Μετά από μια σχέση, ανεξαρτήτου χρονικής διάρκειας, το ζευγάρι αποφασίζει να συμβιώσει. Και εκεί είναι που αρχίζουν σιγά σιγά να εμφανίζονται κάποια κενά, κάποιες διαφορές μεταξύ τους, που δεν γνώριζαν το προηγούμενο διάστημα.

Εάν ένα ζευγάρι επιθυμεί να οικοδομήσει ή να βελτιώσει τη σχέση του, πρέπει κατ’ αρχήν να στρέψει την προσοχή του σε αυτό που ονομάζει ο Άντλερ «καθήκοντα της ζωής».

Δηλαδή σε εκείνες τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα το νόημα, το σκοπό της σχέσης μας και της ύπαρξής μας.

Γενικότερα μια ζωή χωρίς ευθύνες είναι μια ζωή χωρίς στόχο. Κανένα ζευγάρι δε θα συμβιώσει για πολύ, αν δεν έχουν την ίδια οπτική όσον αφορά τις ευθύνες τους, αφού η συμμετοχή στις ευθύνες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γαμήλιας ζωής.

Τα ζευγάρια οφείλουν να “κουρδίζουν το βιολί τους” από κοινού, αν θέλουν να παίζουν αρμονικά. Ποτέ δεν είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.

Κατά τα πρώτα χρόνια του γάμου, οι σημαντικές αποφάσεις για την ανατροφή των παιδιών και την οργάνωση του σπιτιού βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του ζευγαριού.

Ωστόσο κάποια άλλα, εξίσου σπουδαία ζητήματα, όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους, δε θα πρέπει να παύουν να συζητούνται σε όλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου.

Πηγή: Κυριακή Μιχαηλάκη – Πιστοποιημένη Nlp Life coach του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Email: kiriakimich.lifecoach@gmail.com

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com