Λέγεται ότι σε αυτή τη ζωή μόνο δυο πράγματα είναι σίγουρα: ο θάνατος και οι φόροι. Όμως δεν είναι αλήθεια.

 

Υπάρχει και κάτι άλλο που είναι σίγουρο, κάτι που είναι μόνιμο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε επί καθημερινής βάσεως: η αλλαγή. Και ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και στη σχέση σας είναι να κάνετε ειρήνη με αυτό το γεγονός της ζωής.

Παρόλο που συχνά θα επιθυμούσαμε το αντίθετο, τίποτα δεν παραμένει το ίδιο. Τα σώματά μας αλλάζουν, το ίδιο και η κατάσταση της υγείας μας. Μπορούμε να την πολεμήσουμε, αλλά η αλλαγή συνεχίζεται. Οι διαθέσεις μας αλλάζουν σχεδόν συνεχώς, το ίδιο και οι απόψεις μας. Τη μια στιγμή νιώθουμε γεμάτοι έμπνευση και αγάπη και μετά, τελείως ξαφνικά, βιώνουμε την αμφιβολία και το φόβο. Και λίγες ώρες αργότερα έχουμε ξαναβρεί το δρόμο μας.

Και οι σχέσεις βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση αλλαγής. Τη μια μέρα ο σύντροφός μας λέει κάτι όμορφο και τα πάντα μοιάζουν υπέροχα – νιώθουμε ευγνωμοσύνη που έχουμε αυτή τη σχέση. Μετά από μερικές μέρες λέει κάτι στραβό ή δεν ανταποκρίνεται σε κάποια προσδοκία μας. Εμείς γινόμαστε έξαλλοι και φτάνουμε μέχρι να αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε με αυτόν τον άνθρωπο.

Όταν αντιστέκεστε στην αλλαγή, απέχετε μόλις ένα λεπτό μακριά από την απογοήτευση. Είτε το ξέρετε είτε όχι, βρίσκεστε πάντα σε επιφυλακή είτε προσπαθώντας να διατηρήσετε τα πράγματα όπως είναι αφού σας αρέσουν είτε προσπαθείτε να τα κάνετε διαφορετικά.

Η αποδοχή της αλλαγής σας προσφέρει ένα υπέροχο αίσθημα ελευθερίας. Η αποδοχή της σημαίνει ότι δεν απαιτείται συνεχώς από τη ζωή να είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι είναι αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, αντί να ενοχλείστε ή να απογοητεύεστε επειδή ο σύντροφός σας είπε τη λάθος κουβέντα, ή είναι γκρινιάρης και ευερέθιστος, μπορείτε να το αποδεχτείτε.

Ξέρετε ότι μερικά πράγματα θα συμβούν χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια της σχέσης σας. Και αυτό δε σας απογοητεύει, γιατί ξέρετε επίσης ότι και οι καλές μέρες θα επιστρέψουν. Ξέρετε ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Πολλές θα είναι στιγμές ευτυχίας και άλλες όχι. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αποδοχή της αλλαγής θα φέρει ειρήνη και αρμονία σε κάθε πλευρά της σχέσης.

https://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «ΜΗ ΒΑΣΑΝΙΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ στην αγάπη» του Richard Carlson Ph.D. Kristine Carlson