Η τιμιότητα είναι μια λέξη που τη χρησιμοποιείς πολύ, χωρίς πάντα να καταλαβαίνεις την πραγματική της σημασία. Δεν έχει καμιά σχέση με την ηθική ή τη σεμνοτυφία. Το να είναι κανείς τίμιος έχει στην πραγματικότητα ελάχιστη σχέση με το να συλληφθεί ή να πάει φυλακή. Η τιμιότητα είναι μια πράξη αγάπης για τον εαυτό μας.

 

Η βασική αξία της τιμιότητας είναι πως «ό,τι δίνεις στη ζωή αυτό θα πάρεις». Ο νόμος του αίτιου και του αιτιατού λειτουργεί πάντα σε όλα τα επίπεδα. Αν μειώνεις ή κατακρίνεις τους άλλους, τότε κι εσύ θα κριθείς. Αν είσαι συνεχώς οργισμένος, τότε παντού θα συναντάς οργή. Η αγάπη που νιώθεις για τον εαυτό σου βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την αγάπη που σου προσφέρει η ζωή. Φαντάσου για παράδειγμα ότι μόλις διέρρηξαν το διαμέρισμά σου. Μήπως θα σκεφτείς αμέσως ότι έπεσες θύμα; «Μου άδειασαν το διαμέρισμά μου. Ποιος μου το έκανε αυτό;» Όταν σου συμβεί κάτι τέτοιο, ξέρω ότι το συναίσθημα που νιώθεις είναι συγκλονιστικό. Σκέφτηκες όμως πώς και γιατί προσέλκυσες αυτή την εμπειρία;

Όπως έχουμε ήδη πει, το να αναλαμβάνεις την ευθύνη της δημιουργίας των εμπειριών σου είναι μια ιδέα που πολλοί δε θέλουν να παραδέχονται πάντα, αλλά μόνο μερικές φορές. Είναι βέβαια πολύ πιο εύκολο να ρίχνεις το φταίξιμο σε κάτι πέρα από σένα, όμως δε θα μπορέσεις να αναπτυχθείς πνευματικά αν δεν αναγνωρίσεις ότι πέρα από σένα λίγα πράγματα έχουν αξία. Τα πάντα προέρχονται από μέσα σου.

Όταν ακούω κάποιον να λέει ότι τον λήστεψαν ή ότι έχασε κάτι, η πρώτη ερώτηση που κάνω είναι: «Εσύ από ποιον έκλεψες τελευταία;» Αν στο πρόσωπό του διακρίνω μια περίεργη έκφραση, τότε καταλαβαίνω ότι άγγιξα ένα ευαίσθητο σημείο.

Όταν κι εσύ αναλογιστείς κάποια φορά που αφαίρεσες από κάποιον κάτι και μετά σκεφτείς εκείνο που έχασες λίγο αργότερα, τότε θα διαπιστώσεις ότι η σχέση ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο εμπειρίες μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτική. Όταν αφαιρείς από κάποιον κάτι που δε σου ανήκει, τότε σχεδόν πάντα χάνεις κάτι μεγαλύτερης αξίας. Μπορεί να του πάρεις χρήματα ή κάποιο αντικείμενο και μετά εσύ να διαλύσεις μια σχέση. Αν κλέψεις μια σχέση, μπορεί να χάσεις μια δουλειά. Αν πάρεις από το γραφείο γραμματόσημα και μολύβια, μπορεί να χάσεις το τρένο ή ένα προσωπικό ραντεβού. Οι απώλειες σχεδόν πάντα πλήττουν κάποιο σημαντικό τομέα της ζωής σου.

Είναι θλιβερό το ότι πολλοί άνθρωποι κλέβουν από μεγάλες εταιρείες, σουπερμάρκετ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά. με το αιτιολογικό ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τόσα λεφτά που δεν πρόκειται να πέσουν έξω από τη δική τους πράξη.

Αυτού του είδους οι εκλογικεύσεις δε στέκουν. Ο νόμος του αίτιου και του αιτιατού συνεχίζει να λειτουργεί για τον καθένα μας. Αν πάρεις θα χάσεις. Αν δώσεις θα πάρεις. Δε γίνεται αλλιώς.

Αν στη ζωή σου έχεις πολλές απώλειες ή κάποια πράγματα πάνε στραβά, τότε χρειάζεται να εξετάσεις τους τρόπους με τους οποίους παίρνεις. Κάποιοι που ούτε κατά διάνοια θα έκλεβαν υλικά πράγματα, κλέβουν το χρόνο κάποιου άλλου ή τον αυτοσεβασμό του, θεωρώντας ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Κάθε φορά που κάνεις κάποιον άλλο να νιώθει ενοχές, του κλέβεις αυτοεκτίμηση. Για να είσαι απόλυτα έντιμος σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται πολλή αυτοεξέταση και αυτογνωσία.

Όταν παίρνεις κάτι που δε σου ανήκει, τότε στην πραγματικότητα πληροφορείς το σύμπαν ότι δεν είσαι άξιος οποιασδήποτε απολαβής, ότι δεν είσαι αρκετά καλός, ότι θέλεις να σε κλέβουν ή ότι δεν υπάρχουν αρκετά για όλους. Πιστεύεις ότι για να αποκτήσεις αυτό που θέλεις πρέπει να φερθείς ύπουλα και να το αρπάξεις. Αυτές οι πεποιθήσεις ορθώνουν τείχη γύρω σου και σε εμποδίζουν να απολαύσεις την αφθονία και τη χαρά στη ζωή σου.

Αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις δεν αποτελούν την αλήθεια της ύπαρξής σου. Είσαι υπέροχος, αξίζεις το καλύτερο και στον πλανήτη μας υπάρχει τεράστια αφθονία.

Το καλό σού έρχεται πάντα μέσω της επίγνωσης. Η δουλειά που κάνεις συνειδητά βελτιώνει εκείνα που σκέφτεσαι, λες και κάνεις. Όταν καταλάβεις ξεκάθαρα ότι οι σκέψεις σου δημιουργούν την πραγματικότητά σου, τότε χρησιμοποιείς την πραγματικότητα αυτή σαν μηχανισμό ανατροφοδότησης για να σου δείξει ποιο είναι το επόμενο που χρειάζεται να αλλάξεις.

Το να είσαι απόλυτα τίμιος αποτελεί μια επιλογή που κάνεις από αγάπη για τον εαυτό σου. Η τιμιότητα βοηθά να κυλά η ζωή σου πιο ομαλά και πιο εύκολα.

Αν η ανεντιμότητα φέρνει δυσαρμονία στη ζωή σου, τότε φαντάσου τι μπορούν να δημιουργήσουν η αγάπη και η τιμιότητα. Όλα τα καλά στη ζωή σου, όλες τις υπέροχες εκπλήξεις που έχεις δεχτεί, όλα εσύ τα δημιούργησες. Όταν σκύψεις μέσα σου με τιμιότητα και αγάπη χωρίς όρους, θα ανακαλύψεις πάρα πολλά για τη δύναμή σου. Αυτά που μπορείς να μάθεις να δημιουργείς με τη δική σου επίγνωση έχουν πάρα πολύ μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε ποσό χρημάτων που θα μπορούσες πιθανόν να κλέψεις.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Η δύναμη είναι μέσα σου» της Louise L. Hay