Γιατί είμαι ακόμα τόσο θυμωμένος; Τι είναι αυτό που με κρατάει σε έξαλλη κατάσταση;

Το παρελθόν αποτελεί μέρος της ιστορίας, πάει, τέλειωσε. Αυτό που σ’ έκανε να θυμώσεις τόσο πολύ, δεν πρόκειται να αλλάξει. Καλά θα κάνεις να το καταλάβεις αυτό όσον αφορά τη ζωή σου. Αν το αποδεχθείς πραγματικά, σημαίνει ότι θα σταματήσεις να ελπίζεις πως μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν σου.

Το βασικό ερώτημα είναι τι είναι αυτό που συντηρεί το θυμό σου. Γιατί συνεχίζεις να είσαι τόσο θυμώδης; Είναι ώρα να ξαναγίνεις ειλικρινής. Ο θυμός σου κάτι σου προσφέρει, έχει κάποια αξία. Αν δεν είχε, θα τον άφηνες να περάσει απαρατήρητος. Άρα τι είναι αυτό που σε κρατάει θυμωμένο; Μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα εξής πράγματα:

  • Η εξουσία και ο έλεγχος
  • Η παραχώρηση αρμοδιοτήτων
  • Η περιορισμένη ικανότητα επικοινωνίας
  • Η αμυντική στάση απέναντι στα συναισθήματα και τους ανθρώπους
  • Η συνήθεια
  • Η έκρηξη της οργής

Εξουσία και έλεγχος

Θέλω αυτό που θέλω, και το θέλω τώρα! Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν θυμωμένοι. Η εξουσία και ο έλεγχος. Μπορώ να σε αναγκάσω να κάνεις αυτό που θέλω, αν τσαντιστώ αρκετά.

Εξουσία: Η δυνατότητα να αναγκάζεις κάποιον να κάνει κάτι. Όλοι θέλουν να έχουν εξουσία κι εσύ δεν αποτελείς εξαίρεση.

Οι θυμωμένοι άνθρωποι μεθούν με την εξουσία. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο και ο τρόπος για να τον αποκτήσουν είναι να εξαγριωθούν. Ουρλιάζουν, εξαπολύουν απειλές, βρίζουν..

Όμως τα αποτελέσματα του θυμού κρατούν λίγο και τα πληρώνεις ακριβά. Σου κοστίζει τους φίλους σου, την οικογένειά σου, αλλά και την ίδια την ποιότητα της ζωής σου.

Η παραχώρηση αρμοδιοτήτων

Οι άλλοι φταίνε για όλα, έτσι δεν είναι; Όλα θα ήταν καλά, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι βλάκες να σε κάνουν έξω φρενών.

Δεν πρόκειται να αλλάξεις, αν δεν αναλάβεις την ευθύνη για τις πράξεις σου. Ο καλύτερος τρόπος για να διαιωνίζεται η δυστυχία σου είναι να ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους. Ο μόνος τρόπος για να αισθανθείς καλύτερα είναι να σταματήσεις να κουνάς το δάχτυλό σου στους άλλους. Κανείς άλλος δεν κάνει κουμάντο στη ζωή σου πέρα από σένα.

Περιορισμένη ικανότητα επικοινωνίας

Αν δεν είσαι καλός στη επικοινωνία, δεν μπορείς να μοιραστείς τα συναισθήματά σου, δεν μπορείς να διαχωρίσεις τις επιθυμίες από τις ανάγκες σου.. θα χρειαστεί να ζητήσεις βοήθεια, για να μάθεις πώς να μιλάς και να ακούς καλύτερα.

Άμυνα απέναντι στα συναισθήματα και στην εγγύτητα

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που κουκουλώνει τα πάντα. Είναι τόσο δυνατός και θορυβώδης, που δε σ’ αφήνει να αντιληφθείς τίποτε άλλο.

Οι καθ’ έξιν θυμώδεις άνθρωποι λειτουργούν λες κι ο θυμός είναι το μόνο νόμιμο συναίσθημα. Συγνώμη, αλλά ο φόβος δεν επιτρέπεται – τι με πέρασες, για φοβητσιάρη; Ούτε η θλίψη επιτρέπεται – πολύ νερόβραστο συναίσθημα, τσατίζομαι να κλαίω. Ούτε η χαρά ούτε η ευτυχία – ο κόσμος εκεί έξω είναι σκληρός κι εγώ δε θέλω να είμαι μαλθακός. Ούτε η ντροπή ούτε οι ενοχές – αυτά είναι για άλλους… κι εκτός αυτού εγώ δεν έχω χρόνο για τέτοια, εγώ συνέχεια ρίχνω το φταίξιμο στους άλλους. Μόνο ο θυμός. Ο θυμός είναι το μοναδικό συναίσθημα που αντέχει ο θυμώδης άνθρωπος.

Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά ο θυμός είναι το μόνο συναίσθημα με το οποίο ο θυμώδης αισθάνεται ασφάλεια.

Ο θυμός καλύπτει κι άλλο ένα συναίσθημα: Την επιθυμία για εγγύτητα στις επαφές, για αγάπη. Σκέφτεται: «Θέλω να μ’ αγαπούν, αλλά φοβάμαι. Μπορεί να με πληγώσεις, αν αφήσω τον εαυτό μου να σ’ αγαπήσει. Καλύτερα να σε κρατάω σε απόσταση.

Αν αγαπάς κάποιον, να του το δείχνεις. Άσε το θυμό σου για λίγο. Μπορεί να σε πληγώσουν. Μπορεί να σε προδώσουν ή να σε παρατήσουν. Για να λέμε την αλήθεια όμως, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να σε πληγώσουν ή να σε παρατήσουν έτσι που συμπεριφέρεσαι σαν βλάκας.

Συνήθεια

Η καθαρή δύναμη της συνήθειας είναι ο επόμενος λόγος που οι άνθρωποι παραμένουν θυμωμένοι. Οι συνήθειες είναι καλά εμπεδωμένες συμπεριφορές. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να σκεφτούμε τι κάνουμε. Απλά το κάνουμε. Σαν να δένουμε τα κορδόνια μας.

Οι συνήθειες είναι αποτελεσματικές. Αυτό είναι που τις κάνει πολύτιμες. Μας αφήνουν την ελευθερία να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που έχουμε αποκτήσει μία κακή συνήθεια; Είναι δύσκολο να την αλλάξουμε, επειδή δε σκεφτόμαστε πριν κάνουμε αυτό που κάνουμε.

Κάποιος που έχει τη συνήθεια να θυμώνει, αισθάνεται ότι ο θυμός αυτός είναι απολύτως φυσιολογικός, του είναι οικείος, μέρος της καθημερινής του ρουτίνας.

Ο θυμός είναι μία συνήθεια που δύσκολα σταματάει. Να τα σκέφτεσαι όλα πριν ενεργήσεις. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να θυμώνει αυτόματα, σταμάτα τον. Αναρωτήσου μήπως είναι η παλιά συνήθεια του θυμού που σου την έφερε ύπουλα πάλι.

Έκρηξη οργής

Κάποιοι θυμώδεις άνθρωποι έχουν μάθει με τον ίδιο τρόπο να αγαπούν και να εμπιστεύονται το θυμό τους. Η οργή γι’ αυτούς είναι ένα παλιό και αξιόπιστο συναίσθημα.

Ο Νάκεν περιγράφει πώς οι εθισμένοι αντικαθιστούν την εγγύτητα με την ένταση. Αυτό σημαίνει ότι δε θέλουν μία ασφαλή σχέση που θα είναι κοντά ο ένας στον άλλο. Ο εθισμένος θέλει έντονα συναισθήματα. Οι φωνές και οι καβγάδες κάνουν το αίμα να βράζει.

Κανείς δε μιλάει ανοιχτά για την έκρηξη της οργής. Είναι ένα από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά. Αλλά υπάρχει, τόσο ανάμεσα στους άντρες όσο και τις γυναίκες.

Κάθε αρχή ξεκινάει με ένα τέλος. Θυσιάζουμε κάτι για να κερδίσουμε κάτι καλύτερο. Αυτό ισχύει και για το θυμό. Πρέπει να αποχαιρετήσεις την οργή σου και την έκρηξη που σου προκαλεί, και το συναισθηματικό εθισμό. Δε γίνεται να τα κρατήσεις όλα αυτά και να ζήσεις μία φυσιολογική ζωή.

Άρχισε να πραγματοποιείς τις αλλαγές και η ζωή σου θ’ αρχίσει να βελτιώνεται από σήμερα κιόλας.

http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Νίκησε το θυμό και την υπερένταση τώρα!» του Δρ. ΡΟΝ ΠΟΤΕΡ – ΕΦΡΟΝ