Η αγάπη διαλύει το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος.

Πώς λειτουργεί αυτό; Ας πούμε ότι έχουμε κάνει κάτι αρνητικό στη ζωή μας και τώρα εισπράττουμε από κάποιον μία αντίστοιχη αρνητική συμπεριφορά. Αυτό είναι το λεγόμενο αποτέλεσμα της προηγούμενης αιτίας, μιας συμπεριφοράς που είχαμε παλιά. Αν εμείς μέσα μας καλλιεργήσουμε αρνητικά συναισθήματα προς τον άνθρωπο που μας έχει κάνει αυτή την πράξη, απλώς διατηρούμε τον κύκλο. Τώρα έχουμε αρνητικότητα μέσα μας και εκπέμπουμε αρνητικότητα προς τα έξω. Ανεξάρτητα αν λειτουργούμε ή αν δρούμε με βάση αυτήν την αρνητικότητα ή όχι, αυτή υπάρχει μέσα μας και συνεχίζεται ο κύκλος της αιτίας και του αποτελέσματος. Πήραμε αρνητικότητα και επιστρέφουμε αρνητικότητα ή με το νου μας ή με τα λόγια μας ή με τις πράξεις μας.

Αν μπορούμε με την αγάπη και τη συγχώρεση να αφομοιώσουμε (όχι να καταπιέσουμε) και να υπερβούμε αυτή την αρνητικότητα μέσα από τη γνώση που αποκτήσαμε, ότι ο άλλος είναι μία ψυχή στην εξέλιξη, ότι έχει άγνοια και ότι η ζωή μάς δίνει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, τότε μπορούμε να φθάσουμε στο σημείο να συγχωρέσουμε αυτόν τον άνθρωπο και να τον αγαπήσουμε.

Μ’ αυτό τον τρόπο διαλύουμε τον κύκλο της αρνητικότητας. Μας έρχεται η αρνητικότητα αλλά δεν την κρατάμε, ούτε την επιστρέφουμε, αλλά τη μεταμορφώνουμε, χρησιμοποιώντας τη γνώση και την αγάπη που υπάρχουν μέσα μας, σε κατανόηση, σε αγάπη και ενότητα με τον άνθρωπο αυτόν.

Επαναλάβω ότι αυτό δε σημαίνει ότι αφήνουμε τον άλλο να κάνει ό,τι θέλει, αλλά σημαίνει ότι τον συγχωρούμε για ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Δεν έχουμε αρνητικά συναισθήματα προς αυτόν. Μπορεί να πρέπει όμως αύριο να είμαστε πιο αυστηροί ή να λάβουμε άλλα μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από κάποια αδικία που πιστεύουμε ότι γίνεται.

Το ότι δεν έχουμε αρνητικά συναισθήματα προς αυτόν σημαίνει ότι απελευθερωνόμαστε από το παρελθόν, γιατί το παρελθόν αυτό βαραίνει εμάς, δε βαραίνει εκείνον. Όταν εμείς δεν τον συγχωρούμε είναι δικό μας πρόβλημα. Η διατήρηση των αρνητικών συναισθημάτων γι’ αυτό που συνέβη στο παρελθόν βλάπτει το δικό μας νευρικό σύστημα, το δικό μας ενδοκρινικό σύστημα και αμυντικό σύστημα, εμείς υποφέρουμε από αυτά τα συναισθήματα. Ο δικός μας νους και το δικό μας υποσυνείδητο υποφέρει από την πίκρα, το φόβο ή το θυμό που έχουμε μέσα μας.

Επομένως η συγχώρεση και η αγάπη προς το συνάνθρωπό μας είναι η δική μας λύτρωση από το παρελθόν που έχουμε αποθηκεύσει μέσα στο νου μας και που κυριολεκτικά δεν υπάρχει. Το παρελθόν δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο στο νου μας. Αν παθαίναμε αμνησία αυτή τη στιγμή όλα αυτά θα εξαφανίζονταν. Η αγάπη είναι τελικά η μόνη λύση για την ανθρωπότητα.

Http://sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ