Το να ζεις με ένα θυμωμένο άνθρωπο είναι δύσκολη δουλειά. Μπορεί να είναι κι επικίνδυνη ακόμα. Μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Δεν πρόκειται να κερδίσεις ούτε τον έπαινο ούτε την εκτίμηση του θυμωμένου ανθρώπου. Το μόνο που εισπράττεις είναι μεγάλα παράπονα για μικρά προβλήματα, ατέλειωτες επικρίσεις και πολλές φασαρίες άνευ λόγου.

Καλώς ή κακώς όμως, αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Ο σύζυγός σου, ο σύντροφος σου ή ο φίλος σου είναι μονίμως θυμωμένος. Μπορεί αυτό να μην το είχες αντιληφθεί από την αρχή. Μπορεί μόλις τώρα να το αντιλήφθηκες.

Έχεις μπει σε μπελάδες και η συνέχεια δε θα είναι εύκολη. Το να ζεις με ένα καθ’ έξιν θυμωμένο άτομο είναι σαν να μασάς ένα λεμόνι ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα σου φανεί γλυκό. Όσο κι αν το μασάς πιο δυνατά, δε γίνεται τίποτα. Αν προσθέσεις ζάχαρη, το μόνο που καταφέρνεις είναι να σκεπάσεις την ξινίλα για λίγο. Κι αν προσποιηθείς ότι το λεμόνι είναι πορτοκάλι, δε θα βγει τίποτα.

Μάλλον θα χρειαστεί να το φτύσεις αυτό το λεμόνι. Πριν το κάνεις όμως, ας δούμε τι μπορείς να κάνεις για να γίνει η ζωή σου καλύτερη. Εδώ σου έχω τις προτάσεις μου:

  • Να προστατεύεις τον εαυτό σου. Η σωματική σου ακεραιότητα έχει προτεραιότητα.
  • Να καταλάβεις ότι έχεις δικαίωμα να σου φέρονται με σεβασμό.
  • Να μην αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα νεύρα του συντρόφου σου.
  • Να προσέχεις τα δικά σου νεύρα. Να μη θυμώνεις υπερβολικά κι εσύ, αλλά ούτε και να αποφεύγεις το θυμό.
  • Να μην απομονώνεσαι. Ζήτα υποστήριξη από τους άλλους.
  • Να σκεφτείς τι κερδίζει το θυμωμένο άτομο από το θυμό του.
  • Να βρεις πώς σε έχει επηρεάσει ο θυμός του συντρόφου σου.
  • Να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να τον παρατήσεις, αν ο σύντροφος σου δε θέλει ή δεν μπορεί να αλλάξει.

Το να ζεις με ένα θυμωμένο άτομο είναι μαρτύριο. Αν αποφασίσεις να παραμείνεις μέσα στην κατάσταση αυτή, θα χρειαστεί να παλέψεις σκληρά για να σου φέρονται αξιοπρεπώς. Προέχει η ασφάλειά σου βέβαια. Μετά είναι και το δικαίωμα να σου φέρονται με σεβασμό.

Αν τίποτα δε γίνει τελικά, ίσως να χρειαστεί να παρατήσεις το σύντροφό σου. Προσπάθησε να είσαι και ρεαλιστής και αισιόδοξος παράλληλα. Εξάλλου, απ’ αυτό εξαρτάται η σωματική και η ψυχική σου υγεία.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Αποσπάσματα από το βιβλίο «Νίκησε το θυμό και την υπερένταση τώρα!» του Δρ. ΡΟΝ ΠΟΤΕΡ-ΕΦΡΟΝ