Ο Shree Rajneesh είναι ένας Ινδός σοφός και πνευματικός ηγέτης, ευρέως γνωστός ως Osho. Η διδασκαλία του Rajneesh μιλάει για τον  διαλογισμό, την αγάπη και τη γενναιότητα.

 

Ο Osho πιστεύει βαθιά πως κάθε ανθρώπινο ον αξίζει να γνωρίσει το φως της εσωτερικής γνώσης, μια ένωση που επιτυγχάνεται όταν το άτομο αποσυνδεθεί από την κοινωνική προσκόλληση και την εσφαλμένη αίσθηση ταυτότητας.

Ο ίδιος θεωρεί και διδάσκει ότι  ο άνθρωπος αντί να αντιδρά, θα πρέπει να αγκαλιάζει με πληρότητα τη ζωή χωρίς να αφήνει τον εαυτό του να περιορίζεται από ασήμαντες σκέψεις.

Η διδασκαλία του Osho σχετικά με την εσωτερική φώτιση είναι εμφανής στις ακόλουθες σοφές κουβέντες και μαθήματα ζωής.

Τα 9 Σημαντικότερα Μαθήματα Ζωής που δε μας δίδαξαν ποτέ στο Σχολείο:

  1. Ας βιώνουμε τη ζωή σε όλη της την πληρότητα.

«Νιώστε τη ζωή με κάθε δυνατό τρόπο, το καλό και το κακό, το πικρό και το γλυκό, το σκοτάδι και το φως, το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Βιώστε κάθε δυαδικότητα. Μην φοβάστε τις εμπειρίες, όσο περισσότερες εμπειρίες αποκτήσετε, τόσο πιο ώριμοι γίνεστε».

«Η εμπειρία κάθε πτυχής της ζωής σημαίνει ότι αγαπάτε τη μοίρα σας, είναι εκείνη η amor fati για την οποία μίλησε ο Friedrich Nietzsche.

Όταν βουλιάζετε μέσα στα βιώματα, καταλαβαίνετε περισσότερο τα συναισθήματά σας, τα οποία παύουν να είναι ασαφείς ιδέες και γίνονται βιώματα.

Όπως η Γη που επιτρέπει σε κάθε εποχή να γλιστράει πάνω της απαλά, έτσι κι εσείς έχετε την επιλογή να αφήσετε κάθε εποχή της ζωής σας να σας αγγίξει και να διαμορφώσει τον καλύτερο εαυτό σας».

  1. Να είστε ο εαυτός σας.

«Διώξτε μακριά την ιδέα να γίνετε κάποιος, γιατί είστε ήδη ένα αριστούργημα. Δεν μπορείτε να βελτιωθείτε. Πρέπει μόνο να το πιστέψετε, να το καταλάβετε, να το συνειδητοποιήσετε».

Όλοι έχουμε ενεργειακά σημάδια που είναι μοναδικά. Εάν κάποιοι άλλοι λάμπουν περισσότερο, είναι επειδή κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους.

Η παρουσία τους δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγκρίνετε τον εαυτό σας ή τη ζωή σας με τη δική τους. Βρίσκονται εκεί για να σας ενθαρρύνουν να δείτε το φως σας και να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας.

  1. Μην παίρνετε τη ζωή τόσο στα σοβαρά.

«Αποκτήστε έλεγχο της ζωής σας. Δείτε ότι γύρω σας η ζωή, η ίδια η ύπαρξη, η φύση, γιορτάζει. Τα δέντρα γελούν, τα πουλιά γελούν. Τα ποτάμια και οι ωκεανοί στριφογυρίζουν χαρούμενα τα νερά τους, παντού η φύση διασκεδάζει, παντού υπάρχει χαρά και ευεξία. Δείτε τη ζωή, την ύπαρξη, αφουγκραστείτε τη φύση και γίνετε μέρος της».

Η ζωή πρέπει να γίνει βίωμα. Μπορείτε να κάνετε σχέδια, να ορίσετε στόχους, αλλά προσέξτε μήπως χαθείτε μέσα στη διαδικασία.

Η διασκέδαση δεν σημαίνει ότι γινόμαστε παθητικοί, σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο και να αφεθούμε στη χαρά της γιορτής, να γευτούμε κάθε στιγμή της.

  1. Αφήστε ελεύθερο ό,τι αγαπάτε.

«Αν αγαπάς ένα λουλούδι, μην το κόψεις. Διότι αν το κόψεις, θα πεθαίνει και δεν θα είναι πια αυτό που αγαπάς. Έτσι, αν αγαπάτε ένα λουλούδι, αφήστε το να υπάρχει. Η αγάπη δεν είναι κατοχή. Η αγάπη είναι εκτίμηση».

Είναι δελεαστικό να κρατάς κοντά σου και να κατέχεις αυτό που αγαπάς. Το μόνο που κάνετε είναι να θανατώνετε τον εαυτό σας μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Η αγάπη χάνει το νόημά της όταν κάτι ή κάποιος δεν μπορεί να αναπνεύσει επειδή εμείς τον κρατάμε ασφυκτικά κοντά μας.

Αλλά όταν επιτρέπετε στους αγαπημένους σας να είναι ο εαυτός τους, να είναι ελεύθεροι, η αγάπη αποκτά νόημα, ειδικά κάποιος επιλέγει να μείνει μαζί σας επειδή σας αγαπά.

  1. Ακούστε το είναι σας.

«Ακούστε το είναι σας. Το είναι σας σάς στέλνει συνεχώς σημάδια, είναι μια σιγανή, λεπτή φωνούλα. Δε φωνάζει, αλήθεια, δεν φωνάζει. Κι αν κάνετε λίγο ησυχία θα αρχίσετε να την καταλαβαίνετε».

Το είναι σας είναι εκείνη η μικρή φωνούλα που σας υπενθυμίζει συνεχώς τον αληθινό σας εαυτό. Όταν την ακούσετε, να ξέρετε ότι πάντα έχει δίκιο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σιωπήσετε, εκείνη την ώρα η εσωτερική σας φωνούλα θα μιλήσει δυνατά.

  1. Η επιλογή της ευτυχίας ή της δυστυχίας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

«Άλλοτε αισθάνεστε καλά, άλλοτε άσχημα και αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από το ίδιο σας το ασυνείδητο, από το παρελθόν σας. Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για αυτά, εκτός από εσάς. Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να θυμώνετε και κανείς άλλος δεν μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους, μόνο ο εαυτός σας».

Όταν κατηγορούμε τους άλλους ανθρώπους για τα συναισθήματα που μας προκαλούν χάνουμε τη δύναμή μας. Τα συναισθήματά μας δεν εξαρτώνται από τον τρόπο που μας μεταχειρίζονται οι άλλοι ή από το αποτέλεσμα μιας κατάστασης, αλλά διαμορφώνονται από τις αντιλήψεις που έχουμε για τους ανθρώπους και τις καταστάσεις.

Τις περισσότερες φορές, τα συναισθήματά μας προκαλούνται από παρόμοιες καταστάσεις, οι οποίες μας πλήγωσαν κατά το παρελθόν. Κι όμως, το παρελθόν είναι παρελθόν.

Βρίσκεστε ακριβώς στην στιγμή που έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο σας, ή την πραγματικότητά σας.

  1. Πλημμυρίστε αγάπη.

«Όταν ερωτεύεσαι παραμένεις παιδί, όταν αγαπάς ωριμάζεις. Σταδιακά, η αγάπη δεν γίνεται μόνο μια σχέση, γίνεται μια κατάσταση της ύπαρξής σου. Γίνεσαι κάτι παραπάνω από ερωτικός σύντροφος, γίνεσαι αγάπη».

Η αγάπη χρειάζεται έναν παραλήπτη, έναν αγαπημένο που θα αποδεχτεί την αγάπη. Αλλά όταν γίνουμε αγάπη, δεν έχουμε ανάγκη από κάποιον για να εκφράσουμε αυτή την αγάπη.

Νιώθουμε αγάπη γιατί το είναι μας είναι η αγάπη.

  1. Όλοι μας είμαστε μοναδικοί με τον δικό μας μοναδικό τρόπο.

“Κανείς δεν είναι ανώτερος από τον άλλον, κανείς δεν είναι κατώτερος από τον άλλον, ούτε κανείς είναι ίσος με κάποιον άλλον. Οι άνθρωποι είναι απλά μοναδικοί, ασύγκριτοι. Είστε ο εαυτός σας, είμαι ο εαυτός μου. Πρέπει να βάλω τα δυνατά μου και, όσο είμαι ζωντανός, να αξιοποιήσω τις δυνατότητές μου. Πρέπει να ανακαλύψω τη δική μου ύπαρξη. Πρέπει να ανακαλύψετε το δικό σας είναι».

Κάθε άτομο έχει τη δική του σύνθεση, τη δική του βιολογική δομή. Ωστόσο, ο καθένας κρύβει μέσα το δικό του αποτύπωμα, τη δική του υπόσταση, μια υπόσταση μοναδική.

Καθώς όλοι μας εξελισσόμαστε συλλογικά, βλέποντας ο ένας τον άλλον ως ξεχωριστή οντότητα, περιορίζουμε την ικανότητά μας να γίνουμε αυτό που είμαστε πραγματικά.

Κι όλα αυτά επειδή είμαστε συνδεδεμένοι με μία μόνο Πηγή που θέλει να συνεισφέρουμε στον κόσμο τα δικά μας χαρίσματα χωρίς να αισθανόμαστε ούτε ανώτεροι, ούτε κατώτεροι από τους άλλους.

  1. Η αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας δεν είναι δική σας.

«Η αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας δεν είναι δική σας, την έχετε δανειστεί από εκείνους που δεν έχουν καμία αντίληψη για το ποιοι είναι οι ίδιοι».

Μην πιστεύετε εκείνα που λένε οι άλλοι για να σας υποτιμήσουν, να σας μειώσουν, μην πιστέψετε ότι κάνετε συνεχώς λάθη, ότι είστε ασήμαντοι.

Κάθε αντίληψη που έχει ένα άτομο είναι μια προβολή της ταυτότητας αυτού του ατόμου. Οι άνθρωποι αυτοί εκφράζουν όλα εκείνα που βρίσκονται μέσα τους, στην καρδιά τους, στο μυαλό τους, εκφράζουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους.

Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός εαυτός σας, μόνο εσείς. Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια σαφή αντίληψη για τον εαυτό μας, χωρίς να βασιζόμαστε στις απόψεις των άλλων.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή