Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας εδώ και δέκα χρόνια περίπου, δεν έχει αφήσει κανέναν τομέα της ζωής μας ανεπηρέαστο καθώς όλα λειτουργούν αλυσιδωτά: “Δεν είμαι καλά στα επαγγελματικά μου, θα επηρεαστεί και η τσέπη μου”, “Η τσέπη μου είναι άδεια; Θα επηρεαστεί και η σχέση μου”. Πράγματι οι σχέσεις των ανθρώπων φαίνεται πως έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό, λόγω της κρίσης, ιδιαίτερα όσο αυτή βαθαίνει και μας πλήττει περισσότερο.

 

Σκεφτείτε, πώς νιώθει ένας άνδρας που ξαφνικά χάνει τη δουλειά του; Πώς νιώθει ένας 30χρονος άνδρας που είναι άνεργος και εξαρτάται ακόμα οικονομικά από τους γονείς του; Τα ανδρόγυνα, που αναγκάζονται να συγκατοικούν με τα «πεθερικά» μην μπορώντας να αντέξουν το οικονομικό βάρος του ενοικίου ή που δεν έχουν χρήματα ούτε για τις βασικές τους ανάγκες; Τα νέα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια, αλλά δεν μπορούν, είτε γιατί δεν έχουν χρήματα, είτε γιατί αναρωτιούνται σε τι κόσμο θα φέρουν τα παιδιά τους; Σε τι χώρα θα μεγαλώσουν, αφού το μέλλον φαίνεται αβέβαιο και δυσοίωνο;

Ο άνδρας

Δεν είναι λίγες οι φορές για παράδειγμα, που ο άνδρας χάνει τη δουλειά του και μένει στο σπίτι, αναλαμβάνοντας πια αρμοδιότητες που τόσα χρόνια θεωρούνταν περισσότερο «γυναικείες». Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα ο ίδιος νιώθει ότι αποδυναμώνεται, ότι χάνει την αρρενωπότητά του, την αυτοπεποίθησή του.

Η γυναίκα

Αντίστοιχα, η γυναίκα που βλέπει τον άνδρα της να μην μπορεί πια να της προσφέρει οικονομική ασφάλεια και αναλαμβάνοντας εκείνη τα έξοδα του σπιτιού για παράδειγμα, μπορεί να οδηγηθεί στο θυμό, στη χρέωση, στη σύγκρουση απέναντί του. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που μπορεί να συγκρίνει τη ζωή της με αυτήν άλλων γυναικών ή με τη ζωή που είχε η ίδια πριν την οικονομική κρίση.

Το ζευγάρι

Η γκρίνια, οι καυγάδες, οι αλληλοκατηγορίες, οι χρεώσεις αλλά και η ψυχρότητα κάνουν την εμφάνισή τους, γεγονός που καθρεφτίζεται και στο κρεβάτι του ζευγαριού. Η κρίση αν και φάνηκε στην αρχή ότι “έσφιξε” την ερωτική ζωή των Ελλήνων, σήμερα μετά από τα χρόνια ύπαρξής της, φαίνεται να κουράζει το ζευγάρι, να σκοτώνει την ερωτική επιθυμία, να αυξάνει την απιστία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και στο πορνό αλλά και να οδηγεί σε αύξηση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Μπροστά σε αυτό που βιώνουμε όμως όλοι μας σήμερα, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και να συσφίξει τις σχέσεις των ζευγαριών;

Οι αξίες και οι ανάγκες αναθεωρούνται διαρκώς και έχουμε σίγουρα μεγαλύτερη ανάγκη ο ένας τον άλλο, ιδιαίτερα σε καταστάσεις «εκτάκτου ανάγκης» όπως αυτή που βρισκόμαστε σήμερα. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να μην αναλώνεστε σε αλληλοχρεώσεις και αλληλοκατηγορίες, αλλά να συσπειρωθείτε με το σύντροφό σας, να είστε υποστηρικτικοί ο ένας με τον άλλον.

Οι περισσότεροι αυτές τις στιγμές κυριεύονται από φόβο, αγωνία και πανικό για το τι θα γίνει – όχι στο μακροπρόθεσμο μέλλον – αλλά τι θα γίνει τις επόμενες ώρες, τι θα γίνει αύριο; Μόνο αν είστε ενωμένοι με το σύντροφό σας θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε όλη αυτήν την κατάσταση με περισσότερη ψυχραιμία. Άλλωστε, αν κάτι είναι στο χέρι μας να σωθεί από την παρακμή που βιώνουμε, είναι η σχέση μας. Γιατί να μην προσπαθήσουμε λοιπόν;

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Μαρίνα Μόσχα – https://www.askitis.gr