Υπερασπιζόμαστε με πάθος το αγκάλιασμα. Ακόμη κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, το 99% από μας θέλουμε περισσότερη αγκαλιά απ’ όση έχουμε. Το αγκάλιασμα είναι ο ιδανικός τρόπος να δώσουμε και να πάρουμε άμεσα αγάπη από μια άλλη ανθρώπινη ύπαρξη.

 

Οι άνθρωποι χρειάζονται αρκετά αγκαλιάσματα καθημερινά, απλώς και μόνο για να είναι ψυχολογικά «ισορροπημένοι». Το ελάχιστο, λένε, είναι τέσσερα αγκαλιάσματα ημερησίως!!

Ας ξεπεράσουμε το ταμπού

Το πρόβλημα με το αγκάλιασμα είναι ότι, στη δική μας κουλτούρα, η σωματική επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζονται ελάχιστα θεωρείται ταμπού, ιδιαίτερα μεταξύ αντρών. Ακόμη και όταν ένα αγκάλιασμα δεν έχει καμιά σχέση με εκδήλωση σεξουαλικότητας και πάλι θεωρείται πράξη «εκτός ορίων».

Το αγκάλιασμα είναι κάτι στο οποίο ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι έτσι και ξεπεράσουν το ταμπού. Η αίσθηση οικειότητας που δημιουργείται αυτομάτως είναι πολύ ζεστή κι ευχάριστη.

Στην προηγμένη κοινωνία μας, χρειαζόμαστε υψηλή επαφή για ν’ αντισταθμίσουμε την υψηλή τεχνολογία.

 Πώς ν’ αγκαλιάζουμε σωστά

Όλοι ξέρουμε ν’ αγκαλιάζουμε, έτσι δεν είναι; Είναι δυνατόν να υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος; Οποιαδήποτε αγκαλιά είναι, βεβαίως, προτιμότερη από καθόλου. Αλλά κάποιοι άνθρωποι ξέρουν πώς ν’ αγκαλιάζουν πραγματικά, πώς να δίνουν και να παίρνουν το μάξιμουμ. Μπορείτε κι εσείς, με λίγη εξάσκηση.

Όταν αγκαλιάζετε κάποιον κοντύτερο από σας, λυγίστε λίγο τα γόνατά σας. Χαμηλώστε. Είναι δείγμα ευγένειας και σεβασμού.

Θυμηθείτε ν’ αγκαλιάζετε πάντα τα παιδιά στο ύψος τους. Γονατίστε ή καθίστε ανακούρκουδα και αγκαλιάστε τα. Και αν σας δοθεί η ευκαιρία, αγκαλιάστε κάποιον που βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συχνά παραμελημένοι ή ξεχασμένοι.

Όταν είστε μέσα σε μια αγκαλιά ανοίξτε την καρδιά σας. Δώστε στο αγκάλιασμα ό,τι έχετε στην καρδιά σας και πνίξτε κυριολεκτικά τον αποδέκτη σας με αγάπη.

Το αγκάλιασμα στην οικογένεια

Θυμηθείτε να αγκαλιάζετε καθημερινά τα μέλη της οικογένειάς σας, με τα οποία ζείτε μαζί. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αγκαλιά έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων και του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. Προκαλεί αξιοσημείωτες αλλαγές τόσο στο δότη όσο και στον αποδέκτη κι έχει θεραπευτικά οφέλη.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Τόλμησε και θα νικήσεις» των Jack Canfield & Mark Victor Hansen – εκδ. Διόπτρα