Συνοχή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη σχέση. Μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια και γνωρίζουμε τι νιώθει ο άλλος ή τι σκέφτεται ανά πάσα στιγμή.

 

Για μια επιτυχημένη και διαρκή σχέση χρειάζεται μια βαθιά γνώση του συντρόφου μας. Αυτή επιτρέπει σε κάθε εταίρο της σχέσης να γνωρίζει το πώς ο σύντροφος του αισθάνεται ή τι σκέφτεται, ανταλλάσσοντας απλά μια ματιά ή ακούγοντας τον ήχο της φωνής του. Η μέγιστη αυτή επικοινωνία είναι βασισμένη πάνω στη συνοχή του ζεύγους και επιτρέπει στο ζευγάρι να αντεπεξέλθει στις διάφορες περιστάσεις της ζωής με επιτυχία. Η συνοχή στο ζευγάρι περιλαμβάνει βαθιά γνώση και των δύο εταίρων. Μπορεί να οριστεί ως μια στάση που αποδεικνύει τη γνώση ανάμεσα σε δύο άτομα που δεν μοιράζεται με άλλους. Είναι ένα συναίσθημα αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ των εταίρων. Αυτό μεταφράζεται ως μια σταθερή επίγνωση του τι αισθάνεστε ή θέλετε από τον σύντροφό σας.

Κατά το πρώτο στάδιο της σχέσης γίνεται η ανακάλυψη του χαρακτήρα του άλλου, η εκμάθηση του τρόπου σκέψης του, οι ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα του. Στη συνέχεια, αρχίζει να χτίζεται η εμπιστοσύνη και η συνοχή που θα δώσουν δύναμη και αντοχή στη σχέση. Η συνοχή πέρα από την γνώση της συμπεριφοράς του άλλου και του τι αισθάνεται ή σκέφτεται προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή και κατανόηση του συντρόφου μας. Η συνοχή σε υπερβατικές στιγμές της ζωής, είτε ευχάριστες, είτε δυσάρεστες επιτρέπει στο ζευγάρι να είναι πιο ενωμένο, να επικοινωνεί καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη διαύγεια στα συναισθήματα του.

Η συνοχή μιας σχέσης βασίζεται και διατηρείται στο χρόνο σε μικρές λεπτομέρειες. Όταν ο αρχικός ενθουσιασμός για τη σχέση μειώνεται, είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ρομαντική σχέση πχ. ένα λουλούδι, ένα ρομαντικό δείπνο κλπ. Μικρές λεπτομέρειες που θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον. Φυσικά η διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση, την ενθάρρυνση και την ύπαρξη της συνοχής στο ζευγάρι. Το να κάνετε από κοινού σχέδια όπως ένα τριήμερο ταξίδι, διακοπές, να σχεδιάσετε ένα πάρτι, να δείτε κάποιες παραστάσεις κλπ. Είναι ευνοϊκά στοιχεία για την διατήρηση της συνοχής.

Κάθε δραστηριότητα που είναι ευχάριστη και την μοιράζεστε με τον σύντροφό σας, ενισχύει και εμπλουτίζει την σχέση. Το καλό χιούμορ είναι ένα από τα συστατικά που ευνοεί συνοχή στο ζευγάρι για παράδειγμα το να λέτε αστείες ιστορίες ή γενικά το να γελάτε μαζί, ενισχύει τους δεσμούς της σχέσης σας. Φυσικά η ανοικτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συνοχή.

Τέλος, η εμπιστοσύνη όπως είπαμε και παραπάνω είναι ένα από τα κύρια συστατικά της συνοχής, διότι είναι αυτό που επιτρέπει την καλή επικοινωνία και τη γνώση του ζευγαριού. Μπορούμε μόνο να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε ΜΑΖΙ με το σύντροφό μας όταν υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Οι κοινές εμπειρίες, ο κοινός τρόπος ζωής, τα κοινά ενδιαφέροντα, ο όμοιος (ως ένα βαθμό) τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και σκεφτόμαστε θα επιτρέψουν στην συνοχή να έρθει πιο εύκολα. Βέβαια αν δύο άνθρωποι δεν φαίνεται να έχουν πολλά κοινά, μπορεί επίσης να επιτύχουν στην σχέση τους συνοχή απλά θα απαιτηθεί μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμός στις όποιες διαφορές τους.

Η συνοχή του ζευγαριού είναι υπεύθυνη για την αρμονία που ενισχύει τη σχέση και παρατείνει την ύπαρξή της. Είναι καλό να φροντίζουμε ενεργά τη σχέση μας για να συνεχίζει να ομορφαίνει τη ζωή μας.

https://sxeseis-kai-sunaisthimata.com