Το να αποδέχεστε την αλλαγή είναι πάντα κάτι σημαντικό, αλλά ποτέ τόσο πολύ όσο μέσα στο σπίτι σας. Η αλήθεια είναι πως τα πάντα βρίσκονται σε μια διαδικασία συνεχούς αλλαγής – τα σώματά μας, η κατάσταση του σπιτιού μας και τα παιδιά μας μεγαλώνουν και βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς αλλαγής.

 

Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα στην ηλικία των είκοσι είναι τελείως διαφορετικός απ’ ότι τα βλέπουμε στην ηλικία των σαράντα, των εξήντα, των ογδόντα.

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αλλαγή έχουμε μόνο δύο επιλογές. Μπορούμε να πολεμήσουμε και να αντισταθούμε ή μπορούμε να παραδοθούμε και να την αποδεχτούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Αντιστέκονται στο γεγονός ότι γερνάνε, ή στις αλλαγές των οικογενειακών παραδόσεων, της συμπεριφοράς των παιδιών τους και σε όλες σχεδόν τις σημαντικές αλλαγές της ζωής τους.

Το πρόβλημα με την αντίσταση στην αλλαγή είναι πως η μάχη είναι εκ των προτέρων χαμένη – σε όλες τις περιπτώσεις. Η αλλαγή είναι ένα από τα λίγα πράγματα που είναι σίγουρα στη ζωή μας. Όταν αντιστεκόμαστε στο αναπόφευκτο, προξενούμε στον εαυτό μας μεγάλο πόνο και θλίψη και του στερούμε την πηγή μιας υποθετικής χαράς.

Για παράδειγμα, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια φοβούμενοι τα γενέθλια των σαράντα ή των πενήντα χρόνων τους, που σχεδόν χάνουν τα χρόνια που προηγούνται. Άλλοι πάλι στενοχωριούνται τόσο που τα παιδιά τους μεγαλώνουν και θα φύγουν από κοντά τους, που δεν καταφέρνουν να χαρούν τα τελευταία ένα ή δύο χρόνια που το παιδί τους είναι ακόμα μαζί τους.

Δε σας προτείνω να παραδίνεστε τυφλά στη διαδικασία της γήρανσης και να μη φροντίζετε τον εαυτό σας, ή να στενοχωριέστε και να στρεσάρεστε για αλλαγές πάνω στις οποίες δεν έχετε κανέναν έλεγχο.

Όταν αποδέχεστε την αλλαγή, προχωράτε σ’ ένα πιο ειρηνικό μονοπάτι. Αντί να επιμένετε να ακολουθεί η ζωή μια συγκεκριμένη πορεία, και να παραμείνει η ίδια για πάντα, ξεκινήστε ένα ταξίδι που περιλαμβάνει αποδοχή και ευγνωμοσύνη για κάθε φάση. Η ζωή γίνεται έτσι πιο πολύ μια περιπέτεια και κάθε στάδιό της πιο ξεχωριστό και σημαντικό.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα…» του Richard Carlson, Ph.D.