Εμπιστεύσου το ένστικτό σου! Αυτή η φωνούλα μέσα σου που πολλές φορές όταν δεν την ακούς ή τη βάζεις στη σίγαση ή την αγνοείς παντελώς, σωματοποείται για να σου δείξει ότι κάτι σου συμβαίνει, συνήθως ξέρει καλύτερα.

Άκου το σώμα σου και παρατήρησε πώς αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις, ιδίως υπό συνθήκες πίεσης, άγχους, φόβου, στενοχώριας.

Τις περισσότερες φορές το σώμα μας, μας στέλνει πολύ καθαρά μηνύματα γι’ αυτά που μας συμβαίνουν και μας πυροδοτούν κάποιο δυσφορικό συναίσθημα. Απλώς, ίσως δεν έχουμε μάθει να τα παρατηρούμε και να τα αποκωδικοποιούμε σωστά.

Κάνε υπομονή. Η ζωή είναι μαραθώνιος και να βγει ο αγώνας χρειάζεται να εξοπλιστείς με υπομονή και να καλλιεργήσεις την αντοχή σου.

Στη ζωή δεν θα σου χαριστεί τίποτα. Πρέπει να παλέψεις για όσα ονειρεύεσαι κι επιθυμείς, για τους ανθρώπους που θες δίπλα σου, για τη καριέρα που θες να χτίσεις, κι ό, τι άλλο είναι σημαντικό για σένα. Κι όταν το κατακτήσεις, να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες και τι προσπάθεια κατέβαλες για να φτάσεις εκεί που ονειρευόσουν.

Να μένεις «ταπεινός» και να είσαι ευγνώμων. Αν δεν έχεις ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που ήδη έχεις στη ζωή σου και δεν τα εκτιμάς, τι σε κάνει να νομίζεις πως θα είσαι ικανοποιημένος με περισσότερα;

Μίλα! Εκφράσου. Εξωτερίκευσε τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, τις ανάγκες σου, ό, τι σε ενοχλεί. Μην το κρατάς μέσα σου. Μόνο κακό στον εαυτό σου κάνεις έτσι. Οι άνθρωποι εκ φύσεως χρωματίζουμε τις σκέψεις μας με πιο αρνητικό τρόπο, τείνουμε να καταστροφολογούμε και να μεγαλοποιούμε τα πάντα στο κεφάλι μας. Δεν χρειάζεται πάντα να μιλάμε με την προοπτική του να βρούμε τη «λύση» σε κάποιο πρόβλημα. Μίλα απλώς για να μιλήσεις. Για να αποφορτιστείς. Για να επικοινωνήσεις και να συνδεθείς με τους γύρω σου.

Αξίζεις περισσότερα απ’ όσα νομίζεις. Ο καθένας είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο και όμορφα πράγματα θα έρθουν στη ζωή σου, αν τα κυνηγήσεις και «δουλέψεις» πάνω σε αυτά.

Πες στους αγαπημένους σου πώς νιώθεις γι’ αυτούς, όσο μπορείς. Προτού οι άνθρωποί σου γίνουν αναμνήσεις και «παλιές» φωτογραφίες.

Να είσαι αυθόρμητος. Μην τα βάζεις όλα σε «κουτάκια» και μην προσπαθείς να ελέγξεις και να προγραμματίσεις τα πάντα. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς. Ζήσε λοιπόν τη στιγμή, μην βάζεις περιορισμούς στον εαυτό σου και τα θέλω σου από συστολή ή αμηχανία. Και μην αναβάλεις αυτό που μπορείς να ζήσεις και να απολαύσεις στο «τώρα» για αργότερα…

Το αργότερα μπορεί να μην έρθει ποτέ. Και είναι κρίμα να φτάσεις σε μια ηλικία έχοντας φτιάξει ένα «κουτί» γεμάτο απωθημένα και πράγματα που άφηνες για αργότερα και ποτέ δεν έκανες ή τόλμησες. Κάποια πράγματα στη ζωή έρχονται μια φορά.

Άρπαξε κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται στη ζωή. Μην την απορρίπτεις από φόβο, δισταγμό, ντροπή ή για όποιον άλλο λόγο… Οι ευκαιρίες χάνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Όμως μπορεί να μετανιώνεις μια ζωή γι’ αυτά που άφησες να σε προσπεράσουν.

Ο κάθε άνθρωπος έχει «τη θέση του» σε αυτόν τον κόσμο. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να βρεις τη δική σου, να νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις, ότι δεν κολλάς κάπου, με συγκεκριμένα άτομα ή σε συγκεκριμένα πλαίσια, αλλά κι αυτό είναι εντάξει. Είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός, είναι εντάξει να έχεις διαφορετικές απόψεις, διαφορετικά ενδιαφέροντα και γούστα, διαφορετική «κοσμοθεωρία» και τρόπο ζωής.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις αυτό που είσαι και που πρεσβεύεις απλώς για να είσαι «ταιριαστός», «αποδεκτός», «αρεστός». Όσο και να μην το πιστεύεις ή να το αμφισβητείς, και για σένα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα σε αποδεχτούν και θα σε αγαπήσουν γι’ αυτό ακριβώς που είσαι. Και δεν έχει σημασία η «ποσότητα» των ανθρώπων στη ζωή σου, αλλά η ποιότητα αυτών που έχεις δίπλα σου. Να είσαι φειδωλός και προσεκτικός στα άτομα που επιλέγεις να συγχρωτίζεσαι.

Η προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον του για σένα. Είτε πρόκειται για φιλική είτε ερωτική σχέση, το τι φέρνει ο καθένας στο τραπέζι για να συντηρηθεί η σχέση και να εξελιχθεί ένα βήμα παραπέρα σε βάθος χρόνου, δείχνει το πόσο σημαντική είναι εν τέλει αυτή η σχέση που έχετε χτίσει μεταξύ σας και κατ’ επέκταση το πόσο σημαντικός/ή είσαι εσύ για τον άλλο.

Καλώς ή κακώς, στις ανθρώπινες σχέσεις δεν μετράνε τόσο τα λόγια και το πολύ μπλα-μπλα, αλλά οι πράξεις. Λέγε λίγα και καλά και κάνε περισσότερα γι’ αυτούς που είναι σημαντικοί για σένα.

Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Χιλιοειπωμένο, αλλά πέρα για πέρα αληθές. Όσο κι αν δυσκολευόμαστε να δούμε ή να αποδεχτούμε το λόγο, υπάρχει. Μπορεί να μας φανερωθεί αργότερα μπορεί να μην τον κατανοήσουμε και ποτέ πλήρως. Όμως όλες οι εμπειρίες μας εμπλουτίζουν τη φαρέτρα μας για να εξελισσόμαστε στη ζωή και να προχωράμε μπροστά.

Κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια νέα αρχή. Κάτι τελειώνει κάτι αρχίζει. Κι αυτό το καινούριο που έρχεται μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που τελείωσε ή να εξελιχθεί πολύ καλύτερα απ’ ότι θα ονειρευόμασταν. Η ζωή πολλές φορές μας εκπλήσσει και ευχάριστα, όχι μόνο δυσάρεστα. Ας είμαστε ανοιχτοί και αισιόδοξοι στο νέο που θα έρθει όσο κι αν μας αγχώνει ή τρομάζει το άγνωστο.

Βγάλε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου. Απομάκρυνε ό, τι ή όποιον είναι επιζήμιος για την ψυχοσωματική σου ευεξία και άνοιξε χώρο για τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν να είναι δίπλα σου. Αν «χάνεις» κάποιον από τη ζωή σου και βρίσκεις την ηρεμία σου, τότε μάλλον κέρδισες, δεν έχασες.

Είσαι πολύ πιο δυνατός και ανθεκτικός απ’ ότι νομίζεις. Σε συνθήκες της ζωής σου όπου θα χρειαστείς δύναμη, εκείνη θα σου φανερωθεί. Δες το σαν βιντεοπαιχνίδι: όσο προχωράς σε πίστες και τα πράγματα ζορίζουν, τόσο πιο πολύ δυναμώνεις σαν παίκτης και εξελίσσονται οι ικανότητές σου.

Μπορείς να διαχειριστείς και να αντέξεις ό, τι σου συμβαίνει στη ζωή, όσο και να μην το πιστεύεις. Δεν τα διαχειριζόμαστε όλα πάντα όπως θα θέλαμε, δεν ξέρουμε την τέλεια λύση, τη «μαγική επίλυση» του προβλήματος, γιατί δεν υπάρχει και κάτι τέτοιο.

Πολλές φορές αναλογιζόμαστε Αν μπορούσα να γυρνούσα πίσω το χρόνο, θα τα έκανα διαφορετικά, θα έλεγα αυτό, δεν θα έλεγα εκείνο….κ.λ.π. Έκανες ό, τι καλύτερο μπορούσες να κάνεις στο τότε. Έπραξες όπως έκρινες ορθώς με βάση τις γνώσεις, τις ικανότητες και τα ψυχικά αποθέματα που είχες. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, όμως σε μαθαίνει πολλά και σε κάνει πιο «σοφό».

Από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να «κλέψεις» από κάποιον είναι ο χρόνος του. Μην ταλαιπωρείς τους ανθρώπους γύρω σου, μην τους «δεσμεύεις» αν δεν είσαι σίγουρος για το πώς νιώθεις απέναντί τους και το τι θες από αυτούς. Ο χρόνος δεν μπορεί να «επιστραφεί» ή να «αντικατασταθεί».

Επένδυσε την ενέργειά σου στο να πιστεύεις στις ικανότητές σου κι όχι στο να σε αμφισβητείς συνεχώς.

Μην κρύβεις τις αδυναμίες σου. Δες τες, δες τι σε ενοχλεί σε αυτές, πού σε δυσκολεύουν, τι μπορείς να βελτιώσεις/αλλάξεις και μάθε πώς να τις κάνεις δύναμή σου, πώς να χρησιμοποιείς ακόμα και τα τρωτά σημεία σου προς όφελός σου ή προς όφελος/ βοήθεια άλλων ανθρώπων.

Οι ατέλειές σου, αυτά που δεν σου αρέσουν σ’ εσένα και που παρεπιπτόντως, μπορεί να είσαι κι ο μόνος που τις παρατηρεί στην πραγματικότητα, σε διαφοροποιούν και σε κάνουν μοναδικό. Σε ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Και μπορεί να είναι αυτές που θα ελκύσουν τους ανθρώπους γύρω σου.

Ο Θεός είναι παντού γύρω μας. Πολλές φορές μας μιλάει και μας «απαντάει» μέσα από τα λόγια και τις πράξεις άλλων ανθρώπων.

Θα πληγωθείς στη ζωή σου, αναπόφευκτα. Είτε εσκεμμένα είτε όχι, από ανθρώπους που μπορεί και να το περίμενες, από ανθρώπους που ποτέ δεν θα το φανταζόσουν. Θα πονέσεις. Όπως θα πληγώσεις κι εσύ ανθρώπους, άθελά σου ή όχι. Μην λειτουργείς εκδικητικά. Επίσης, να θυμάσαι πως πολλές φορές ο τρόπος που σου συμπεριφέρονται οι άλλοι δεν έχει να κάνει μ’ εσένα κι ας είσαι εσύ ο αποδέκτης της συμπεριφοράς τους.

Μπορεί να σου πουν ψέματα, να σε κοροϊδέψουν να σε (εξ)απατήσουν, να σε εκμεταλλευτούν, να σε αδικήσουν, να σε κακολογήσουν κ.λ.π. Όμως κράτα στο μυαλό σου πως οι άνθρωποι κάνουν συχνά «απαίσια» πράγματα όταν πονάνε και υποφέρουν μέσα τους. Μην εύχεσαι το κακό στον άλλο. Αν σε πόνεσε είναι επειδή πιθανότατα θα πονάει κι εκείνος μέσα του. Ευχήσου του λοιπόν να επουλώσει τις πληγές του, να «θεραπευτεί», αυτό έχει ανάγκη.

Μην ακούς τι λένε οι άλλοι για σένα. Ιδίως όταν δεν έχουν τα κότσια να το πούνε μπροστά σου. Οι άλλοι πάντα θα έχουν κάτι να πουν ή θα δημιουργούν κάτι μόνο και μόνο για να σχολιάσουν. Ίσως κάτι λείπει από τη δική τους ζωή και δεν είναι ικανοποιημένοι, ίσως η ζωή των άλλων έχει περισσότερο ενδιαφέρον κι ασχολούνται μαζί τους ή εσύ έχεις κάτι που αυτοί δεν έχουν.

Όταν είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου δεν έχεις χρόνο ή λόγο να εστιάζεις στη ζωή των άλλων. Οι άλλοι ξέρουν το όνομά σου, όχι την ιστορία σου. Ξέρουν ένα μέρος των γεγονότων της ζωής σου ή και τίποτα απολύτως. Άσε να κρίνουν αυτό που νομίζουν ή φαντάζονται πως είσαι και ζήσε τη ζωή σου.

Η ευτυχία είναι επιλογή. Δεν μπορείς απλώς να την εύχεσαι και να την περιμένεις. Πρέπει να την κερδίσεις. Να αποφασίσεις να χαμογελάς και να βρίσκεις λόγους να χαίρεσαι και να διασκεδάζεις στη ζωή σου παρά τα στραβά και τα απρόοπτα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές σου, βρες κάτι που θα σε κάνει να γελάσεις και να περάσεις καλά. Φτιάξε τους λόγους, μην τους περιμένεις να συμβούν.

Αγάπησε τον εαυτό σου και φρόντισε τον. Εσωτερικά και εξωτερικά. Είναι το κλειδί για να μάθεις να αγαπάς και τους γύρω σου.

Μην κοιτάς πίσω. Κοίτα μπροστά, εκεί που θες να πας. Πίσω κοίτα μόνο όταν θες να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου την απόσταση που έχεις διανύσει προς την εκπλήρωση των στόχων σου και την εξέλιξή σου.

Αν θες να είσαι δυνατός, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις δυσκολίες στη ζωή σου. Αυτές θα σε κάνουν δυνατό ή θα σου θυμίσουν πως ήδη ήσουν δυνατός, απλώς δεν το είχες συνειδητοποιήσει γιατί δεν είχε χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις αυτή τη δύναμη. Παρομοίως, αν θες να είσαι θαρραλέος, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.

Θαρραλέος δεν είναι απαραίτητα όποιος δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, αλλά αυτός που ενώ φοβάται, μένει, παλεύει, προσπαθεί κι αντιμετωπίζει το φοβικό ερέθισμα είτε είναι κάποιος άνθρωπος είτε μια συνθήκη, ένα πλαίσιο, μια κατάσταση… Οι αρετές, η ποιότητα στον χαρακτήρα κάποιου καλλιεργείται. Θέλει συνεχή προσπάθεια.

Αυτά που αξίζουν στη ζωή απαιτούν κόπο, χρόνο, προσπάθεια, δέσμευση. Δεν έρχονται έτσι εύκολα. Και γι’ αυτό αξίζουν. Κι όσο πιο πολύ κοπιάζεις για να πετύχεις κάτι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ικανοποίηση που θα αισθανθείς όταν το καταφέρεις.

Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και θα τα «βρίσκεις» μαζί του. Θα νιώθεις καλύτερα με το ποιος είσαι και το τι θες, με τις εμπειρίες που αποκομίζεις και τα μαθήματα που παίρνεις. Κι αυτή είναι και η ομορφιά του να «μεγαλώνεις».

Μπορεί να μην χαίρεσαι που μεγαλώνεις, που «γερνάς», όμως μην ξεχνάς πως το να μεγαλώνεις είναι ένα προνόμιο που δεν το έχουν όλοι άνθρωποι. Πολλοί φεύγουν πολύ νωρίς από αυτόν τον κόσμο και κάποιοι χωρίς να προλάβουν καν να ζήσουν.

Μην «διακινδυνεύεις» τη ψυχική σου ηρεμία και υγεία για τίποτα και για κανέναν. Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την ψυχοσωματική σου υγεία. Μην την αμελείς.

Δεν θα λάβεις πάντα την απάντηση που περιμένεις. Ίσως και τα μεγαλύτερα «γιατί» της ζωής σου να μην απαντηθούν ποτέ. Μην αφήσεις να σε κρατήσει πίσω αυτό. Ο κόσμος δεν σταματάει ποτέ να γυρίζει.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος. Το πώς ερμηνεύουμε αυτό που μας συμβαίνει, το πώς το νοηματοδοτούμε και το χρωματίζουμε είναι αυτό που μας προκαλεί δυσφορία. Ο καθένας επεξεργάζεται διαφορετικά τα πράγματα, από άλλη οπτική γωνία. Και γι’ αυτό πολλές φορές ζητάμε τη συμβουλή κάποιου, το «τρίτο μάτι».

Ένας εξωτερικός παρατηρητής θα αντιληφθεί με αλλιώτικο τρόπο την κατάσταση, με άλλο «χρώμα». Αν λοιπόν αλλάξουμε τον τρόπο που ερμηνεύουμε και νοηματοδοτούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, θα αλλάξουμε και το πώς νιώθουμε και το πώς δρούμε και διαχειριζόμαστε καταστάσεις.

Μην αρνείσαι τα συναισθήματα σου. Μην τα καταπιέζεις, μην τα πνίγεις, μην τα αποφεύγεις, μην τα κρύβεις. Αναγνώρισέ τα, αγκάλιασέ τα, αποδέξου τα, παραδέξου τα, έκφρασέ τα. Επίτρεψέ τους απλώς να υπάρχουν στο «εδώ και τώρα».

Μην εγκλωβίζεσαι σε μια «ιδανική» εικόνα που μπορεί να έχεις πλάσει στο μυαλό σου για τη ζωή σου και το μέλλον. Τα πράγματα ανατρέπονται ανά πάσα στιγμή. Μάθε να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις και να είσαι παρών σε αυτό που σου συμβαίνει. Στη σύγκριση μεταξύ αυτού που έχεις και αυτού που θα ήθελες να έχεις «ιδανικά», θα χάνεις πάντα. Σε τι σε βοηθάει να σκέφτεσαι έτσι;

Το ευχαριστώ, το συγγνώμη και το σ’ αγαπώ να μην τα τσιγκουνεύεσαι.

Κάνε αυτά που θες όσο μπορείς και μην τα αναβάλεις για μετά. Γιατί θα έρθει η μέρα που δεν θα μπορείς πια.

Ο καθένας χρειάζεται το «δικό του χρόνο» για να επεξεργαστεί πράγματα και καταστάσεις, να χωνέψει όσα του συμβαίνουν, να αποδεχτεί τον εαυτό του, να κατακτήσει αυτά που θέλει, να «επουλώσει» τις πληγές του, να χαράξει νέα πορεία στη ζωή του, να «νιώσει έτοιμος» και να κάνει τις επιλογές του. Δεν χρειάζεται βιασύνη σε όλα, κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους.

Είναι εντάξει κάποιες φορές να κάνουμε time out και να χαλαρώνουμε, ιδίως όταν έχουμε ανάγκη από μια επανεκκίνηση στη ζωή μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όταν «πέφτεις λοιπόν», πάρε το χρόνο που έχεις ανάγκη για να σηκωθείς. Αλλά μην μείνεις «κάτω».

Μην πνίγεσαι μέσα στις ενοχές. Δεν είσαι υπεύθυνος για τα πάντα, δεν μπορείς να αλλάξεις, να ελέγξεις ή να βοηθήσεις τους πάντες. Και κυρίως δεν μπορείς να βοηθήσεις αυτόν που δεν θέλει να βοηθηθεί.

Μπορείς να αντέξεις περισσότερο πόνο απ’ όσο νομίζεις. Μαθαίνεις να ζεις μες αυτόν. Μέρα με τη μέρα, προσαρμόζεσαι στις νέες συνθήκες που προέκυψαν στη ζωή σου. Κι αυτό είναι το κλειδί. Προσαρμογή. Επιβίωση. Εξέλιξη. Το συναισθηματικό επούλωμα χρειάζεται χρόνο. Και πρώτα πρέπει να παραδεχτείς πως τραυματίστηκες για να μπορέσεις να θεραπευτείς.

Να δεις το τραύμα, να αξιολογήσεις το βάθος του, τη σοβαρότητά του, την θεραπεία που χρειάζεται, το χρόνο της επούλωσης, τα «σημάδια» που ίσως αφήσει… Η ίαση είναι δύσκολη και ενίοτε μπορεί να πονάει και περισσότερο από το ίδιο το τραύμα. Κάποιες φορές γινόμαστε χειρότερα προτού γίνουμε καλύτερα. Όμως θα την περάσεις την καταιγίδα και θα δεις το «ουράνιο τόξο» πίσω από αυτήν.

Τα πράγματα, όπως και οι άνθρωποι, δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Ή δεν είναι μόνο αυτό που φαίνονται. Πολλές φορές οι δυσκολίες που περνάμε μπορεί να μας «προετοιμάζουν» γι’ αυτό που «ζητήσαμε».

Συχνά δεν θέλουμε να «θεραπευτούμε», γιατί ο πόνος που νιώθουμε, είναι η μόνη σύνδεση που έχουμε με αυτό που χάσαμε.

Τα τείχη που υψώνεις γύρω σου για να προστατευτείς και να μην πληγωθείς, είναι κι αυτά που σε φυλακίζουν πολλές φορές.

Όσο αντέχει η τσέπη σου, να «επενδύεις» τα λεφτά σου σε ταξίδια και βιβλία. Είναι τα μόνα λεφτά που θα ξοδέψεις, αλλά θα γίνεις «πλουσιότερος».

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πηγή