Βρήκες τον έρωτα, συστηθήκατε και κατάφερες να τον γνωρίσεις καλύτερα, επιτέλους, μέσα από μια όμορφη σχέση. Τα όνειρα αρχίζουν να σε πλησιάζουν κι εσύ τα βλέπεις να υλοποιούνται σιγά-σιγά. Έτσι, λίγο ή πολύ καιρό μετά, παίρνετε την απόφαση να κάνετε το επόμενο βήμα και να συγκατοικήσετε με το ταίρι σου.

 

Μια τέτοια απόφαση σηματοδοτεί μια σχέση σημαντική για σας κι αποτελεί την αρχή μιας νέας ζωής, μιας διαδρομής κοινής με έναν άνθρωπο που ‘χεις επιλέξει να ‘ναι συνοδοιπόρος σου. Στην αρχή επικρατεί ο ενθουσιασμός και δε σκέφτεσαι τα πιο πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν με αυτήν την απόφαση.

Αναρωτιέσαι τι μπορεί να πάει στραβά απ’ τη στιγμή που θα ‘χεις τον άνθρωπό σου κάθε μέρα δίπλα σου. Αυτό δεν περιμένατε, άλλωστε, κι οι δυο σας τόσο καιρό; Να ξυπνάτε και να κοιμάστε μαζί, να ‘στε εκεί στα απλά και καθημερινά και να ‘χετε μια αγκαλιά να σας περιμένει όταν γυρνάτε εξαντλημένοι στο τέλος της μέρας. Κι εκεί ανάμεσα στο ροζ συννεφάκι, ζει κι η πραγματικότητα, που σου χαμογελάει και σου ζητά να της δώσεις ιδιαίτερη προσοχή για να μη σας το χαλάσει.

Απαραίτητο βήμα η συγκατοίκηση για ένα ζευγάρι που φαντάζεται τη ζωή του μαζί, καθώς εκεί φαίνεται αν πραγματικά ταιριάζει κι αν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας χωρίς τριβές. Η αρχή είναι δύσκολη, καθώς δύο διαφορετικά άτομα, με διαφορετικές συνήθειες, πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν και να βρουν τις δικές τους ισορροπίες, τους δικούς τους κώδικες και τους δικούς τους κανόνες.

Μόλις μπουν και τα τελευταία πράγματα στο σπίτι, αρχίζεις να ψάχνεις συμβουλές για μια πετυχημένη κι ομαλή συγκατοίκηση. Η χρυσή τομή είναι διαφορετική για κάθε ζευγάρι και δεν υπάρχει ένα κοινό μυστικό που να βρίσκει εφαρμογή σε όλους. Βέβαια, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσετε ότι πλέον πρέπει να λειτουργείτε σαν ομάδα και όχι ως μονάδες, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπερνάτε τις δυσκολίες.

Ένα κοινό σπίτι σημαίνει μοίρασμα. Μοιράζομαι πέρα απ’ τις χαρές και τις λύπες, και τις ευθύνες, και τις δουλειές, και τις υποχρεώσεις. Μοιράζομαι τα ζόρια, τα άγχη και φυσικά τα έξοδα. Τα οικονομικά κι η σωστή διαχείρισή τους είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για ένα ζευγάρι, καθώς πρέπει να μάθει να σκέφτεται για δύο εκεί που είχε συνηθίσει ο καθένας να ανησυχεί και να υπολογίζει μόνο για τον εαυτό του. Εκεί γίνεστε, ουσιαστικά, ομάδα και μαθαίνετε να λειτουργείτε ως τέτοια, αφού πριν από κάθε προσωπική σπατάλη οφείλετε να σκεφτείτε τα κοινά έξοδα που εκκρεμούν.

Σε μια οικογένεια –κι η οικογένεια δεν απαιτεί πάντα παιδιά για να την νιώσεις έτσι– δε χωράει «δικό μου» και «δικό σου», παρά μόνο «δικό μας». Απομακρύνετε αμοιβαία εγωκεντρισμούς κι εγωισμούς και σχεδιάζετε μαζί κοινά όνειρα. Μοιράζεστε το αφρόλουτρο, το γάλα, τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, το νοίκι, το νερό. Είστε μαζί σ’ αυτό, κι ακόμα κι αν ο ένας ξεμείνει, είναι εκεί να τον καλύψει ο άλλος -κι αντίστροφα.

Το κοινό ταμείο καταπίνει το «εγώ». Φροντίζει για το «εμείς». Δε θα ‘ναι εύκολο. Το χρήμα είναι πειρασμός κι οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές και κτητικοί. Αν, όμως, καταφέρετε να λειτουργήσετε αρμονικά σαν ένα πορτοφόλι, δε χρειάζεται να φοβάστε τίποτα άλλο. Αυτό θα ‘ναι η απόδειξη πως έχετε σπάσει τα τείχη σας και τις άμυνες σας και πως γνωρίζετε απόλυτα την έννοια του «μαζί».

Μη φοβηθείτε καθόλου την καθημερινότητα. Γνωριστείτε καλά μαζί της και προσπαθήστε να της αποδείξετε πως μπορεί εποικοδομητικά να συνεργαστεί με τον έρωτα και την αγάπη.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: της Μαρίας Βίγλα