολλές φορές δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να συζητήσουμε με τον σύντροφο μας.

Νομίζουμε ότι σε όλα έχουμε δίκιο και ρίχνουμε το φταίξιμο για τα πάντα στον άλλον. Μα αυτό δεν είναι δυνατόν. Ποτέ δεν φταίει μόνον ο ένας. Δεν θα πω ότι φταίνε και οι δυο. Γιατί μπορεί να μη φταίει και κανείς από τους δυο. Φταίνε πολλά άλλα πράγματα όπως η έλλειψη γνώσης μας πάνω σε θέματα σχέσεων και συντροφικότητας, φταίνε οι δυσκολίες της ζωής, όπως οικονομικές , ψυχολογικές, κοινωνικές κ.α. Φταίει ακόμα, και το ότι δεν ζητήσαμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ο οποίος ως τρίτο μάτι αλλά και με τις γνώσεις που διαθέτει θα μπορούσε να δει τα λάθη και τις αδυναμίες και του ενός και του άλλου.

Κλείνοντας σας παροτρύνω να σκέφτεστε και μέσω της σκέψης να αξιολογείτε τα πράγματα και τις καταστάσεις, να κάνετε αυτοκριτική γιατί είναι απαραίτητη για την προσωπική μας ανάπτυξη και την αυτοβελτίωση μας, να μην ρίχνετε το φταίξιμο για τα πάντα στον άλλον, να αναρωτιέστε τι λάθος έκανα εγώ, τι δεν έπραξα σωστά, τι είπα που δεν ήταν σωστό και αν παρόλα αυτά η κρίση της σχέσης σας συνεχίζεται το καλύτερο θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό σύμβουλο.

Εύχομαι σε όλους σας αγάπη πάνω από όλα και οικογενειακή ευτυχία. Γιατί όλοι σας το αξίζετε, όλοι μας το αξίζουμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να αξίζει λιγότερο ή περισσότερο την αγάπη. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την αγάπη. Και όπως έχει ειπωθεί αν δώσω αγάπη και δεν πιάσει τι κάνω; η απάντηση είναι Αύξησε τη δόση.

Πηγή: ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΖΩΗ