Εσείς αντιμετωπίζετε κακές συγγενικές σχέσεις; Δυστυχώς όλοι έχουμε στην οικογένεια κάποιον συγγενή υπερβολικά εγωιστή – που του αρέσει να χειρίζεται τους άλλους και να παίζει με τα συναισθήματά τους.

 

Είναι πολύπλοκο επειδή παραμένει αίμα μας, έτσι δεν θέλουμε ή συχνά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να έχουμε επαφή μαζί του, αλλά συγχρόνως δεν θέλουμε να μας εκμεταλλεύεται. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αμυνθούμε απέναντι στις κακές συγγενικές σχέσεις;

Τοξικές ή κακές συγγενικές σχέσεις: όταν η οικογένεια υποφέρει

Όταν έχουμε τοξικές ή κακές συγγενικές και οικογενειακές σχέσεις στον προσωπικό μας κύκλο, αυτό μπορεί να έχει πολύ κακή επίδραση στην ποιότητα ζωής μας. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος γνωστός ή φίλος είχε την ίδια συμπεριφορά θα μπορούσαμε να απομακρυνθούμε και να γνωρίσουμε νέα άτομα για να έχουμε την πολυπόθητη ηρεμία και ισορροπία. Τι συμβαίνει όμως όταν ο άνθρωπος που μας φέρεται έτσι είναι η ίδια μας η μητέρα, ο αδερφός ή η αδερφή μας ή ακόμη και ο σύντροφός μας; Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Πολύ απλά δεν γίνεται να κόψεις κάθε σχέση με τη μητέρα σου, τον αδερφό σου ή την πεθερά σου. Τα πράγματα είναι περίπλοκα και τα συναισθήματα πολύπλοκα και δύσκολα. Είναι αίμα μας και δεν επιλέγουμε εύκολα να κόψουμε τέτοιους δεσμούς. Πολλοί αναγκάζονται να το κάνουν, για το καλό της υγείας τους. Πολύ συχνά αυτές οι σχέσεις προκαλούν τέτοιες συναισθηματικές εκρήξεις που οι άνθρωποι αυτοί κάνουν σοβαρό κακό στην συναισθηματική μας ισορροπία.

Ένα παράδειγμα είναι οι γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να διαλέξουν τον ή την σύντροφό τους μόνοι τους. Τέτοιοι άνθρωποι συχνά κρίνουν αρνητικά και τους φίλους των παιδιών τους. Όλοι κάνουμε λάθη, όμως τι κάνουμε όταν κάποιος όπως ο αδερφός σου ή η αδερφή σου λέει αντίστοιχα πράγματα τόσο συχνά, κατάμουτρα με σκοπό να σε πληγώσει; Πώς αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο;

  1. Θέστε τα όριά σας στις κακές συγγενικές σχέσεις: Έχετε καλή επίγνωση του τι επιτρέπετε και τι όχι

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τους γύρω σας για το τι δέχεστε και τι όχι. Εάν δεν μπορείτε να επισκέπτεστε τη μητέρα σας κάθε μέρα, ή εάν δεν μπορείτε να πάτε για ψώνια με την αδερφή σας, πείτε το.  Εάν δεν σας αρέσει να σας λένε πώς να αναθρέψετε τα παιδιά σας, μιλήστε σε όποιον το κάνει. Επιτρέψτε στη φωνή σας να ακουστεί χωρίς να κατακρίνετε τους άλλους. Να μιλάτε πάντα με σεβασμό και καλοσύνη, αφού δεν θέλετε η έκφραση των προτιμήσεων και των συναισθημάτων σας να προκαλέσει προβλήματα. Δεν την κάνετε για να είστε εγωιστής, αλλά για να είστε ειλικρινής.

  1. Μάθετε να εκφράζεστε χωρίς να μειώνετε τους άλλους

Μερικές φορές δεν εκφράζουμε όσα θέλουμε να εκφράσουμε διότι δεν θέλουμε να νιώσουν άσχημα οι συγγενείς μας. Για παράδειγμα, όταν η γιαγιά η ο παππούς ή ακόμα και οι γονείς μας παραπονιούνται ότι είναι συνέχεια μόνοι τους, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι τους φροντίζουμε όλη την ώρα. Τα αδέρφια συχνά παραπονιούνται ότι δεν τους στηρίζουμε αρκετά.

Πρέπει να είστε ξεκάθαροι και να λέτε την αλήθεια με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι νοιάζεστε και σέβεστε τους συνομιλητές σας: “Πάντα έρχομαι να σε δω όταν μπορώ και το ξέρεις ότι μπορείς να με παίρνεις τηλέφωνο όποτε με χρειαστείς”. “Ξέρεις ότι θα τρέξω εάν με χρειαστείς αλλά μην μου ζητάς πράγματα που δεν μπορώ να κάνω. Περνάω επίσης δύσκολα αυτήν τη στιγμή και πρέπει να δείξεις κατανόηση.” Να είστε ειλικρινής αλλά να δείχνετε ότι νοιάζεστε, λέγοντας την αλήθεια για όσα θέλετε και όσα νιώθετε. Πείτε τους τι μπορείτε να κάνετε και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Δείξτε τους ότι έχετε ανάγκες που πρέπει να σεβαστούν.

  1. Στηρίξτε την οικογένειά σας αλλά να θυμάστε να φροντίζετε και τον εαυτό σας

Το ξέρουμε ότι η οικογένειά σας είναι πάνω από όλα. Οι συγγενείς όμως μπορούν να μας βλάψουν και να έχουν καταστροφική επίδραση στη ζωή μας όσο και αν τους αγαπάμε. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δέχθηκαν κακοποίηση ή κακή ανατροφή από τα παιδικά τους χρόνια. Ίσως με αυτούς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε μια καλή σχέση και αυτό είναι ξεκάθαρο όταν συμβαίνειΕίναι σημαντικό να φροντίζετε πάντα την αυτοεκτίμησή σας.

Να γνωρίζετε ότι είστε ώριμος, ισορροπημένος άνθρωπος που χρειάζεται χαρά και ευτυχία καθημερινά. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας σάς βλάπτει, είναι σημαντικό να τον κρατάτε σε απόσταση για να επαναφέρετε την προσωπική σας ακεραιότητα, τον σεβασμό στον εαυτό σας και τη συναισθηματική ηρεμία σας. Μπορεί να μην μπορείτε να αποφύγετε τις κακές συγγενικές σχέσεις αλλά τουλάχιστον μάθετε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις κακές συγγενικές σχέσεις!

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή