Η προσφορά λειτουργεί αμφίδρομα. Ωφελεί και τα δύο μέρη. Οι αποδέκτες ωφελούνται από το δώρο σας. Και εσείς ωφελείστε προσωπικά επειδή είστε οι δότες.

Ενίοτε, τα άμεσα πλεονεκτήματα σε όσους βοηθάτε είναι σχετικά ευδιάκριτα. Άλλες φορές, πάλι, τα ευεργετικά αποτελέσματα της πράξης σας μπορεί να μη φανούν παρά μόνο έπειτα από αρκετά χρόνια. Μπορεί να προσφέρετε βοήθεια σε ασθενείς, ή να χρηματοδοτήσετε ένα πρόγραμμα στη φιλανθρωπική οργάνωση της οποίας είστε μέλος, ή να συμβάλετε ώστε ένα παιδί να μάθει κάτι πολύτιμο. Όποια μορφή κι αν έχει η προσφορά σας, ο χρόνος σας, τα χρήματα ή η προσπάθειά σας θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Το δεύτερο μέρος της εξίσωσης είναι τα οφέλη που θα αποκομίσετε εσείς. Μπορεί να είναι ορατά και άμεσα, ή ασαφή και εμφανή έπειτα από καιρό. Μπορεί να μην τα αναγνωρίσετε καν ως οφέλη. Δεν αποκλείεται να εξασφαλίσετε φορολογική απαλλαγή. Μπορεί η ικανότητά σας να προσφέρετε να σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Ίσως να δεχτείτε εγκάρδιες ευχαριστίες. Μπορεί να δείτε να διατηρείται κάτι στο οποίο πιστεύατε, ή να αλλάζει κάτι σε έναν τομέα όπου το αναζητούσατε.

Όποια μορφή και αν έχουν τα οφέλη, η προσφορά δίνει νόημα στη ζωή σας. Όταν προσφέρετε, η πράξη σας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας και συχνά ακόμα και όταν φύγετε από αυτή. Όταν δίνουμε χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση, τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα.

Κρίνοντας από την προσωπική μας εμπειρία, όσο περισσότερα προσφέρεις τόσο μεγαλύτερος είναι ο ενθουσιασμός, η ενέργεια και η ευχαρίστηση που σε πλημμυρίζουν. Όταν οι άνθρωποι προσφέρουν, προχωρούν με ασφάλεια στο μονοπάτι προς την επίτευξη των προσωπικών τους δυνατοτήτων, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τον κόσμο με τις πράξεις τους.

Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Πηγή: Από το βιβλίο «Η δύναμη της προσφοράς» των ΑΖΙΜ ΤΖΑΜΑΛ & ΧΑΡΒΙ ΜΑΚΙΝΟΝ – εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ