Οι ημέρες των Χριστουγέννων φέρνουν τόση χαρά που αρκούν για να «γεμίσουν» οι μπαταρίες, για τους περισσότερους ανθρώπους, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα η απάντηση είναι απλή: «Τα Χριστούγεννα βρίσκονται στο μυαλό μας». Τις ημέρες των γιορτών ποικίλα ερεθίσματα και καταστάσεις προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ευφορία: η διάθεση για προσφορά και αγάπη, αλλά και η διάθεση για ξεκούραση, ή απλά διασκέδαση. Η αναμονή των Χριστουγέννων δίνει από μόνη της ισχυρά κίνητρα για θετικές σκέψεις και συναισθήματα.

Η προσμονή του χριστουγεννιάτικου δώρου, για παράδειγμα, καθώς και το στοιχείο της έκπληξης, διεγείρει θετικά τις ανθρώπινες ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές, ιδιαίτερα τη ντοπαμίνη, η οποία κατ´ επέκταση ευθύνεται για τη δημιουργία του συναισθήματος της χαράς. Αλλά και το γενικότερο αίσθημα της προσμονής των εορτασμών με φίλους και συγγενείς μετά από μια δύσκολη εποχή, όπως το φθινόπωρο, μοιάζει να ενεργοποιεί θετικά το λεγόμενο εγκεφαλικό «σύστημα της ανταμοιβής».

Το πιο περίπλοκο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού είναι αναμφίβολα ο εγκέφαλος. Η έρευνα του εγκεφάλου στοχεύει όχι μόνο στη μελέτη του τρόπου λειτουργίας του αλλά και στη μελέτη της δημιουργίας συναισθημάτων. Σχεδόν 100 δισεκατομμύρια νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω 100 και πλέον τρισεκατομμυρίων συνάψεων. Κάθε ίνα του ανθρώπινου εγκεφάλου σημειώνει πάνω από 300 παλμούς ανά δευτερόλεπτο. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται και το «σύστημα ανταμοιβής» από ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με την προσμονή των Χριστουγέννων.

Το «σύστημα ανταμοιβής» του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για πολλά συναισθήματα. Αλλά τα Χριστούγεννα δεν είναι για όλους γιορτή χαράς. Οι ημέρες των γιορτών, προκαλούν σε πολλούς άγχος, έως τάσεις κατάθλιψης. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο το συναίσθημα της αναμονής πριν τις γιορτές είναι αυτό που οδηγεί στις καταθλιπτικές τάσεις, όταν ο πήχης των προσδοκιών για τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους υλοποίηση, αφήνοντας τελικά μόνο συναισθήματα απογοήτευσης αντί χαράς.

Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων οι αρχικές προσδοκίες για την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει εξαρχής να είναι προσγειωμένες, χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό, αλλά στοχεύοντας στην απλότητα, στη συντροφικότητα και στη χαλάρωση.

Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή