Έχετε ποτέ αναλάβει τόσες πολλές δεσμεύσεις στη δουλειά ή στο σπίτι που πιθανόν να μην μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις υποσχέσεις που έχετε δώσει; Ή ίσως έχετε πρόσφατα υποστεί μία οικονομική αποτυχία; Ή μήπως είχατε μια οδυνηρή διαφωνία με τον σύζυγο ή το παιδί σας;

 

Όλες αυτές οι καταστάσεις και πολλές άλλες ασήμαντες ή σημαντικές, συχνά αναγνωρίζονται ως πηγές στρες. Ακόμα και θετικά γεγονότα, όπως η αγορά ενός σπιτιού ή η προετοιμασία ενός γάμου μπορεί να είναι στρεσογόνα.

Κάθε στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να προκαλέσει ένα πλήθος από αντιδράσεις στα ορμονικά ή νευρολογικά συστήματα. Επίσης, ο ίδιος στρεσογόνος παράγοντας ίσως προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να επιτυγχάνετε επαγγελματικά παίρνοντας γρήγορα σημαντικές αποφάσεις στη δουλειά, αλλά η ίδια κατάσταση ίσως αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς σε έναν φίλο σας. Ο φίλος σας, από την άλλη, μπορεί να μείνει ήρεμος με γεγονότα που εσάς θα σας ενοχλούσαν πολύ.

Κάποιοι άνθρωποι ίσως είναι απλώς πολύ περισσότερο ευαίσθητοι σε στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να ανακαλύψουν ότι με το πέρασμα του χρόνου χρειάζεται όλο και λιγότερο στρες για να προκληθεί μεταβολή του συναισθήματος. Αυτή η διαδικασία, η οποία μερικές φορές αποκαλείται «προσάναμμα» επειδή θυμίζει το αργό άναμμα της φωτιάς, μπορεί να αντανακλά αυξανόμενες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο με το πέρασμα του χρόνου.

Τελικά, οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη ή να αποτελέσουν την έναρξη μιας υποτροπής.

Ενώ το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να χειρίζεται πολλές πηγές στρες, μερικά είδη στρεσογόνων γεγονότων μπορεί να σας βάλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση κατάθλιψης ή άγχους.

Έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, βρήκε ότι το χρόνιο ή το έντονο στρες, μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για τον οργανισμό.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

πηγή: ειδική έκδοση για την υγεία από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ